top of page

Οι σχέσεις Ανδ. Πάτση -Μιχ. Σάλλα, τα υπερκέρδη της ΜΥΤΙΛ και οι εξελίξεις σε Skyline και TerraΣταδιακή αλλαγή αντιπολιτευτικής τακτικής δείχνει να υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας στοχευμένακτυπήματα. Στην υπόθεση Ανδρέα Πάτση, αν κρίνουμε από την ταχύτητα με την οποία αναγκάστηκε να αντιδράσει η κυβέρνηση, η Αντιπολίτευση κατέγραψε νίκη. Την ουσία της υπόθεσης την προσπέρασε, όμως, και ας είναι εμφανές ότι ξόδεψε αρκετό χρόνο για να «ξεψαχνίσει» την υπόθεση. Το ίδιο θυμίζουμε είχε συμβεί στην περίπτωση Δημητριάδη.


Υπόθεση Πάτση: Ο ίδιος ο ανεξάρτητος, πλέον, βουλευτής Γρεβενών, Ανδ. Πάτσης, αναφέρει ότι ήταν από το 1995 εξωτερικός δικηγόρος της Τράπεζας Πειραιώς. Το 1996 μπήκε μέτοχος με 42% στην MultiCollection, στην οποία η Πειραιώς κατείχε το 51%. Ήταν, μάλιστα, Αντιπρόεδρος της εταιρείας από το 2000 ως την απόφαση λύσης και εκκαθάρισής της.

Το 2011 αγόρασε από την Πειραιώς ανεξασφάλιστα καταναλωτικά δάνεια 62,7 εκατ. ευρώ έναντι τιμήματος 4,3 εκατ. ευρώ ( σ.σ. με δάνειο από την Πειραιώς). Το τίμημα αντιστοιχεί σε 6,8% της ονομαστικής απαίτησης, επίπεδα μάλλον συνήθη για εκείνη την περίοδο. Δεν γνωρίζουμε, βέβαια, την ποιότητα του χαρτοφυλακίου, ενώ οι οικονομικές καταστάσεις χρήσεων 2011-12 της τράπεζας δεν έχουν καμία αναφορά στην πώληση


Υπόθεση Πάτση ΙΙ: Ενώ λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ με τις καταγγελίες του φθάνει στη βρύση, δεν κάνει τον κόπο να σκύψει…να πιεί νερό. Ο Ανδρέας Πάτσης παραμένει συνεργάτης του Μιχάλη Σάλλα και μετά την αποχώρηση του τελευταίου από τη διοίκηση της Πειραιώς.

Το 2017 μπήκε μέτοχος στη Lyktos Participations, η οποία ελέγχει το 19,95% της Παγκρήτια.  Μεγαλομέτοχος της Lyktos Participations με 53,88%είναι η Lyktos Holdings, η οποία ελέγχεται κατά 99,25% από τον Μιχ. Σάλλα. Ο δε γιός του, Πάρις Πάτσης, είναι μέλος στη Lyktos Participations και μέτοχος μειοψηφίας (20%) στην οικογενειακή επιχείρηση Point MediaGroup. Έχει διενεργήσει συναλλαγή η Point MediaGroup με κάποια από τις εταιρείες του ομίλου Lyktos;


Μπουτάρης: Και από τα εύκολα, αλλά ανείπωτα, του Ανδρέα Πάτση, πάμε στα δύσκολα του Κώστα Μπουτάρη. Η doValue έβγαλε σε ελεύθερη εκποίηση τις κατοικίες σε Ύδρα και Κεφαλάρι, οι οποίες είχαν εξαιρεθεί από τη συμφωνία με τους Σουηδούς.

Οι τιμές «πόρτας» των 2,5 και 1,5 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, κρίνονται –συγκριτικά- με την αξία των κατοικιών χαμηλές. Επομένως, αναμένεται ισχυρή προσέλευση στην άτυπη διαδικασία ενώπιον συμβολαιογράφου.


ΜΥΤΙΛ: Τα αποτελέσματα Γ΄ τριμήνου ξεπέρασαν το consensus. Τα EBITDA αυξήθηκαν, σε ετήσια βάση,κατά 180% και τα καθαρά κέρδη τετραπλασιάστηκαν. Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε στο τρίμηνο κατά 443 εκατ. ευρώ (1,4 δισ. ευρώ στις 30/9), λόγω των αυξημένων αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης για το Power&gas.

Μέρος της υπεραπόδοσης κερδοφορίας ήρθε, πιθανώς,από την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της αλλαγής του πλαισίου από την 1η Ιουλίου αναφέρει η Pantelakis Sec. Η πολιτική ηγεσία έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο φορολόγησης και σε υπερκέρδη εμπορίας.


ΕΛΛΑΚΤΩΡ- MOH: Μέχρι τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η συναλλαγή για τη μεταβίβαση του 75% της Άνεμος στη Motor Oil. Εκτός της περιμέτρου μένουν όσες ΑΠΕ απέκτησε ο όμιλος μετά την 31η Δεκεμβρίου 2021 (Απελεύθερος 2 Σεπτεμβρίου).

Από την πλευρά της Motor Oil ακούγεται ότι εφόσον η συναλλαγή ολοκληρωθεί εντός του έτους, θα ενοποιήσει την Άνεμος από 1/1/2022. Η αγορά το ακούει, διατηρώντας ισχυρές επιφυλάξεις για το αν γίνεται.  


Real Estate: Η άνοδος του κόστους δανεισμού και των αποδόσεων στα ομόλογα οδηγεί τους ομίλους, που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά σε πιο επιλεκτικές κινήσεις. Οδηγός για τα γραφεία αποτελεί η δυνατότητα σημαντικής αναπροσαρμογής του μισθώματος, μετά από επενδύσεις ανακαίνισης/ανακατασκευής.

Υπάρχουν επιμέρους τομείς στους γραφειακούς χώρους, που η ζήτηση παραμένει ισχυρή, όπως χώροι για callcenters. Από την άλλη, ιδιαίτερα οι πολυεθνικές αρχίζουν να «μαζεύουν» τα τετραγωνικά των γραφειακών τους χώρων, αξιοποιώντας την τηλεργασία.  Η Bayer, για παράδειγμα, φεύγει από 4000 τ.μ. και σε πάει σε 1.000 τ.μ.


Alpha-Skyline: O CEO της Dimand σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, αφού σημείωσε ότι στη μικτή εταιρεία, που θα συσταθεί, για το χαρτοφυλάκιο ανακτηθέντων και ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων της Alpha (Skyline), η τράπεζα θα διατηρήσει το 35%, δήλωσε πως «γίνεται και μια συζήτηση για το τελικό τίμημα».

Υπενθυμίζεται ότι Alpha και κοινοπραξία Dimand-Premia βρίσκονται σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων από τον Ιούλιο. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Δ. Ανδριόπουλο, το τίμημα ενδέχεται να μεταβληθεί, ανάλογα με τον αριθμό των ακινήτων, που προστίθεται ή αφαιρούνται. Μόνο που η περίμετρος ( σ.σ. ως αξία ) είχε, επίσης, οριοθετηθεί πέριξ των 500 εκατ. ευρώ. Βάσει της περιμέτρου και της δεσμευτικής προσφοράς η Alpha πήρε πρόβλεψη 24 εκατ. στο Β΄τρίμηνο (Απελεύθερος 17 Αυγούστου)


Πειραιώς-Terra: Μετά την πώληση της PREM στη Resolute η τράπεζα «ξανάπιασε» τον μίτο του πολυκύμαντου project Terra. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο δεσμευτικές ( από Bain-Brook Lane και Orion) είχαν κατατεθεί στις αρχές Αυγούστου πριν κλιμακωθεί η άνοδος του Euribor.

B&F- retail bond: Σε επαναληπτική συνέλευση συνέρχονται σήμερα οι ομολογιούχοι της B&F για να συζητήσουν αν θα αποδεχθούν το μπαράζ τροποποιήσεων, που προτείνει στους όρους του ΚΟΔ (σ.σ. ανεξόφλητο 20,14 εκατ. ευρώ) το Δ.Σ της εταιρείας.  Οι τροποποιήσεις προτείνονται, εν όψει της μερικής διάσπασης του κλάδου επενδυτικών ακινήτων και της εισφοράς του σε νέα εταιρεία, οι μετοχές της οποίας θα διατεθούν δωρεάν και pro rata στους μετόχους της B&F ΑΒΕΕ.


B&F- retail bond II: Στις προτεινόμενες αλλαγές περιλαμβάνονται η άρση του υφιστάμενου πλαφόν 45 εκατ. ευρώ για το συνολικό δανεισμό και η τροποποίηση του όρου, που απαγορεύει τη  διανομή μερίσματος και επιστροφής κεφαλαίου, μέχρι την ολοσχερή εξόφληση του retail bond, εφόσον το συνολικό ποσό υπερβαίνει το 75% των καθαρών μετά φόρων κερδών.

Πέρσι, ο όμιλος είχε EBITDA 22,54 εκατ. ευρώ και φέτος στο πρώτο εξάμηνο η λειτουργική κερδοφορία κινήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε υψηλότερα των περσινών επίπεδα.

Υ.Γ: Η στήλη θα απουσιάσει για κάποιες ημέρες.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.425 views0 comments
bottom of page