top of page

Η τακτική …Μπούμπκα από ΜΥΤΙΛ. Πόσο στοίχισε η εξυγίανση της ΑΚΤΩΡ. Μισές αλήθειες για Attica Bank

Βγήκαν αγορές, χθες, από μικρά long only funds σε τράπεζες (ΕΤΕ, Alpha και δευτερευόντως Eurobank) και ΟΠΑΠ. Θετική ένδειξη εφόσον συνεχισθεί. Εν τω μεταξύ, επιβεβαιώνεται από εμπλεκόμενους ότι όσα συνέβησαν στις δημοπρασίες της 18ης Ιανουαρίου (Απελεύθερος 19 Ιανουαρίου) ήταν γύρισμα από ETF σε -υπό κοινή διαχείριση- ETF και όχι αγοραπωλησίες.

ΜΥΤΙΛ: Με …τακτική Μπούμπκα απάντησε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στη δυσπιστία για τη διατηρησιμότητα των περσινών επιδόσεων κερδοφορίας. Έθεσε τον πήχη ακόμη ψηλότερα. Στόχος για φέτος EBITDA τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετές από τις ερωτήσεις επικεντρώθηκαν στο κατά πόσο είναι επαναλαμβανόμενα τα πολύ υψηλά EBITDA του 2022 από trading φυσικού αερίου (121 εκατ. ευρώ). Η απάντηση ήταν ότι οι όγκοι που θα διακινηθούν θα είναι υψηλότεροι των περσινών.

ΜΥΤΙΛ ΙΙ: Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο της χθεσινής τηλεδιάσκεψης ήταν η επί τα βελτίω αναθεώρηση του pipeline για πάρκα ΑΠΕ, που προτίθεται να διατηρήσει στην ιδιοκτησία του ο όμιλος.

Φέτος, η εγκατεστημένη ισχύ των ΑΠΕ θα ενισχυθεί κατά 200 MW ( οριακά χαμηλότερα των εκτιμήσεων), αλλά το 2024 προβλέπεται να προστεθούν πάρκα ισχύος 1 GW ( ξεπερνά αισθητά τις εκτιμήσεις). To pipeline για το 2024 θα ενσωματωθεί στην αποτίμηση, κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ θα συντηρήσουν το capex στα επίπεδα των 700 εκατ. ευρώ.

ΜΥΤΙΛ ΙΙΙ: Η διοίκηση ανέφερε ότι περιμένει μια καλή χρονιά για τον κλάδο Μεταλλουργίας, εξέλιξη μάλλον αναμενόμενη, λόγω των κινήσεων αντιστάθμισης. Να θυμίσουμε βέβαια, ότι και εδώ ο πήχης είναι ήδη ψηλά καθώς πέρσι ο κλάδος κατέγραψε EBITDA 270 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 69% από την επίδοση του 2021. Και για να συνεχίσουμε με λογική …Μπούμπκα, ψηλότερα θα τεθεί και το άνω εύρος του buyback, κατά την επικείμενη ανανέωση.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ- ΑΚΤΩΡ: Deal ακόμη δεν έχουμε, εξ ου και δεν έχει ζητηθεί waiver από πιστώτριες τράπεζες. Wade Adams-Κούτρας βρίσκονται κοντά στην υπογραφή head of term sheet για την ΑΚΤΩΡ. Εφόσον υπογραφεί, θα διενεργήσουν due diligence και θα υποβάλουν δεσμευτική προσφορά. Το ότι υπάρχει προχωρημένη συζήτηση είναι δεδομένο. Αφενός υπήρξαν διαρροές, που χρεώνονται –λόγω ανθρωπογεωγραφίας- στους Ολλανδούς, αφετέρου η διάψευση ήταν χλιαρή.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ- ΑΚΤΩΡ ΙΙ: Τα περί τιμήματος είναι πρόωρα. Θυμίζουμε ότι η ΑΚΤΩΡ διαθέτει ενδοομιλικό δανεισμό (περί τα 40 με 50 εκατ. ευρώ), ενώ μείζον είναι το θέμα των εγγυητικών. Πόσο αποτιμάται η ΑΚΤΩΡ; Δύσκολο να απαντηθεί. Η διοίκηση Μπουλούτα έφερε τον «μεγάλο ασθενή» σε break even, χάρη στο συμμάζεμα εξόδων. Άλλο, όμως, οι λογιστικοί χειρισμοί και άλλο οι κερδοφόρες εργασίες.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ- ΑΚΤΩΡ ΙΙΙ: Την 5ετία 2017-21 όμιλος στήριξε την ΑΚΤΩΡ με 511 εκατ. ευρώ ( κεφάλαια συν χρηματοδότηση). Mόνο εντός του 2021 η ΕΛΛΑΚΤΩΡ κεφαλαιοποίησε απαιτήσεις από ομολογιακό στην ΑΚΤΩΡ, ύψους 133,4 εκατ. ευρώ ( σ.σ. εύλογη αξία) και έβαλε με ΑΜΚ άλλα 98,6 εκατ. ευρώ.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ- ΑΚΤΩΡ ΙV: Το κέρδος για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα είναι να «ξεφορτωθεί» μια δραστηριότητα δύσκολη, που οι Ολλανδοί δεν ξέρουν, όπως αποδείχθηκε, να την τρέξουν. Ως εκ τούτου, μπορεί εύκολα να επιστρέψει σε ζημιές. Το πρόβλημα για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μετά την πώληση του 75% των ΑΠΕ, έγκειται στην στρατηγική περαιτέρω ανάπτυξης και κερδοφορίας. Για να δούμε τι θα ακολουθήσει, μετά την πώληση της ΑΚΤΩΡ.

Όπως έγραψαν και στην ανακοίνωση «η ΕΛΛΑΚΤΩΡ εξετάζει διαρκώς επιλογές για τη βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων».

ΔΕΗ: ΔΕΗΑΝ και RWE Renewables, μέσω της μικτής εταιρείας ΜΕΤΩΝ (51% RWE και 49% ΔΕΗ Ανανεώσιμες) προχωρούν την επένδυση για συστάδα πέντε φωτοβολταικών πάρκων, ισχύος 211 MW στο χώρο του λιγνιτωρυχείου στο Αμύνταιο. Πρόκειται για επένδυση 160 εκατ. ευρώ. Στην ίδια περιοχή η ΜΕΤΩΝ προτίθεται να αναπτύξει άλλα δύο φωτοβολταικά πάρκα ισχύος 299 MW και 450 ΜW, προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ.

Attica Bank: Εγκρίθηκε, ως αναμενόταν, από το Δ.Σ η έναρξη συζητήσεων με τη Thrinvest των Μπάκου-Καϋμενάκη. Όσον αφορά στην στρατηγική διαχείρισης NPEs όλοι κάνουν την…πάπια. Η επίσημη ανακοίνωση της τράπεζας αναφέρει ότι το πλήρες business &capital plan θα υποβληθεί στην ΤτΕ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Επομένως, η στρατηγική για τα NPEs, είτε συμφωνήθηκε χθες με απουσία μελών της Elllington, είτε θα συμφωνηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι business &capital plan έχουν υποβληθεί και η μόνη εκκρεμότητα για να θεωρηθούν πλήρη είναι η έγκριση της στρατηγικής διαχείρισης NPEs από το Δ.Σ.

INKAT: Μένοντας στο εφοπλιστικό δίδυμο, ολοκληρώθηκε επιτυχώς (σ.σ. με υπερκάλυψη μετά και τις προεγγραφές) η ΑΜΚ της Intrakat.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.171 views0 comments
bottom of page