top of page

Έρχεται Σ/Κ αγωνίας. Το ζιγκ-ζαγκ ΤΕΝΕΡΓ στο τελευταίο μίλι και η –υπέρμετρη;- αισιοδοξία Άβαξ

Ένα μακρύ, λόγω Πρωτομαγιάς, Σαββατοκύριακο αγωνίας έχουν μπροστά τους οι επενδυτές, εφόσον ως την Παρασκευή δεν βρεθεί λύση στήριξης της First Republic Bank από τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες. Το τελεσίγραφο είναι σχεδόν λακωνικό: είτε στηρίζετε, είτε αναλαμβάνετε να πληρώσετε το …μάρμαρο από το πολλαπλάσιο πλήγμα, που θα επιφέρει στο Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων της FED ενδεχόμενο λουκέτο.

Τα συνεχιζόμενα προβλήματα της First Republic υπενθυμίζουν ότι τα απότοκα της βίαιης ανόδου των επιτοκίων θα μας συντροφεύουν για μεγάλο διάστημα (Απελεύθερος 20 Μαρτίου), παρά τη διάθεση που έδειξε η αγορά τον Απρίλιο να τα υπερβεί.

Δεν είναι τυχαίο ότι, κατά τη διάρκεια τοποθετήσεών τους στο forum των Δελφών, τόσο οι CEOs Εθνικής και Eurobank, Π. Μυλωνάς και Φ. Καραβίας, όσο και ο CFO Alpha Bank, Λ. Παπαγαρυφάλλου πρόταξαν τη βεβαιότητα ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες - ακόμη περισσότερο οι ελληνικές- δεν διατρέχουν αντίστοιχους κινδύνους.

«Αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ είναι μάλλον απίθανο να συμβεί στην Ευρώπη. Ακόμη χαμηλότερη είναι η πιθανότητα να δούμε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα» ανέφερε ο Φωκίων Καραβίας. Τόνισε, δε, χωρίς να κάνει άμεση αναφορά στη First Republic, ότι η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε εμπορικά ακίνητα (Commercial Real Estate) ανέρχεται σε 8% των δανειακών τους χαρτοφυλακίων, όταν για τις μεσαίας κεφαλαιοποίησης αμερικανικές τράπεζες φθάνει στο 36%.

Τράπεζες- επιτόκια: Η ΕΚΤ θα επιβραδύνει το ρυθμό αύξησης επιτοκίων εκτιμούν οι εγχώριοι τραπεζίτες, περιορίζοντας την επόμενη κίνησή της στις 25 μ.β. Επισημαίνουν, δε, ότι σε περίπτωση υπέρβασης στο μέτωπο των επιτοκίων, η ήπια προσγείωση της οικονομίας μπορεί να καταστεί πιο δύσκολη, με οικονομικές συνέπειες και περισσότερα «κόκκινα» δάνεια.

ΤΕΝΕΡΓ: Η υπόθεση απόκτησης ποσοστού ως 67% της ΤΕΝΕΡΓ από τη First Sentier εισήλθε μεν στο …τελευταίο μίλι, αλλά δεν κινείται ευθύγραμμα. Υπεύθυνοι για το ζιγκ-ζαγκ οι διαφορετικοί χρονισμοί τραπεζών ως προς το σχήμα χρηματοδότησης. Το Δ.Σ της Πειραιώς ενέκρινε χθες το σχήμα χρηματοδότησης. Η Εθνική όχι ακόμη. Θα πρέπει να λάβει εγκρίσεις και από τις άλλες δύο τράπεζες (Eurobank, Alpha).

ΤΕΝΕΡΓ ΙΙ: Η First Sentier προβλέπεται να βάλει equity 850 εκατ. ευρώ και ο δανεισμός θα είναι ισόποσος ή ελαφρώς υψηλότερος. Γιατί τόσο υψηλό equity; Επειδή η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αποτελεί holding. Αν απορροφήσει, όπως προβλέπεται μετά την έξοδο από το Χ.Α, το SPV, μέσω του οποίου θα αποκτήσει η First Sentier ως το 67%, ο δανεισμός της θα πρέπει να διαμορφωθεί σε επίπεδα που μπορούν να εξυπηρετηθούν.

ΤΕΝΕΡΓ ΙΙΙ: Εφόσον κλείσει η συμφωνία οι Αυστραλοί θα υποβάλουν προαιρετική δημόσια πρόταση( Απελεύθερος 24 Μαρτίου), ενεργώντας, βάσει της συμφωνίας μετόχων, από κοινού και συντονισμένα με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η απόκτηση του 67%, μέσω της προαιρετικής, είναι πιθανόν ( σ.σ. ανάλογα με το ποια δομή χρηματοδότησης θα συμφωνηθεί) να αποτελέσει κλειδί για να εκταμιευθεί το σύνολο της προβλεπόμενης χρηματοδότησης. 2.250.000 μετοχές θα διατεθούν δωρεάν σε μέλη Δ.Σ και στελέχη του ομίλου (Απελεύθερος 25 Απριλίου)

ΠΛΑ-ΘΡΑ: Επιβεβαιώθηκε το guidance για δύσκολο Δ΄ τρίμηνο, με μείωση πωλήσεων κατά 5,5% και χαμηλότερη κερδοφορία. Στο σύνολο της περσινής χρήσης ο κύκλος εργασιών από συνεχιζόμενες δραστηριότητες υποχώρησε κατά 7,9% (394,38 εκατ. ευρώ), τα EBITDA κατά 53,5% (48,25 εκατ. ευρώ).

ΠΛΑ-ΘΡΑ ΙΙ: Παρά το γεγονός ότι το Α’ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης χαρακτηρίστηκε από χαμηλή ζήτηση και συνεχιζόμενη πίεση σε λειτουργικό και χρηματοοικονομικό κόστος, ο όμιλος πέτυχε, σύμφωνα με τη διοίκησή του, να εμφανίσει EBITDA αντίστοιχα των περσινών από το παραδοσιακό του χαρτοφυλάκιο. Η διοίκηση διατηρεί την αισιοδοξία της για τις επιδόσεις της φετινής χρονιάς, χάρη στη μεγέθυνση που έφεραν οι υψηλές επενδύσεις της διετίας-τριετίας.

Αβαξ: Ο όμιλος διατήρησε το μικτό περιθώριο κέρδους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες σε 5,2%, παρά το αυξημένο κόστος εκτέλεσης έργων. Το μικτό κέρδος, όμως, των 20,9 εκατ. ευρώ παραμένει εξαιρετικά ισχνό, σε σχέση με τα λειτουργικά έξοδα. Μόνο το καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος ανήλθε σε 20,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα έξοδα διοίκησης-διάθεσης άγγιξαν τα 41 εκατ. ευρώ. Η πρόταση διανομής μερίσματος 0,07 ευρώ ανά μετοχή, προκαλεί, υπό το παραπάνω πρίσμα εντύπωση.

Όπως και η φιλόδοξη εκτίμηση της διοίκησης πως «ανοίγονται θετικές προοπτικές ανταμοιβής των μετόχων λόγω της ανάκαμψης των οικονομικών αποτελεσμάτων σε μεγάλο βάθος χρόνου».

Άβαξ ΙΙ: Τα κέρδη χρήσης ήρθαν από έσοδα μερισμάτων και κέρδη συγγενών εταιρειών καθώς και από πωλήσεις non core business assets. Για παράδειγμα, η Volterra, μετά την πώληση των ΑΠΕ, απέδωσε μέρισμα 15 εκ. ευρώ στην Άβαξ (Απελεύθερος 9 Ιανουαρίου). Τα EBITDA σε 58 εκατ. ευρώ με τον καθαρό δανεισμό σε 220,4 εκατ. ευρώ. Η πώληση της Volterra ( εμπορία ενέργειας) αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος Ιουνίου καθώς ο όμιλος έχει δώσει νέο mandate.

Αβαξ ΙΙΙ: Οι απαιτήσεις αυξήθηκαν, παρά τη συνεχιζόμενη μείωση του κύκλου εργασιών (402,7 εκατ. ευρώ), φθάνοντας σε 204 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών οι ληξιπρόθεσμες ( πέραν των 2 ετών) φθάνουν σε 38,44 εκατ. ευρώ. Συσσωρευμένη πρόβλεψη απομείωσης 53,7 εκ. ευρώ.

Attica Group: Αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ στις 21 Απριλίου η απόφαση του Δ.Σ της MIG για την έγκριση του debt to equity swap με τη Strix. Την ανταλλαγή, δηλαδή, ομολογιών ανεξόφλητου υπολοίπου 443,8 εκατ. ευρώ, κυριότητας Strix, με το ποσοστό (79,38%),που κατέχει η MIG σε Attica Group. Μετά την παρέλευση 10ημέρου, θα διενεργηθεί το swap. Ορατός κίνδυνος να ζητήσουν γενική συνέλευση μέτοχοι με τουλάχιστον 5% δεν διαφαίνεται, μετά την αποεπένδυση της πλευράς Ηλιόπουλου.

Attica Group ΙΙ: Μετά το swap, οι εξελίξεις θα τρέξουν γρήγορα καθώς η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ήδη εγκρίνει την απόκτηση του ελέγχου Attica Group από Strix. Επομένως, μένει η έγκριση του ενημερωτικού της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης.


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.196 views0 comments
bottom of page