top of page

Η ΤΕΝΕΡΓ, η αγορά και ο Μαρινάκης. Γιατί χάλασε της Macquarie. Μετάθεση στο placement Prodea


Καλημέρα,


Ωδή στον τόπο που γέννησε την επιθεώρηση – και έμεινε σε αυτή- αποτέλεσε ο χθεσινός επικοινωνιακός βομβαρδισμός της κυβέρνησης, με αφορμή την επίσκεψη του πρίγκιπα. Βουλιάξαμε – για άλλη μια φορά- στο πετροδολάριο.

Πίσω από τις κουίντες η Abu Dhabi Investment (ADIA) έχει θέσει ένα σοβαρότατο θέμα. Άμεσα και έμμεσα κατέχει άδειες για πάρκα περίπου 1 GW στην Ελλάδα. Πιέζει σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο, να πάρει όρους σύνδεσης για ένα σημαντικό κομμάτι.

Αίτημα, που βρίσκει μεν ευήκοα υπουργικά ώτα, αλλά προκαλεί (ανα)ταραχή, επιπέδου ΛΕΠΑ, στουςεγχώριους μεγάλους παίκτες.


ΓΕΚ-ΤΕΝΕΡΓ: Δύσκολες ώρες περιμένουν την αγορά, σύμφωνα με χρηματιστές, αν οι προσδοκίες για πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (ΤΕΝΕΡΓ) διαψευστούν.

Στην ΤΕΝΕΡΓ και δευτερευόντως στη ΓΕΚ έχει σταθμεύσει «θερμό» χρήμα, λόγω της έκτασης του συζητούμενου deal. Παράλληλα, ο τίτλος της ΤΕΝΕΡΓ εξαιρέθηκε από τις οριζόντιες πωλήσεις ελληνικών μετοχών, στις οποίες προχώρησαν, τους προηγούμενους μήνες, hedge funds. Τέλος, κάποιοι έχουν ενεχυριάσει μετοχές ΤΕΝΕΡΓ και ΓΕΚ για δανεισμό.


Προς το παρόν, οι επενδυτές αντέδρασαν ψύχραιμα στην αποκάλυψη της στήλης Game Changer, για αποχώρηση της Macquarie από τη διαπραγμάτευση.


ΓΕΚ-ΤΕΝΕΡΓ ΙΙ: Πρώτον, διότι φέρεται να υπάρχει η εναλλακτική της First Sentier Investors. Δεύτερον, επειδή η αγορά πιστεύει ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης κατέχει άμεσα και έμμεσα ( μέσω swap) υψηλό μονοψήφιο ποσοστό και δεν εισήλθε σε ΤΕΝΕΡΓ-ΓΕΚ, με μακροχρόνιο ορίζοντα.


Επομένως, θέλει να ερμηνεύει την παρουσία Μαρινάκη ως μοχλό πίεσης υπέρ ενός καλού deal. Ερμηνεύει, όμως. Δεν γνωρίζει…


ΤΕΝΕΡΓ-Macquarie: Κύκλοι προσκείμενοι στις δύο πλευρές αναφέρουν ότι τα 22 ευρώ ανά μετοχή ΤΕΝΕΡΓ, που φέρεται να πρόσφερε, με τη δεσμευτική της προσφορά η Macquarie δεν ήταν …γραμμένα στην πέτρα.

Υπήρχαν αιρέσεις σχετιζόμενες, τόσο με το –confirmatory- due diligence, όσο και τους χρόνους και όρους σύνδεσης για το μεγάλο χαρτοφυλάκιο αδειών της ΤΕΝΕΡΓ. Εξ ου και δεν υπήρχε περίπτωση να «γεφυρωθεί» η διαφορά.


INTKA: Μεθοδικές αγορές, εδώ και αρκετές συνεδριάσεις. Προφανώς, εντάσσονται στα παράπλευρα οφέλη από την πώληση της Intrakat καθώς μέρος της ρευστότητας επανατοποθετείται στη μητρική.


ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Είναι βέβαιο ότι η Reggeborgh θα δηλώσει πρόθεση διενέργειας placement σε εύθετο χρόνο, προκειμένου να αποκατασταθεί το free float και η εμπορευσιμότητα, εφόσον αυτό απαιτηθεί μετά τα αποτελέσματα της προαιρετικής δημόσιας προσφοράς.


Λογικά, η διάθεση θα διενεργηθεί μετά την παρουσίαση του νέου επιχειρησιακού σχεδίου, που είναι προγραμματισμένο για το Δ τρίμηνο.


Ο παραπάνω συνδυασμός σημαίνει ότι το χαρτί θα μείνει με περιορισμένο free float για τουλάχιστον μερικούς μήνες.


ΟΠΑΠ: Δυνατή η συμπεριφορά του τίτλου το τελευταίο διάστημα. Ίσως δεχθεί μια πίεση, με αφορμή την αποκοπή της επιστροφής κεφαλαίου (29 Ιουλίου).  


Ανήκει στην κατηγορία των πιο «αμυντικών» μετοχών ( Απελεύθερος 8 Ιουλίου), με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι τα ετήσια EBITDA δύσκολα θα υποχωρήσουν κάτω από τα 690 εκατ. ευρώ ακόμη και σε περίπτωση ήπιας επιβράδυνσης, διατηρώντας έτσι τις προσδοκίες γενναιόδωρης μερισματικής πολιτικής.  


ΟΤΕ: Αύξηση εσόδων κατά περίπου 3% και EBITDAκατά περίπου 3,5% αναμένει η αγορά στο Α΄ εξάμηνο καθώς το αντίστοιχο περσινό διάστημα υπήρχαν ακόμη περιορισμοί, λόγω πανδημίας και τα έσοδα από περιαγωγή ήταν μειωμένα.


Ανεβαίνει ο ανταγωνισμός στην εγχώρια αγορά, κυρίως από την πλευρά της Wind.


Prodea: Δύσκολα θα προχωρήσει άμεσα σε ιδιωτική τοποθέτηση μετοχών Prodea η Castlelake (σ.σ. απώτερος μέτοχος της Invel), προκειμένου να ενισχυθεί το freefloat.


Έγιναν παρουσιάσεις και υπήρξε προεργασία μήπως και διενεργηθεί η διάθεση σε 15 με 20 φυσικά και νομικά πρόσωπα εντός Ιουλίου ή το αργότερο στις αρχές Αυγούστου, αλλά φαίνεται ότι το εγχείρημα παίρνει νέα μετάθεση.

Δεν βοήθησε και το αποτέλεσμα του Skyline.


Autohellas-Trade Estates: Το γεγονός ότι το ακίνητο που συμφωνήθηκε να εισφέρει η Autohellas στη TradeEstates, θα αποτιμηθεί 8 εκατ. ευρώ (176 χιλ. ανά στρέμμα), δείχνει ότι η συμφωνία έχει…ουρά.


Μήπως η Autohellas αναλάβει μέρος του κόστους ανάπτυξης;


Άβαξ: Νέο διευθύνοντα σύμβουλο απέκτησε η DonleyHotels θυγατρική της Άβαξ. Ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος αναβαθμίστηκε από μέλος Δ.Σ σε CEO.


ION-Θεοδωρόπουλος: Ολοκληρώνεται η προεργασία,για να αποκτήσει ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος πλειοψηφικό ποσοστό στην σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ.


Η βουλγαρική θυγατρική της ΙΟΝ, Interionμεταβιβάστηκε, έναντι τιμήματος 7 εκατ. ευρώ, σε ομάδα επενδυτών, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τους Κωνσταντίνα (Τίνα) Κωτσιοπούλου, Βασίλειο Βυτογιάννη, Ευστάθιο Λοίζο και Νικόλαο Καρκαζή.


Bespoke: Άλλα 70 εκατ. ευρώ μπήκαν στο μετοχικό κεφάλαιο της Bespoke Holdings στις 21 Ιουνίου.


Έτσι το μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται πλέον σε 105 εκατ. ευρώ. Απομένει η καταβολή 35 εκατ. ευρώ για να φθάσει στο στόχο των 140 εκατ. ευρώ. Έχει βέβαια τράτο, ως το τέλος του 2026.

 

 


 
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.285 views0 comments
bottom of page