top of page

Τα αντιφατικά μηνύματα για ΤΕΝΕΡΓ, το αντίο Lone Star σε Κύπρου και τα «τζαρτζαρίσματα» για ΕΤΕΠροειδοποίηση για την Ιταλία και άλλες κυβερνήσεις, που βρίσκονται παγιδευμένες μεταξύ πληθωριστικών πιέσεων και αυξανόμενου κινδύνου ύφεσης αποτελεί η χειρότερη, εδώ και δεκαετίες, κατάρρευση της αγοράς χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η κυβέρνηση Λιζ Τρας εμφανίστηκε αποφασισμένη να τονώσει τη ζήτηση με δανεικά, αγνοώντας τα δίδυμα ελλείμματα και την προσπάθεια της Τράπεζας της Αγγλίας να «τιθασεύσει» τον πληθωρισμό. Με την ανακοίνωση του προγράμματος, οι αγορές της έστειλαν ηχηρό μήνυμα, εκτινάσσοντας την απόδοση των κρατικών ομολόγων.

Ταυτόχρονα, εντάθηκε η ανησυχία ότι η κεντρική τράπεζα θα υποχρεωθεί σε περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων, εξέλιξη που θα αυξήσει το κόστος εξυπηρέτησης δανείων, οδηγώντας στην εμφάνιση NPEs, σε μια χώρα, που η πλειονότητα των στεγαστικών δανείων είναι κυμαινόμενου επιτοκίου. Προς το παρόν, οι μεγάλες τράπεζες απέσυραν την προσφορά νέων στεγαστικών, ως ότου σταθεροποιηθούν οι αγορές.

Πρόκειται για δωρεάν μάθημα στον ακροδεξιό συνασπισμό που αναλαμβάνει τις τύχες της Ιταλίας, υποσχόμενος μεταξύ άλλων στήριξη των εισοδημάτων που πλήττονται από τον πληθωρισμό. Μόνο που οι αγορές φοβούνται ότι θα πάει χαμένο…


ΤΕΝΕΡΓ: Χαμηλό έξι μηνών έδωσε ενδοσυνεδριακά η μετοχή καθώς η αγορά ανησυχεί ότι η καθυστέρηση στην ανακοίνωση οιασδήποτε εξέλιξης στη διαπραγμάτευση ΓΕΚ/Περιστέρη με First Sentier αποτελεί δείγμα κωλύματος.

Τα μηνύματα για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης είναι, όντως, αντιφατικά. Έχουμε αναφέρει τις πληροφορίες περί εισόδου της διαδικασίας στη φάση του confirmatory due diligence (Απελεύθερος 16 Σεπτεμβρίου). Τα στοιχεία, που ζητούνται από τους εμπλεκόμενους συμβούλους, συμφωνούν με τις παραπάνω πληροφορίες.


ΤΕΝΕΡΓ: Από την άλλη, διατυπώνονται εκτιμήσεις ότι θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος, ως την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Κάποιοι τοποθετούν την ολοκλήρωση στα Χριστούγεννα.

Ο χρόνος που απαιτείται, δεν σχετίζεται με την ολοκλήρωση απόσχισης και εισφοράς περιουσιακών στοιχείων, τα οποία δεν ενδιαφέρουν τον αγοραστή (Απελεύθερος 29 Ιουλίου), αλλά με τη σύνθετη δομή του συζητούμενου deal. Επομένως, δεν μιλάμε για τελειωμένη υπόθεση…

Υπενθυμίζεται ότι η αποτίμηση της εταιρείας, λόγω των προσδοκιών, παρέμεινε επί μακρόν κοντά στα υψηλά της, ανεπηρέαστη από τη διόρθωση της αγοράς.


Τράπεζα Κύπρου-Lone Star: Όσο περνούν οι ημέρες και πλησιάζουμε την 30η Σεπτεμβρίου απομακρύνεται αισθητά, σύμφωνα με στελέχη επενδυτικής τραπεζικής, το ενδεχόμενο να υποβάλει η Lone Star βελτιωμένη προσφορά στο Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου.

Σύμφωνα με τους ίδιους, από την ανάγνωση σειράς πρόσφατων δημοσιευμάτων σε διεθνή Μέσα Ενημέρωσης προκύπτει το μήνυμα ότι για την κυπριακή πλευρά η δίκαιη αποτίμηση της τράπεζας τοποθετείται πέριξ των 3 ευρώ ανά μετοχή (σ.σ. διπλάσια επίπεδα από την τελευταία προσφορά του private equity fund).

Αν αυτή είναι η γραμμή του Δ.Σ., υποβολή νέας προσφορά δεν έχει νόημα…


Τράπεζα Κύπρου-Lone Star II: Υπενθυμίζεται ότι το Δ.Σ της Κύπρου σταθερά ανέφερε στις απαντητικές του επιστολές ότι οι προσφορές της Lone Star υποεκτιμούν την τράπεζα. Φημολογείται, δε, ότι για να ενισχύσει το παραπάνω επιχείρημα παρέπεμψε στις τιμές στόχους, που έχουν δώσει οι αναλυτές και κινούνται ως τα 3 ευρώ (Απελεύθερος 23 Αυγούστου).

Η απόσυρση της Lone Star σταματά και οποιαδήποτε πίεση για άμεση κίνηση από ελληνική τράπεζα. Μετά τις κυπριακές εκλογές βλέπουμε…


ΟΠΑΠ: Ματαιώθηκε το εγχείρημα εισαγωγής της Allwyn, βασικού μετόχου της ΟΠΑΠ, στον NYSE, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στις αγορές.


ΤΧΣ- κυβέρνηση: Δεν θα αποφύγουν, όπως όλα δείχνουν, νέα «τζαρτζαρίσματα» κυβέρνηση και ΤΧΣ, για την ταχύτητα με την οποία θα αποπειραθεί το Ταμείο να διαθέσει το 20% της Εθνικής Τράπεζας.

Το ΤΧΣ φρόντισε, χθες, να αναδείξει τη διασφάλιση του αδιάβλητου του διαγωνισμού ανάδειξης συμβούλου, για την στρατηγική αποεπένδυσης, απαντώντας έμμεσα στην κυβερνητική κριτική για καθυστερήσεις.


ΤΧΣ- κυβέρνηση ΙΙ: Τώρα, καλείται να υποβάλει στον ΥΠΟΙΚ short list με τουλάχιστον τρεις επενδυτικές τράπεζες, υποψήφιες για τη θέση συμβούλου διάθεσης μετοχών Εθνικής.

Ο νόμος προβλέπει ότι ο σύμβουλος διάθεσης θα πρέπει να προτείνει συγκεκριμένη συναλλαγή, εντός του πλαισίου που θέτει η στρατηγική αποεπένδυσης. Το ΤΧΣ εκτιμά ότι θα έχει στα χέρια του στρατηγική αποεπένδυσης σε τρεις μήνες. Η κυβέρνηση, όμως, πιέζει για αποφάσεις εντός Νοεμβρίου.


B&F- πώληση ομολογιών: Ο όμιλος ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προβεί σε πώληση 1.156 ιδίων ομολογιών (5,74% του ΚΟΔ) ως την 30η Σεπτεμβρίου με κατώτατη τιμή πώληση τα 950 ευρώ.


Noval: Έσοδα από μισθώματα στο εξάμηνο 12,15 εκατ. ευρώ και κέρδη από αναπροσαρμογή ακινήτων σε εύλογη αξία 11,68 εκατ. ευρώ.

Η ΑΕΕΑΠ προήλθε, ως γνωστόν από τη συγχώνευση εταιρειών με ακίνητα του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Υπό το παραπάνω πρίσμα, εντυπωσιάζει το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις εταιρείες που απορροφήθηκαν δεν έκαναν χρήση, για υπολογίσιμες περιόδους, του «εργαλείου» φορολογικού πιστοποιητικού από ορκωτούς.

Κατά συνέπεια η απόφαση του ΣτΕ για παραγραφή του δικαιώματος διενέργειας φορολογικού ελέγχου σε βάθος μεγαλύτερου της πενταετίας έχει σημασία.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.282 views0 comments
bottom of page