top of page

Κτίζει ΑΠΕ πέριξ της ENEL η ΔΕΗ. Δωρεάν μετοχές της ΜΥΤΙΛ και αξιοπερίεργοι όγκοι σε MIG, Attica


Ανθεκτικό το story του Χ.Α για το 2023 υπό δύο προϋποθέσεις: πρώτον, να διατηρηθεί διεθνώς η αυξημένη διάθεση ανάληψης ρίσκου και δεύτερον να παραμείνει, μεταξύ των ξένων επενδυτών, η βεβαιότητα ότι η χώρα θα αποκτήσει κυβέρνηση, μετά από μια ή δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Διυλιστήρια: Κατατέθηκε η διάταξη φορολόγησης των υπερκερδών χρήσης 2022. Ως βάση αναφοράς, για τον προσδιορισμό του υπερκέρδους, χρησιμοποιείται ο μέσος όρος κερδοφορίας της προηγούμενης τετραετίας (2018-21). Τα αρνητικά αποτελέσματα παρελθουσών χρήσεων (σ.σ. 2020) συνυπολογίζονται ως μηδενικά.

INKAT: Με λιτό ενημερωτικό και χωρίς προσδιορισμό συγκεκριμένων επενδύσεων, στις οποίες θα κατευθυνθούν τα αντληθέντα κεφάλαια (ως 100 εκατ. ευρώ), ξεκινά η ΑΜΚ της Intrakat.

Αμφιβολίες για την κάλυψη, βέβαια, δεν υπάρχουν καθώς η Winex (Μπάκος 40%- Καϋμενάκης 40%- Εξάρχου 20%), πέραν της δέσμευσης πλήρους άσκησης των δικαιωμάτων, που της αναλογούν, προτίθεται να διαθέσει, μέσω προεγγραφής, για τυχόν αδιάθετες μετοχές τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ. Υπό προϋποθέσεις θα αυξήσει το ποσοστό της άνω του 40%.

ΙΝΚΑΤ ΙΙ: Castellano (οικογένεια Ηλ. Γκότση) με 15,746%, Blue Silk Ltd ( Κ. Αγγέλου) με 13,636%, και Intracom με 5,09% δεσμεύονται να ασκήσουν τα δικαιώματα προτίμησης που αναλογούν στα ποσοστά τους. Δεν έχει δεσμευτεί η Adamas Group (Δ. Κούτρας), η οποία κατέχει το 8,13%. Το επενδυτικό κοινό κατέχει το 25,7%.

Pro rata η ικανοποίηση της ζήτησης, μέσω προεγγραφών για τυχόν αδιάθετες. Κατά την ημερομηνία έγκρισης του ενημερωτικού, η εταιρία κατείχε 30.000 ίδιες μετοχές.

ΔΕΗ: «Κτίζει» χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στη Ρουμανία η ΔΕΗ, με επίκεντρο την επιδιωκόμενη απόκτηση των δραστηριοτήτων της ENEL. Συμφωνία με τη Μυτιληναίος για την απόκτηση «με το κλειδί στο χέρι» δύο φωτοβολτατικών σταθμών, ισχύος 210 MW, που θα τεθούν σε εμπορική λειτουργία, κατά τη διάρκεια του 2024. Επιπρόσθετα συζητά με την Iberdrola για την απόκτηση ΑΠΕ ισχύος 60 MW.

ΔΕΗ-Damco: Η ΔΕΗ δεν ανακοίνωσε τίμημα για την εξαγορά του 51% της «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» από τη Damco Energy. Εικάζουμε ότι θα είναι χαμηλό καθώς αποτιμάται μόνο η άδεια για τη μονάδα 800 MW, και το ακίνητο (5,25 εκατ. ευρώ). Στο τέλος του 2021, η εταιρεία είχε καθαρή θέση 5,3 εκατ. ευρώ.

Τόσο στις επίσημες ανακοινώσεις, όσο και στο ΓΕΜΗ, η Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης αναφέρεται ως Μονοπρόσωπη και ελέγχεται αποκλειστικά από τη Damco Energy. Επομένως, η ΔΕΠΑ δεν αποτελεί παλαιό μέτοχο, αλλά εισέρχεται τώρα, όπως και η ΔΕΗ. Σωστά;

Οι σχέσεις ΔΕΗ-Damco Energy δεν είναι τωρινές. Η Damco προμηθεύει στη ΔΕΗ λιγνίτη για το σταθμό Μελίτης, ενώ μισθώνει σε ΔΕΗ ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη και αναλαμβάνει τη συντήρησή τους.

ΜΥΤΙΛ: Σε δωρεάν διάθεση σε 13 δικαιούχους 239.000 ιδίων μετοχών, συνολικής αξίας 4,74 εκατ. ευρώ ( σ.σ. βάσει της τιμής κλεισίματος 19,86 ευρώ της 22/12/22) προχώρησε η Μυτιληναίος. Μετά τη δωρεάν διάθεση. το ποσοστό των ίδιων μετοχών υποχώρησε στο 4,872%

ΠΛΑΙΣΙΟ: Με εξπρές διαδικασία ολοκληρώθηκε η δημόσια πρόταση. Την Παρασκευή ο προτείνων απέκτησε μετοχές που αντιστοιχούν στο 7,66% και πλέον κατέχει, μαζί με όσους ενεργούν συντονισμένα, το 89,84%.

Πειραιώς-Bain: Χωρίς ζημιά, με βάση την αποτίμηση της 30/9, πώλησε η Πειραιώς τη Sunshine Leases στη Bain. Στη Sunshine Leases μεταβιβάστηκε το χαρτοφυλάκιο Sunshine (μη εξυπηρετούμενες συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης, μικτής λογιστικής αξίας 523 εκατ. ευρώ) και εν συνεχεία πωλήθηκε το 100% του μετοχικού της κεφαλαίου, με τίμημα της τάξης των 130 εκατ. ευρώ.

Τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας ( κυρίως απαιτήσεις από χρηματοδοτικές μισθώσεις) ανήλθαν στις 30/6 σε 121 εκατ. ευρώ.

MIG: Μεγάλους όγκους έκανε η μετοχή στις συνεδριάσεις πριν τα Χριστούγεννα. Προφανώς, υπάρχει μεθοδικός αγοραστής με δυσδιάκριτο προς το παρόν στόχο. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει μπροστά της γενική συνέλευση για την έγκριση του debt to equity swap με τη Strix (Πειραιώς), που την αφήνει μεν χωρίς χρέος ( σ.σ. σε επίπεδο μητρικής), αλλά και χωρίς αξιόλογα περιουσιακά στοιχεία.

Attica Group: Μεγάλοι όγκοι και στον τίτλο της Attica Group. Την Πέμπτη άλλαξαν χέρια 700 χιλ. τεμάχια και την Παρασκευή 485 χιλ. τεμάχια. Πωλήσεις από «θερμό» χρήμα υπό την πίεση να κλείσουν θέσεις; Υπενθυμίζεται ότι εφόσον το debt to equity swap MIG-Strix εγκριθεί, προκύπτει υποχρέωση δημόσιας πρότασης για τη Strix προς 2,59 ευρώ ανά μετοχή.

Δύσκολα θα επιτευχθεί απαρτία στην πρώτη έκτακτη γενική συνέλευση της MIG και θα απαιτηθεί επαναληπτική τον Φεβρουάριο.


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.137 views0 comments
bottom of page