Σε consolidation οι τράπεζες. Καταλύτης, αλλά αργεί το μέρισμα. Η έκπληξη ΔΕΗ και το stop για ΑΚΤΩΡ
Τα αποτελέσματα Δ΄ τριμήνου της Πειραιώς συνέθλιψαν το consensus, όπως αναμενόταν (Απελεύθερος 20 Φεβρουαρίου), εξαιτίας της εκτόξευσης του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου (2,20% από 1,61% στο Γ΄ τρίμηνο). Επίδοση, όμως, που σε σημαντικό βαθμό έχει προεξοφληθεί στο ταμπλό, τόσο για την Πειραιώς, όσο και για τις άλλες συστημικές τράπεζες. Πιθανότερο σενάριο να ακολουθήσει consolidation.
Τράπεζες- μέρισμα: Επόμενος καταλύτης θα είναι η διανομή μερίσματος. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, για τις οποίες υπάρχει βεβαιότητα διανομής, διαπραγματεύονται πλέον μια φορά την καθαρή ενσώματη θέση ή και πάνω από μια φορά. Μετά από μια διετία συντηρητικής πολιτικής, λόγω πανδημίας, οι τράπεζες πιέζουν τον επόπτη να επιτρέψει πιο «γαλαντόμο» πολιτική. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Intesa πιέζει για καταβολές μερισμάτων, που θα ρίξουν μεσοπρόθεσμα τον CET1 στα επίπεδα του 12,5% από 15% σήμερα.
Τράπεζες- μέρισμα ΙΙ: Για τις ελληνικές τράπεζες, όπως και για κάποιες ιταλικές (Unicredit) και γερμανικές, η διανομή μερίσματος χρήσης 2022 δεν έχει «κλειδώσει». Η ηγεσία του SSM «φοβάται» μην επικριθεί ( εκ των υστέρων) για βιαστικές ή λανθασμένες κινήσεις. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Β΄ τρίμηνο, αφού αξιολογηθούν τα στοιχεία των εποπτικών υποβολών, που θα διενεργηθούν στις 31 Μαρτίου.
Για τις ελληνικές τράπεζες υπάρχει η πρόσθετη υποχρέωση της συνυποβολής πλάνου μείωσης NPEs. Αν για οιοδήποτε λόγο δεν επιτραπεί μέρισμα 2022, το κλίμα θα «στραβώσει». Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση δεν θέλει προεκλογικά να ανοίξει θέμα μερίσματος.
Πειραιώς: Πέτυχε, το Δ’ τρίμηνο, τα υψηλότερα εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή (0,16 ευρώ) στην ιστορία της. Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 30% σε τριμηνιαία, με το λειτουργικό κόστος να μειώνεται κατά 5%. Η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoATBV) σε εξομαλυμένη βάση ανήλθε σε 14%.
Πειραιώς ΙΙ: Δεν αναθεώρησε το guidance για τη φετινή χρονιά ( σ.σ. θα το επικαιροποιήσει, μετά τα αποτελέσματα Β΄ τριμήνου), με την αγορά να θεωρεί συντηρητική τη στάση της. Αν το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο διατηρηθεί στο 2,2%, φέτος, τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) θα προσεγγίσουν το 1,7 δισ. ευρώ (guidance για περίπου 1,57 δισ.).
Πειραιώς ΙΙΙ: Ακόμη, όμως, και αν το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο προς το 2% με 2,1%, η τράπεζα έχει προϋπολογίσει Cost of Risk 1,2% (Απελεύθερος 31 Ιανουαρίου), με μηδενικές, προς το παρόν, καθαρές ροές μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Αναθεωρήσεις στόχων από αναλυτές είναι πιθανόν να διενεργηθούν, μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια κατά τη συνεδρίαση Μαρτίου.
ΔΕΗ: Σε σημαντικές αποπληρωμές δανεισμού προχωρά, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, το τελευταίο τρίμηνο η ΔΕΗ, ως αποτέλεσμα των ελεύθερων ταμειακών ροών, που προκάλεσε η πτώση της τιμής φυσικού αερίου και ο δραστικός περιορισμός αναγκών κεφαλαίου κίνησης. Η αγορά έχει επικεντρώσει στην εξέλιξη του κεφαλαίου κίνησης την προσοχή της (Απελεύθερος 16 Φεβρουαρίου).
ΔΕΗ ΙΙ: Αν, όπως ακούγεται, ο καθαρός δανεισμός στο τέλος του 2022 έπεσε σε 1,5 δισ. ευρώ, έναντι καθοδήγησης για 2 δισ. ευρώ (Απελεύθερος 22 Νοεμβρίου), η εξέλιξη θα αποτελέσει καταλύτη ανατροφοδότησης της δυναμικής για τη μετοχή. Γκρίνια μεταξύ των επενδυτών, λόγω της πρόθεσης να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα Δ΄ τριμήνου τη Μεγάλη Εβδομάδα.
MOH: Έκτακτη γενική συνέλευση στις 22 Μαρτίου με θέματα τη α) δωρεάν διάθεση ιδίων μετοχών σε εκτελεστικά μέλη Δ.Σ καθώς και σε ανώτατα διευθυντικά στελέχη, τη β) θέσπιση μακροπρόθεσμου προγράμματος δωρεάν διάθεσης ιδίων μετοχών σε εκτελεστικά μέλη Δ.Σ. και ανώτατα/ανώτερα διευθυντικά στελέχη και γ) τη θέσπιση προγράμματος διάθεσης ιδίων μετοχών σε εκτελεστικά μέλη Δ.Σ και προσωπικό ομίλου, μέσω δικαιώματος προαίρεσης.
Σημειώνεται ότι η περσινή τακτική γενική συνέλευση αποφάσισε τη δωρεάν διάθεση 200 χιλ. ιδίων μετοχών σε Γ.Β. Βαρδινογιάννη (100 χιλ.) Π. Τζαννετάκη (50 χιλ.) και Ι. Κοσμαδάκη (50 χιλ.) καθώς και buyback με ανώτατο τιμή αγοράς τα 20 ευρώ.
ΕΛΛΑΚΤΩΡ- ΑΚΤΩΡ: «Παγώνει», σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ τη διαδικασία πώλησης της ΑΚΤΩΡ, μετά το αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης με τη Wade Adams. Οι Κύπριοι, είτε επειδή η κυβέρνηση εναντιώθηκε στο deal (Απελεύθερος 21 Φεβρουαρίου), είτε επειδή δεν είχαν τη δυνατότητα να αναλάβουν το βάρος των εγγυητικών της ΑΚΤΩΡ, αποχώρησαν.
ΕΛΛΑΚΤΩΡ- ΑΚΤΩΡ ΙΙ: Η αναδίπλωση ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ως προς την ΑΚΤΩΡ, οφείλεται και στο…γινάτι του Ολλανδού, ο οποίος δεν ήθελε να ακούσει για ενδεχόμενο πώλησης σε Intrakat. Επιπρόσθετα, υπάρχει προσδοκία αναδιάταξης του σκηνικού σε βάθος μερικών μηνών. Μέχρι τότε, όμως, απαιτείται management στην ΑΚΤΩΡ και πολυεπίπεδο …ξύπνημα.
BriQ-ICI: Οι υπολογισμοί μας (Απελεύθερος 24 Φεβρουαρίου) ενείχαν ένα λάθος στις συνιστάμενες της εξίσωσης. Το deal προβλέπει αποπληρωμή 22,5 εκατ. ευρώ δανεισμού της Intercontinental και όχι του συνόλου καθαρού δανεισμού (35 εκατ. ευρώ), όπως υποθέσαμε. Αυτό σημαίνει ότι η συναλλαγή διενεργείται στο NAV και η BriQ ποντάρει στην υπεραξία από τα υψηλότερα μισθώματα για μισθώσεις της ICI που λήγουν.
Ο Χαλικιάς αποκτά περί το 10% της νέας BriQ. Οι υφιστάμενοι μέτοχοι της τελευταίας για να αναπληρώσουν το dilution, θα πρέπει η κεφαλαιοποίηση να πάει- με το νέο αριθμό μετοχών- στα επίπεδα των 122 με 123 εκατ. ευρώ (2,4 ευρώ ανά μετοχή). Σε αυτή τη περίπτωση, η ΑΕΕΑΠ θα διαπραγματεύεται με 8,5% yield.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.
