top of page

Μη διανομή μερίσματος εισηγείται το Δ.Σ της ΕΤΕ. To deal ΙΝΚΑΤ-ΑΚΤΩΡ, οι εγγυητικές και οι τράπεζες

Όσο πλησιάζουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα Καθολικών ο όγκος των συναλλαγών λογικά θα φθίνει. Πολύ περισσότερο όταν τα mega-trends, με τα οποία ξεκίνησε η χρονιά, έχουν τεθεί επ’ αμφιβόλω.

ΤΕΝΕΡΓ: Αρκετές ερωτήσεις – μετά από αρκετό καιρό- διατυπώθηκαν, χθες, σε εγχώριες ΑΧΕ από ξένους πελάτες, για το τι συμβαίνει με τη διαπραγμάτευση ΓΕΚ/Περιστέρη-First Sentier, όσον αφορά στην πώληση – σε πρώτη φάση- ως 65% της ΤΕΝΕΡΓ. Αιτία οι αναφορές για το ύψος του –ενδεχόμενου- τιμήματος ανά μετοχή.

ΙΝΚΑΤ-ΑΚΤΩΡ: Η πρόταση της Intrakat αποτιμά την ΑΚΤΩΡ με enterprise value 180 εκατ. ευρώ. Όσο την αποτίμησε και στην προσφορά του περασμένου Φεβρουαρίου. Τι άλλαξε; Η νέα πρόταση εμπεριέχει επιπρόσθετα 35 εκατ. ευρώ, που προτίθεται να βάλει άμεσα η Intrakat στην ΑΚΤΩΡ για ανάγκες κεφαλαίου κίνησης. Εξ ου και τα 215 εκατ. ευρώ.

ΙΝΚΑΤ- ΑΚΤΩΡ ΙΙ: Από τα 180 εκατ. ευρώ, τα περίπου 100 εκατ. ευρώ αποτελούν τίμημα και τα υπόλοιπα ανάληψη –ενδοομιλικού- δανεισμού. Για το δύσκολο σκέλος της συναλλαγής, την υποκατάσταση, δηλαδή, εγγυητικών αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων της ΑΚΤΩΡ, δεν έχει διαρρεύσει τίποτε. Οι τράπεζες κάθονται σε …αναμμένα κάρβουνα.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Για τους μετόχους της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αφ’ ης στιγμής αποφάσισαν να τεμαχίσουν/πωλήσουν τα περιουσιακά της στοιχεία, η κυοφορούμενη συναλλαγή δείχνει «λουκούμι». Πωλούν μια δραστηριότητα με ζημιογόνο ή οριακά θετικό EBITDA, έναντι 100 εκατ. ευρώ. Τη συμμάζεψαν λογιστικά, δεν ξέρουν/δεν τους ενδιαφέρει να την «τρέξουν» οπότε το timing μοιάζει βολικό. Πριν (επι)βαρύνει ο ήδη παραμελημένος μηχανισμός εκτέλεσης έργων.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ II: Επιπρόσθετα, αποδεσμεύσουν σοβαρή ρευστότητα. Αφενός από ενδεχόμενη αποπληρωμή ενδοομιλικού δανεισμού, αφετέρου από την υποκατάσταση εγγυήσεων. Η παραπάνω εικόνα δεν συνάδει, όμως, με τις επιμένουσες φήμες, περί απόσυρσης του σχήματος ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις- Άβαξ από τη διεκδίκηση της νέας παραχώρησης της Αττική Οδός. Κάτι δεν μας λένε…

INKAT: Οι Μπάκοι, αν αγοράσουν την ΑΚΤΩΡ, θα προσεγγίσουν αισθητά τον στόχο ανεκτέλεστου, τον οποίο είχαν θέσει, όταν αγόρασαν την Intrakat, αναλαμβάνοντας το στοίχημα να βγάλουν κέρδη. Πιστεύουν ότι διαθέτουν το μηχανισμό και βεβαίως τη ρευστότητα για το πετύχουν.

ΙΝΚΑΤ ΙΙ: Δεν είναι τυχαίο ότι όταν απέκτησαν τον έλεγχο της Intrakat έθεσαν ψηλότερα τον πήχη κερδοφορίας για το παραληφθέν ανεκτέλεστο, σε σχέση με τις εκτιμήσεις της προηγούμενης διοίκησης. Αν αποφασισθεί, μετά από ενδεχόμενη εξαγορά της ΑΚΤΩΡ, απόσχιση και εισφορά σε αυτή του κλάδου Κατασκευών της INΚΑΤ, με μετατροπή της εισηγμένης σε Συμμετοχών, η αγορά θα αργήσει να αντιληφθεί αν έχει κερδηθεί και πως το στοίχημα.

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Μπορεί οι τραπεζίτες να κάθονται σε …αναμμένα κάρβουνα, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο επόπτης ρώτησε, ως όφειλε, τις δύο εισηγμένες για τα δημοσιεύματα, περί προχωρημένων συζητήσεων Intrakat και ΕΛΛΑΚΤΩΡ περί ΑΚΤΩΡ, για να λάβει από την Intrakat την απάντηση ότι έχει υποβάλει στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ έγγραφη πρόταση. Έκτοτε, ουδέν. Αποτέλεσμα η αγορά να αγνοεί τα βασικά. Είναι δεσμευτική η προσφορά; Ενδεικτική; Αν είναι δεσμευτική ενέχει αιρέσεις;

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ΙΙ: Η υπόθεση ΑΚΤΩΡ αποτελεί απλά το πρόσφατο παράδειγμα. Η Ε.Κ, εδώ και αρκετά χρόνια, έχει σύμφωνα με την αγορά, χαλαρώσει το πλαίσιο που αποσκοπεί στην προστασία του επενδυτικού κοινού. Η συχνότερη δικαιολογία, που επικαλούνται στελέχη της σε ανεπίσημες συζητήσεις, είναι ότι δεν μπορούν να απαιτήσουν δημοσιοποίηση στοιχείων, όταν οι συμφωνίες δεν έχουν κλείσει.

Σωστά, αρκεί να μην αποτελεί την τέλεια δικαιολογία. Άλλο να αποφεύγεις δημοσιοποίηση κρίσιμων πληροφοριών σε ευαίσθητες περιόδους και άλλο να ζητάς διευκρινίσεις αν πρόκειται για δεσμευτική προσφορά με ή χωρίς αιρέσεις.

Αγορά: Για να μην τα φορτώνουμε, όμως, όλα στην Ε.Κ. ευθύνες μοιραζόμαστε και όλοι οι υπόλοιποι. Ακόμη και όταν εκφράζονται σοβαρές αντιρρήσεις από μετόχους μειοψηφίας για αποφάσεις/εισηγήσεις των Δ.Σ, αυτές δεν δημοσιοποιούνται. Πρόσφατο παράδειγμα η εναντίωση σημαντικής μερίδας μετόχων της MOH στον τρόπο, τον χρόνο και πιθανώς σε κάποιες λεπτομέρειες της εισήγησης του Δ.Σ για διανομή ιδίων μετοχών σε εκτελεστικά μέλη Δ.Σ και ανώτερα στελέχη, είτε δωρεάν, είτε με τη μορφή stock options (Απελεύθερος 23 Μαρτίου). Κανείς από όσους καταψήφισαν δεν δημοσιοποίησε τους λόγους και αν το έπραξε ουδείς τους κατέγραψε.

ΜΥΤΙΛ: Το ίδιο είχε συμβεί με τη γενική συνέλευση της Μυτιληναίος στις 7 Ιουνίου 2018. Τότε το 18,4% των παριστάμενων μετόχων ( 16.271.301 ψήφοι) καταψήφισε τη σύμβαση παροχής υπηρεσιών, μεταξύ της εταιρείας και του διευθύνοντος συμβούλου. Οι λόγοι για τους οποίους το έπραξε δεν ακούστηκαν, με αποτέλεσμα μέρος της αγοράς να μην πάρει χαμπάρι την ύπαρξη της σύμβασης.

Intracom-IDE: Η διαπραγμάτευση, μεταξύ Intracom και Israel Aerospace Industries, αφορά στις λεπτομέρειες ενδεχόμενης συμφωνίας. Οι Ισραηλινοί έχουν διενεργήσει due diligence (Απελεύθερος 11 Ιανουαρίου). Μένει να φανεί αν τα βρουν με την Intracom στο πως θα αποτιμηθεί μέρος της μελλοντικής αξίας που θα έρθει από υλοποιούμενες επενδύσεις.

ETE: Ο κύβος ερρίφθη και τυπικά. Το Δ.Σ της τράπεζας θα εισηγηθεί στη φετινή τακτική γενική συνέλευση τη μη διανομή μερίσματος από τα κέρδη χρήσης 2022.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.161 views0 comments
bottom of page