top of page

Οι μεγάλες επενδύσεις και τα ΜΧΑ τραπεζών. Οι ζημιές ΙΝΚΑΤ, η Εγνατία Οδός και η επιστροφή Σαράντη

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις ανήλθαν πέρσι σε 3,1% του ΑΕΠ (7,2 δισ. ευρώ), έναντι μέσου όρου 0,9% της περιόδου 2002-2018. Το άλμα αυτό χρηματοδοτήθηκε κυρίως από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και αφορούσε κυρίως χρηματοδότηση εξαγορών και επενδύσεις σε ακίνητα. Τα παραπάνω στοιχεία παρέθεσε στο Φόρουμ Δελφών ο Θ. Τζούρος, γενικός διευθυντής corporate της Πειραιώς. Σταδιακά, σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται να αυξηθεί το ποσοστό των επενδύσεων για νέα projects, χάρη και στο RRF.

Από το ίδιο βήμα ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Κ. Βασιλείου, έθεσε δύο σημαντικά θέματα. Οι τράπεζες επισήμανε έχουν ρευστότητα, για να χρηματοδοτήσουν τα μεγάλα επενδυτικά έργα, που έρχονται ( σ.σ. επενδύσεις ύψους άνω των 15 δισ. που απαιτούν χρηματοδότηση της τάξης των 10 δισ.).

Υπάρχει, όμως, ζήτημα μεγάλης συγκέντρωσης ανά τράπεζα σε συγκεκριμένα projects και συγκεκριμένους ομίλους. Το πώς οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν projects, όπως η παραχώρηση της Αττικής Οδός ή ο ΒΟΑΚ, χωρίς να θα υπερβούν ΜΧΑ (μέγιστο χρηματοδοτικό άνοιγμα), έχει διασφαλισθεί. Το θέμα μεγάλης συγκέντρωσης, ανά όμιλο, το άφησε μετέωρο.

ETE- Τουρισμός: Εκταμιεύσεις νέων δανείων της τάξης των 0,5 με 1 δισ. ευρώ ετησίως σκοπεύει να έχει στον Τουρισμό η Εθνική τα επόμενα χρόνια.

ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ: Η ολική ενοποίηση των Ήρων Ενεργειακή και Ήρων ΙΙ Βοιωτίας συνέβαλε καθοριστικά στην εκτίναξη τζίρου και EBITDA. Το προσαρμοσμένο EBITDA σε 661,8 εκατ. ευρώ εκ του οποίου τα 335,5 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον τομέα Ενέργειας (33,2 εκατ. ευρώ το 2021), μετά την αφαίρεση έκτακτης εισφοράς 39 εκατ. ευρώ αθροιστικά για την περίοδο από 1/10/2021 ως 31/12/2022. Καθαρός δανεισμός ομίλου 1,5 δισ. ευρώ και σχέση καθαρού δανεισμού/προσαρμοσμένου EBITDA σε 2,2x.

ΓΕΚ-Εγνατία Οδός: Πίσω, ως αναμενόταν, πήγε η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης εκμετάλλευσης της Εγνατία Οδός (75% ΓΕΚ-25% Egis) για 35 έτη. Η διοίκηση της ΓΕΚ εκτιμά ότι θα υπογραφεί στο Β εξάμηνο του έτους. Καλό Δ΄ τρίμηνο, δηλαδή καθώς μεσολαβούν δύο εκλογικές αναμετρήσεις, συγκρότηση κυβέρνησης κά.

ΤΕΡΝΑ: Ο κατασκευαστικός βραχίονας του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ δούλεψε πέρσι με περιθώριο προσαρμοσμένου EBITDA 7,87% και βελτιωμένη κερδοφορία.

INKAT: Αύξηση ενοποιημένου κύκλου εργασιών (225,4 εκατ. ευρώ), με μικρή βελτίωση μικτού περιθωρίου (8,07%), την οποία εξαφάνισαν τα αυξημένα έξοδα διοίκησης (28,12 εκατ. ευρώ). Ζημιές EBITDA (προσαρμοσμένο) 2,7 εκατ. ευρώ και ζημιές προ φόρων 24,6 εκατ. ευρώ. Καθαρός δανεισμός 127,5 εκατ. ευρώ. Άλλη η εικόνα πρώτου και δεύτερου εξαμήνου με το EBITDA να διαμορφώνεται σε κέρδη 4,1 εκατ. ευρώ στο Β΄ εξάμηνο έναντι ζημιών 8,6 εκατ. ευρώ στο Α΄ εξάμηνο.

ΙΝΚΑΤ ΙΙ: Η μητρική πήρε ζημιά απομείωσης 5,11 εκατ. ευρώ για τη ρουμανική θυγατρική (Intracom Construct) ενώ απομείωσε συμμετοχή σε ομολογιακά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης της Μορέας, ποσού 8,3 εκατ. ευρώ. Άυλα περιουσιακά στοιχεία 64,4 εκατ. ευρώ από 54,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021 λόγω απόκτησης αδειών για φωτοβολταικά.

Οι εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης εκτινάχθηκαν σε 195,9 εκατ. ευρώ (79,3 εκ. ευρώ το 2021). Ο CEO του ομίλου, Αλ. Εξάρχου επισήμανε, χθες, σε πάνελ του Φόρουμ Δελφών, ότι οι συστημικές τράπεζες είναι φειδωλές στη χορήγηση εγγυητικών. Για αυτό –και- οι μεγαλομέτοχοι της Intrakat αγοράζουν δικές τους τράπεζες…

Σαράντης: Οι ανατιμήσεις προϊόντων, σε συνδυασμό με την σταθεροποίηση του κόστους οδήγησαν, σύμφωνα με την εταιρεία σε αύξηση πωλήσεων – κυρίως σε όγκο- κατά 18,65% (109,19 εκατ. ευρώ) και συγκρίσιμων EBITDA κατά 52,7% (12,36 εκατ. ευρώ), το Α΄ τρίμηνο.

ΟΠΑΠ: Βάσει της απόφασης της γενικής συνέλευσης 27ης Απριλίου, ο ΟΠΑΠ μπορεί να επαναγοράσει ως 18.167.092 μετοχές με ανώτατη τιμή τα 20 ευρώ ανά μετοχή. Η περίοδος αγορών λήγει στις 16 Ιουνίου 2025.

ΤΕΝΕΡΓ: Περιμένοντας την Εθνική ( την έγκριση της), η First Sentier πήγε στην Πειραιώς από την οποία έλαβε έγκριση, για τη χρηματοδότηση, που θα απαιτήσει η απόκτηση ως του 67% της ΤΕΝΕΡΓ. Μένει να λάβουν οι Αυστραλοί τις αποφάσεις τους για το πόσες και ποιες τράπεζες θα απαρτίζουν το σχήμα χρηματοδότησης. Θεωρητικά, μετά την έγκριση της Πειραιώς, το σχήμα μπορεί να κλείσει και με δύο τράπεζες. Η Εθνική, δύσκολα μπορεί να μείνει εκτός καθώς έχει δουλέψει το φάκελο μόνη της επί σειρά μηνών.

ΤΕΝΕΡΓ ΙΙ: Αν η ίδια συμμετοχή της First Sentier στη χρηματοδότηση τιμήματος είναι ισόποση του δανεισμού ( ως 850 εκατ. ευρώ για το ως 67% της ΤΕΝΕΡΓ), συγκεντρώνεται 1,7 δισ. ευρώ. Το οποίο αντιστοιχεί σε 21,90 ευρώ ανά μετοχή. Αν βάλουν ελαφρώς υψηλότερο equity οι Αυστραλοί η τιμή «ψηλώνει». Πρώτα, όμως, πρέπει να κλείσει το σχήμα χρηματοδότησης.

Galaxy Cosmos Mezz: Μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2022, η εταιρεία έχει εισπράξει από κουπόνια 6,7 εκατ. ευρώ, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο έλαβε κουπόνια 3,2 εκατ. ευρώ και τον τρέχοντα μήνα άλλα 2,6 εκατ. ευρώ. Κλείδωσε η δυνατότητα χορήγησης μερίσματος.

ΑΣΤΑΚ: Το σύνολο των ακινήτων του ομίλου έχουν ταξινομηθεί, ως γνωστόν, στα κατεχόμενα προς πώληση. Αποτιμήθηκαν στις 31/12/2022 σε 37,45 εκατ. ευρώ, που αποτελεί τη χαμηλότερη τιμή μεταξύ λογιστικής και εύλογης αξίας. Η εύλογη αξία, στην οποία θα μεταβιβαστούν στη Skyline Real Estate, έχει ορισθεί σε 43 εκατ. ευρώ. Αναστροφή απομείωσης 1,55 εκατ. ευρώ για τα εν λόγω ακίνητα.


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.150 views0 comments
bottom of page