top of page

Οι αγορές ΔΕΗ από CVC που δεν προαναγγέλλονται, η σχέση Reggeborgh-Atlas και η επανεπένδυση του ΟΠΑΠ


Καλημέρα!


Τράπεζες: Μπαράζ καλών αποτελεσμάτων αναμένεται να ανακοινώσουν οι τράπεζες τα οποία, όμως, δεν μπορούν να μεταβάλλουν τη γενική τάση. Tο βλέμμα των επενδυτών παραμένει στραμμένο στην επίπτωση πιθανής ύφεσης/στασιμοπληθωρισμού στα νούμερα από το 2023 και έπειτα (Απελεύθερος 8 Ιουλίου).


Ακούμε ότι θα υπάρξουν και ανοδικές αναθεωρήσεις στόχων στα καθαρά έσοδα από τόκους, ως αποτέλεσμα της ταχείας ανατιμολόγησης υπολοίπου χορηγήσεων.


ΔΕΗ-CVC: Μια ελαφρά σύγχυση επικρατεί στην αγορά, σε σχέση με την πρόθεση της CVC να αυξήσει/«μουαγενάρει» τη θέση της στη ΔΕΗ.


Το private equity fund διερεύνησε, προ μηνών τις κυβερνητικές προθέσεις, για να διαπιστώσει, αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος, ώστε να συζητήσει, εν συνεχεία, την αγορά ενός επιπρόσθετου 10% από το Υπερταμείο.

Η κυβέρνηση ήταν κατηγορηματικά αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, για σειρά από λόγους. Αυτό το deal«πέθανε».


ΔΕΗ-CVC II: Αυτό, όμως, δεν αποκλείει να αρχίσει να αγοράζει η CVC μετοχές από το ταμπλό, για να μουαγενάρει τη θέση της. Τυπικά, λέγεται ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση της επενδυτικής επιτροπής για κάτι τέτοιο (Απελεύθερος 23 Ιουλίου).


Πρακτικά, τέτοιες αποφάσεις, ακόμη και αν έχουν ληφθεί, δεν ανακοινώνονται. Ούτε προαναγγέλλονται για ευνόητους λόγους.


ΔΕΗ: Ως 36.344.000 μετοχές θα μπορεί να αγοράσει η ΔΕΗ, εφόσον οι μέτοχοι εγκρίνουν την εισήγηση για νέο buyback. Κατέχει ήδη 1.856.000 ίδιες.


Το εύρος τιμής ορίστηκε μεταξύ 2,48 και 17 ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση του προγράμματος θα διενεργηθεί από το free cash flow.


ΟΠΑΠ: H τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, που θα εκδοθούν λόγω δυνατότητας επανεπένδυσης του υπόλοιπου μερίσματος χρήσης 2021 ανέρχεται σε 13,79 ευρώ.


Η υψηλή τιμή, πιθανώς να οδηγήσει σε μείωση της διάθεσης επανεπένδυσης από πλευράς μετόχων μειοψηφίας. Όσοι φοβούνται ότι έχουμε ένα δύσκολο Χειμώνα μπροστά στις αγορές θα προτιμήσουν, πιθανώς, το cash.  


ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Διαψεύστηκαν οι εκτιμήσεις «κύκλων» της Reggeborgh ( σ.σ. έκαναν λόγο για αποδοχή της προσφοράς από το 5% ως 8% των συνολικών μετοχών)για την ανταπόκριση των μετόχων μειοψηφίας στην προαιρετική δημόσια προσφορά.


Τελικώς, την αποδέχθηκαν 1083 μέτοχοι, προσφέροντας συνολικά το 15,63% του μετοχικού κεφαλαίου.


ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΙΙ: Reggeborgh και όσοι ενεργούν από κοινού και συντονισμένα κατέχουν πλέον το 46,15%. Άλλο ένα 29,87% κατέχει η Motor Oil. Σύνολο 76,02%. Θεωρητικά υπάρχει free float της τάξης του 24%.


Πρακτικά, όμως, το 9,8% κατέχει η Atlas, ενώ ποσοστά μικρότερα του 5% κατέχουν οι Διαμαντίδης, Γιόκαρης, Παναγιωτόπουλος. Εξ ου και η αγορά ανέμενε δήλωση πρόθεσης για placement σε εύθετο χρόνο.


ΕΛΛΑΚΤΩΡ-Atlas: Η Atlas διαχειρίζεται κεφάλαια της Carlyle, που επενδύονται κυρίως στην ενέργεια. Από την στιγμή που η ΕΛΛΑΚΤΩΡ πωλεί τις ΑΠΕ γιατί το fund διακράτησε τη θέση του στην εισηγμένη;


Resolute- Alpha- Πειραιώς: Ήταν μην πάρει φόρα η ως τώρα συντηρητική Resolute Asset Management. Πέραν του Joint Venture, που συζητά με την Cepal ( σ.σ. με όχημα τη Kaican Hellas), για την από κοινού διαχείριση ανακτηθέντων και ενεχυριασμένων ακινήτων, συμμετέχει και στο διαγωνισμό πώλησης της PiraeusReal Estate Management (PREM).


To project Valley, με σύμβουλο την UBS, αφορά στην πώληση της PREM, έναντι συμβολικού τιμήματος, με ανάληψη του συνόλου του προσωπικού και κριτήριο την ανταγωνιστικότερη τιμολόγηση των προσφερόμενων υπηρεσιών διαχείρισης.


Resolute- Πειραιώς: Το project Valley διεκδικούν,επίσης, Intrum, Στέγγοι (Mount Street Hellas), DelfiPartners. Αν κερδίσει η Resolute, θα διαθέτει jointventure με Cepal και συμφωνία με την Πειραιώς, μέσω άλλης εταιρείας. Πολυπλόκαμη…


Τέλος, η Resolute θα κατέβει μαζί με τον Νοτιοαφρικανικό όμιλο Orion Hotels&Real Estate στο project Terra της Πειραιώς. Η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών ήταν η σήμερον,αλλά χθες το βράδυ δόθηκε παράταση ως την 4η Αυγούστου.


Κλείνουμε το κεφάλαιο Resolute με μια φήμη. Κυκλοφορεί ότι ξεκίνησε συνεργασία με χαλκέντερο πρώην partner ελεγκτικής εταιρείας και πρώην(;) σύμβουλο της DK.


Υ.Γ: Επίσκεψη με αέρα πρωταθλητή (σιγουράκι φέτος η ΑΕΚ) έκανε στη Ρουμανία, ο Βασίλης Ψάλτης. Εξ ου και δήλωσε «δέσμευση του ομίλου είναι να εξασφαλίσουμε ότι η Alpha Bank Romania θα έχει μία θέση στην εγχώρια αγορά, αντάξια της φιλοδοξίας μας να είμαστε ηγέτες στις αγορές που δραστηριοποιούμαστε».

 


 
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.233 views0 comments
bottom of page