top of page

Οι εκλογές κόβουν το μέρισμα ΕΤΕ, Eurobank. Το νέο τράτο Lamda και η τσαντίλα καναλάρχη


Δύο ερωτήσεις θα ήθελαν να αποφύγουν οι τράπεζες, κατά το διήμερο road show ΕΧΑΕ/Morgan Stanley, που ξεκινά σήμερα: πως θα επηρεάσουν το NPE formation μέτρα στήριξης ευάλωτων/ενήμερων δανειοληπτών με στεγαστικά κυμαινόμενου επιτοκίου; Πόσο θα υποχρεωθούν να πληρώσουν για τις καταθέσεις; Αμφότερες «θολώνουν» το story τους και αυξάνουν το ρίσκο.

Πριν την πίεση της κυβέρνησης, για λήψη προδραστικών μέτρων «ανακούφισης» δανειοληπτών, οι τράπεζες εκτιμούσαν ότι η άνοδος των επιτοκίων και η ενεργειακή/πληθωριστική κρίση θα οδηγούσε, το 2023 σε αύξηση του cost of risk κατά 20 με 25 μ.β. σε σχέση με φέτος. Η παραπάνω εκτίμηση τελεί, πλέον, υπό αίρεση, ανάλογα με το είδος των μέτρων, που θα λάβουν.

Τράπεζες- μέρισμα: Υπό ακόμη μεγαλύτερη αίρεση θα καταστεί η διανομή συμβολικού μερίσματος χρήσης 2022 από Eurobank και ΕΤΕ, αν η …οικειοθελής κίνηση των τραπεζών, οδηγήσει σε αύξηση προβλέψεων και NPEs.

Με βάση τους εποπτικούς κανόνες, επιμήκυνση διάρκειας δανείων και παρεμβάσεις στο επιτόκιο συνιστούν ρύθμιση και αυξάνουν προβλέψεις/NPEs. Στις ρυθμίσεις εμπίπτουν και τα step-up προϊόντα, εκτός αν προβλέπονται από τη δανειακή σύμβαση. Είθισται, όμως, οι συμβάσεις να ενέχουν μόνο ως συμβατικό όρο την παράλειψη πληρωμής μιας δόσης.

Αν επομένως, οι τράπεζες πειστούν από την κυβέρνηση να πράξουν το προεκλογικό τους χρέος, δύσκολα ο SSM θα συγκατανεύσει για μέρισμα χρήσης 2022.

Road Show ΕΧΑΕ/Morgan Stanley: Πανηγυρικού χαρακτήρα η σημερινή πρώτη ημέρα με ελάχιστες παρουσιάσεις κυρίως από τις μεγάλες εταιρείες και one to one ραντεβού. Πήγαν, παρά τα ελάχιστα ραντεβού, όλες οι μικρομεσαίες εταιρείες του 25άρη. Χωρίς τους CEOs οι περισσότερες.

Εκτός από τον δείπνο με τους CEOs θα υπάρξει και κλειστό meeting του πρωθυπουργού με μεγάλους επενδυτές.

ΕΤΕ: Τρίμηνο με τρίμηνο η Εθνική μειώνει τα securities του χαρτοφυλακίου της, παρά την πλεονάζουσα ρευστότητα των περίπου 7 δισ. ευρώ ( Απελεύθερος 15 Νοεμβρίου), που θα συνεχίζει να διαθέτει, αφ’ ότου επιστρέψει τη ρευστότητα, την οποία έχει αντλήσει μέσω TLTRO III. Βλέπει κάτι, που δεν βλέπουν οι υπόλοιπες τράπεζες;

Η μικρή έκδοση senior preferred bonds σε στερλίνα καλύπτει το MREL requirement. Η έκδοση έγινε σε στερλίνα καθώς με το swap έβγαινε φθηνότερη.

ΟΠΑΠ: Η επαναφορά της καθοδήγησης για EBITDA χρήσης 720 εκατ. ευρώ και η διαβεβαίωση της διοίκησης για πρόσθετο μέρισμα τουλάχιστον 1 ευρώ ( τουλάχιστον 1,30 ευρώ το συνολικό μέρισμα) είχε προεξοφληθεί από την αγορά.

Lamda: Νέο τράτο, ως προς την επίτευξη του στόχου εισπράξεων 200 εκατ. ευρώ, έδωσε, έμμεσα, η διοίκηση του ομίλου στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές. Η διοίκηση αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες για την πορεία εισπράξεων, δηλώνοντας ότι θα εκδώσει δελτίο τύπου το Γενάρη.

Ο δε οικονομικός δήλωσε, σε άλλο σημείο του call, ότι ως το τέλος Μαρτίου 2023 οι σωρευτικές εισπράξεις αναμένεται να φθάσουν τα 250 εκατ. ευρώ (νέα καθοδήγηση).

Lamda II: Έχει εξηγηθεί στο παρελθόν ότι οι εισπράξεις δεν συνεπάγονται απευθείας εγγραφή εσόδων. Με δεδομένο ότι τα συμβόλαια ενέχουν ακυρωτικές ρήτρες, με βάση τα IFRS, η λογιστική εγγραφή των εισπράξεων, ως έσοδο, θα διενεργείται σταδιακά, ανάλογα με την πρόοδο της κατασκευής κάθε επιμέρους project.

Αν πάνε όλα, όπως τα υπολογίζει η διοίκηση, η πλειονότητα των εισπράξεων θα λογιστικοποιηθεί ως έσοδο στο Γ΄ τρίμηνο του 2023. Αυτό ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη και τελεί υπό την αίρεση της προόδου της κατασκευής. Επενδυτικός οδηγός, ως εκ τούτου, παραμένουν οι εισπράξεις.

Φουρλής: Με ρυθμό ανόδου 14% «τρέχουν» οι πωλήσεις, κατά το Δ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με όσα είπε η διοίκηση στην τηλεδιάσκεψη. Πάει για τζίρο 300 εκατ. ευρώ φέτος. Για την επόμενη χρονιά διατυπώθηκε η εκτίμηση περί ανόδου πωλήσεων άνω του 10%.

Οι ελλείψεις προϊόντων στα ΙΚΕΑ, λόγω συνεχιζόμενων προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και η αβεβαιότητα για το πόσο θα επηρεαστεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών από τις πληθωριστικές πιέσεις διατηρεί την επιφυλακτικότητα της αγοράς.

MOH-Optima Bank: Συμμετείχε, βάσει των δικαιωμάτων, που αναλογούσαν στο ποσοστό της ( 12,06%), στην κάλυψη του Μετατρέψιμου Ομολογιακού της Optima η Motor Oil. Θα αποεπενδυθεί στο IPO.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ -Eurobank: Επιβεβαιώθηκε η λήψη ενδιάμεσης χρηματοδότησης 500 εκατ. ευρώ από την Eurobank για την πρόωρη εξαγορά του ευρω-ομολόγου. Η χρηματοδότηση θα εξοφληθεί στο σύνολό της από το τίμημα για την Άνεμος.

INLOT: Το story εξυγίανσης και τα επόμενα βήματα θα εξηγήσει η διοίκηση της εταιρείας στους επενδυτές στο εν εξελίξει road show.

Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου διαμορφώνεται πέριξ των 450 εκατ. ευρώ και τα EBITDA φέτος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν κοντά στα 115 εκατ. ευρώ. Κρίσιμο θέμα η αναχρηματοδότηση δανεισμού της μητρικής, ύψους 356 εκατ. ευρώ.

Alarm: Τσαντισμένος ακούμε ότι είναι καναλάρχης από το γεγονός ότι «φρέσκοι» ανταγωνιστές του επιχειρούν να προσελκύσουν τεχνικό κυρίως προσωπικό από τα κανάλια του, προσφέροντας ανταγωνιστικές αποδοχές. Με δεδομένο ότι φημίζεται για τη μεθοδικότητά του την αντίδρασή του θα τη δούμε σε βάθος χρόνου και με τυχαίες αφορμές.Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.227 views0 comments
bottom of page