top of page

«Φουσκώνουν» τα μετρητά του ΟΠΑΠ, οι συζητήσεις INLOT-ομολογιούχων και ο …άσσος Πειραιώς σε Ελληνικό


Ενδείξεις ανησυχίας για πού θα «σκαρφαλώσει», φέτος, η ιδιωτική κατανάλωση, ως ποσοστό του ΑΕΠ, έρχονται από παντού. Από την κίνηση στα εμπορικά και το ξεπούλημα ειδών πολυτελείας ως τις χρεώσεις χιλιάρικων για τρίτη ή τέταρτη σειρά στα μπουζούκια. Απέχουμε ακόμη από μια επανάληψη του 2007 καθώς απουσιάζει ο εύκολος τραπεζικός δανεισμός, καταγράφονται, όμως, ανάλογες συμπεριφορές και λογικές αμεριμνησίας.

ΟΠΑΠ: Παραμένει από τις βασικές «αμυντικές» επιλογές για το 2023. Αναμένεται να κλείσει τη χρήση με EBITDA της τάξης των 720 εκατ. ευρώ ( σ.σ. θετική έκπληξη τα 740 εκατ. ευρώ). Η διοίκηση έχει καθοδηγήσει για πρόσθετο μέρισμα χρήσης 2022 τουλάχιστον 1 ευρώ ( τουλάχιστον 1,30 ευρώ το συνολικό μέρισμα).

ΟΠΑΠ ΙΙ: Το γεγονός ότι εισέπραξε 74,2 εκατ. ευρώ από τη μεταβίβαση στην Allwyn International του 36,75% της Kaizen Gaming ( Betano Business), ενώ η αγορά περίμενε περίπου 50 εκατ. ευρώ, ενθαρρύνει προσδοκίες για υψηλότερο πρόσθετο μέρισμα. Οι καθαρές ταμειακές εισροές από λειτουργικές δραστηριότητες ανήλθαν στο 9μηνο σε 460 εκατ. ευρώ (Απελεύθερος 22 Νοεμβρίου).

Η πώληση της Betano προγραμματιζόταν για τον Σεπτέμβριο μετατέθηκε, όμως, για το Δ΄ τρίμηνο, αφ’ ότου «πάγωσε» το εγχείρημα εισαγωγής της Allwyn στο Wall Street.

MOH: Στην ίδια κατηγορία «αμυντικών» επιλογών ανήκει και η Motor Oil, εφόσον η ζήτηση δεν καταγράψει αισθητή υποχώρηση, ως απόρροια slow down/ύφεσης. Επιβεβαίωσε, φέτος, την ικανότητά της να δουλεύει με υψηλότερα περιθώρια διύλισης από αυτά που αποτυπώνονται, στη spot αγορά (Απελεύθερος 23 Νοεμβρίου).

MOH-Alpha TV: Το Δ.Σ. της Motor Oil ενέκρινε την παροχή εγγύησης στη Πειραιώς Leasing ως το ποσό των 9,8 εκατ. ευρώ. Η εγγύηση παρέχεται υπέρ της συνδεδεμένης Alpha TV, για τη σύμβαση πώλησης και επαναμίσθωσης ακινήτου ( sale and lease back), 15ετούς διάρκειας. Τα μισθώματα που θα πληρώσει η Alpha TV στην Πειραιώς Leasing σε βάθος 15ετίας ανέρχονται σε 32,5 εκατ. ευρώ.

Lamda: Ποντάρισμα σε μαύρο/κόκκινο αποτελεί η Lamda για το 2023. Αν καταφέρει, ως το τέλος Μαρτίου, να επιδείξει εισπράξεις 250 εκατ. ευρώ (Απελεύθερος 28 Νοεμβρίου) από προκαταβολές για οικόπεδα βιλών, διαμερίσματα Riviera Tower και condos, οι προσδοκίες θα επανακάμψουν. Αρκεί βέβαια η …φακή ( σ.σ. το αυξημένο κόστος κατασκευής) να μην τρώει το λάδι (τα προσδοκώμενα έσοδα).

Lamda- Πειραιώς: Η Πειραιώς έχει τη δυνατότητα να αυξήσει κατά 10 χιλ. τετραγωνικά μέτρα την επιφάνεια των κτηρίων, που θα αγοράσει στο Ελληνικό, στην ίδια τιμή της προκαταρκτικής συμφωνίας για τα 40 χιλ. τετραγωνικά (3675 ευρώ ανά τετραγωνικό). Αν δεν υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση, η Lamda θα απορροφήσει το πρόσθετο κόστος κατασκευής καθώς πρόκειται περί συμφωνίας «με το κλειδί στο χέρι». Μπήκαν στη συμφωνία ρήτρες, που να επιτρέπουν αναδιαπραγμάτευση τιμήματος βάσει του αναθεωρημένου κατασκευαστικού κόστους;

INLOT: Σε συζητήσεις με κατόχους ομολογιών λήξης 2024 βρίσκεται η Intralot, για ενδεχόμενο επέκτασης της διάρκειας της έκδοσης. Πρόκειται για plan B, στην περίπτωση που παραμείνουν απαγορευτικές οι συνθήκες για έξοδο στις αγορές και καθυστερήσουν οι κινήσεις ριζικής αναδιάρθρωσης, που συζητά η διοίκηση με τους μεγαλομετόχους.

ΕΛΧΑ-Cosmos Aluminium: Μετά την αγορά του 20% της ΕΤΕΜ από τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ (Απελεύθερος 23 Δεκεμβρίου) ανακοινώθηκε και η τελική συμφωνία εισφοράς του 100% της ΕΤΕΜ στην Cosmos Aluminium. Ως αντάλλαγμα η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα λάβει το 15% της νέας εταιρείας.

Μικρές τράπεζες- 5ος πόλος: Μπορεί ο κεντρικός τραπεζίτης να έθεσε τον στόχο για δημιουργία πέμπτου τραπεζικού πόλου, μέσω συνένωσης των μικρών τραπεζών, για να …γυρίσει ο ήλιος, όπως καλά ξέρει ο Γιάννης Στουρνάρας, θέλει δουλειά πολλή.

Aegean Baltic Bank: H A.B Bank αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πρόκειται για «νοικοκυρεμένη» μικρή τράπεζα, με παραδοσιακή πελατεία και μετόχους μειοψηφίας ( Ι. Κούστας, Π. Τσάκος), που θέλουν να αποεπενδυθούν. Το mandate για την πώληση έχει δοθεί στην Axia Ventures. Το ερώτημα είναι αν ο Θ. Αφθονίδης, που αποτελεί τον μεγαλομέτοχο αλλά και τον manager της A.B. Bank, θέλει πραγματικά να πωλήσει ή αναζητά μια άλλη Chenavari.

Aegean Baltic Bank ΙΙ: Αν ο Αφθονίδης δεν «καίγεται» να πωλήσει, τότε δύσκολα θα πιάσουν οι μέτοχοι μειοψηφίας τίμημα, που να προσεγγίζει τη λογιστική αξία καθώς το ενδιαφέρον στρατηγικών αγοραστών μειώνεται. Οι Μπάκος και Καϋμενάκης διατηρούν από παλαιά καλές σχέσεις με τον κ. Αφθονίδη. Θα μπορούσαν, ως εκ τούτου, να μπουν μέτοχοι μειοψηφίας με –συμφωνημένη- την προοπτική σύστασης πέμπτου πόλου, μέσω συνενώσεων.

Public: Νέο επταμελές Δ.Σ έχει από το τέλος Νοεμβρίου η εταιρεία. Ο Ρούμπεν Μπουρλάς παρέμεινε CEO και ο Ι. Καραγιάννης μη εκτελεστικός πρόεδρος.


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.241 views0 comments
bottom of page