top of page

Μέρισμα «μαμούθ» 0,5 δισ. στη Titan Cement από θυγατρικές. Τι το θέλει. Τα μπρος- πίσω ΕΤΕ

Οι αποδόσεις της χρονιάς είναι εξαιρετικά πιθανόν να έχουν βγει για το Χ.Α το πρώτο δίμηνο και μπροστά μας να έχουμε αρκετούς μήνες ταλαιπωρίας, λόγω της κατακόρυφης μείωσης διάθεσης ανάληψης ρίσκου ή κατ’ άλλους της αποστροφής ρίσκου.

Η προκήρυξη εκλογών ελάχιστο ρόλο έπαιξε στη συμπεριφορά των ξένων επενδυτών. Για τη μάζα των ξένων η πολιτική αβεβαιότητα θα παίξει ρόλο, μετά το Πάσχα, όταν αρχίσουν να ενσωματώνουν στα μοντέλα τους τον πολιτικό κίνδυνο, όπως θα καταγράφεται από την τρέχουσα πολιτική τάση. Αν, μάλιστα, αποδειχθεί ότι υπήρχε μη καταγραφόμενη από τις δημοσκοπήσεις ψήφος και η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων είναι μικρότερη του 3% θα επικρατήσει …μίνι πανικός.

Τράπεζες: Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν αναθεωρήσεις τιμών στόχων από αναλυτές καθώς τα μοντέλα βγάζουν εντυπωσιακά κέρδη, κατά το Α΄ εξάμηνο, μόνο εξαιτίας της αυτόματης ανατιμολόγησης χαρτοφυλακίων χορηγήσεων ( Απελεύθερος 17 Μαρτίου). Ενδεχόμενη οριακή πιστωτική επέκταση κατά το Α εξάμηνο θα «τριμάρει» απλά τα υπερκέρδη.

Τράπεζες ΙΙ: Οι επιδόσεις τους, όμως, κινδυνεύουν να αχρηστευτούν, χρηματιστηριακά, λόγω της αναταραχής στις αγορές και της πολιτικής αβεβαιότητας. Η ατυχία τους θα διευρυνθεί, αν βγαίνοντας η αγορά από την εκλογική περιπέτεια, βρεθεί αντιμέτωπη με δύσκολο, διεθνώς, σκηνικό, στο οποίο θα κυριαρχούν οι ανησυχίες για είσοδο των ΗΠΑ και της Ευρώπης σε ύφεση.

Τιτάν: Το ποσό ρεκόρ των 502 εκατ. ευρώ απέδωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο στη μητρική της Titan Cement International η ελληνική ΑΕ Τσιμέντων Τιτάν, με τη μορφή προμερίσματος (5,93 ευρώ ανά μετοχή), βάσει των αποτελεσμάτων Α΄ εξαμήνου 2022. Που βρήκε τα 502 εκατ. ευρώ; Από μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου θυγατρικών της, ύψους 494,6 εκατ. ευρώ.

Τιτάν ΙΙ: Στις 30/6/2022, όμως, ο όμιλος Τιτάν είχε ταμείο 100 εκατ. ευρώ. Που βρέθηκαν τα υπόλοιπα 394 εκατ. ευρώ; Προφανώς, δανείστηκαν οι θυγατρικές για να αποδώσουν μέρισμα/επιστροφή στην ΑΕ Τσιμέντων, ώστε αυτή, με τη σειρά της, να αποδώσει 502 εκατ. ευρώ στη βελγική μητρική του ομίλου. Για ποιο λόγο διενεργήθηκε η μόχλευση;

Τιτάν ΙΙΙ: Η διοίκηση του ομίλου έχει αφήσει να εννοηθεί ότι το μέρισμα χρήσης 2022 θα είναι ελαφρώς υψηλότερο της χρήσης 2021 (Απελεύθερος 15 Φεβρουαρίου). Θα υπάρξει έκπληξη με πιο γενναιόδωρη πολιτική ανταμοιβής μετόχων; Θα χρησιμοποιηθεί η ρευστότητα για εξαγορά; Υπάρχει δανεισμός της μητρικής που πρέπει να αποπληρωθεί; Όπως και να ναι, μια τέτοιας έκτασης μόχλευση προμηνύει σημαντικές εξελίξεις.

Τιτάν ΙV: Η ΑΕ Τσιμέντων Τιτάν ήταν παραδοσιακά η μητρική του ομίλου Τιτάν, ως την απόφαση μεταφοράς έδρας στο Βέλγιο. Τον Αύγουστο του 2019 η Titan Cement International, μέσω δημόσιας πρότασης, απέκτησε αρχικά το 93% των κοινών και το 92,3% των προνομιούχων μετοχών και μέσω squeeze out το 100%, διαγράφοντας τις μετοχές της από το Χ.Α. Έτσι, η Titan Cement έγινε η μητρική του ομίλου με την ελληνική θυγατρική, όμως, να διατηρεί τον έλεγχο όλων των δραστηριοτήτων σε Βόρεια και Νότια Αμερική, Ευρώπη, Αίγυπτο, Τουρκία κά.

Σαράντης: Χαμηλότερα των εκτιμήσεων τα κέρδη προ φόρων και τόκων του 2022 (EBIT 32,24 εκατ. ευρώ). Τα EBITDA ανήλθαν σε 45,53 εκατ. ευρώ (-4,85%), με το περιθώριο να διαμορφώνεται σε 10,23% πιεσμένο από τις πληθωριστικές πιέσεις. Καθαρή ταμειακή θέση 15,35 εκατ. ευρώ. Μέρισμα 0,1431 ευρώ ανά μετοχή.

Σαράντης ΙΙ: Η Σαράντης εμφάνισε, με διακριτή αναφορά, ως συνδεδεμένο μέρος τη Λενίδι ΜΑΕ. Παραμένει, βεβαίως, το ερώτημα για ποιο λόγο η οικογένεια Σαράντη επίλεξε να στήσει μια δική της εταιρεία, η οποία κάνει παραπλήσια δουλειά με την εισηγμένη ή δουλειά για λογαριασμό της (Απελεύθερος 13 Φεβρουαρίου). Ο Κων. Ροζακέας αναφέρεται στις οικονομικές της Σαράντης, ως πρόεδρος Δ.Σ της Λενίδι, ενώ υπογράφει τις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2021 της ίδιας εταιρείας, ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.

ΕΤΕ: Σε διόρθωση των οικονομικών καταστάσεων, που έχουν εκδοθεί στα ελληνικά και αναφέρουν ότι το Δ.Σ. της τράπεζας θα προτείνει τη μη διανομή μερίσματος στην ετήσια γενική συνέλευση μετόχων (Απελεύθερος 28 Μαρτίου) θα προχωρήσει η Εθνική, σύμφωνα με κύκλους της τράπεζας καθώς στην αγγλική βερσιόν δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά. Και όπως αντιλαμβάνεστε προκύπτει … θεματάκι.

Autohellas: Η συμφωνία εξαγοράς του 89,56% της πορτογαλικής εταιρείας μίσθωσης αυτοκινήτων HR Automoveis ενέχει ενδεχόμενο μελλοντικό τίμημα (earn-out scheme). Αν η εταιρεία επιτύχει κερδοφορία σε προκαθορισμένα από τη συμφωνία μετόχων επίπεδα το 2023 και το 2024 θα καταβληθεί πρόσθετο τίμημα ως 7,5 εκατ. ευρώ διαδοχικά με τα έτη κερδοφορίας.

Παυλίδης Μάρμαρα: Στο νέο Δ.Σ της εταιρείας μετά τη μεταβίβαση από την οικογένεια Παυλίδη στην Elements Capital οι κ.κ. Παντελίδης Λάζαρος (πρόεδρος), Δημαρέλης Νικόλαος (CEO), Λιάσης Σάββας, Καλφόπουλος Θεόδωρος και Skoberne Ales (μέλη).

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.297 views0 comments
bottom of page