top of page

Το ΜΟΔ της Optima και η MOH. Η προεργασία σε ΤΕΝΕΡΓ για deal και πως δενόταν το …ατσάλι στη ΜΥΤΙΛ


Καλημέρα!


Με το δεξί άνοιξε η περίοδος αποτελεσμάτων Β΄ τριμήνου καθώς Τιτάν και Μυτιληναίος κινήθηκαν πάνω από τις εκτιμήσεις της αγοράς, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία. Εξ ου και διατήρησαν τα κεκτημένα (της κεφαλαιοποίησης).

Την σκυτάλη, σήμερα, λαμβάνουν Eurobank και ΕΤΕ. Από όσα ακούμε δεν πρόκειται να χαλάσουν το καλό ξεκίνημα.


Τιτάν: Αισθητά υψηλότερα του consensus τα κέρδη Β΄τριμήνου, ως αποτέλεσμα της ανατιμολόγησης, που έλαβε χώρα, κατά τη διάρκεια του Α΄ τριμήνου, η οποία υποβοηθήθηκε από την ισχυρή ζήτηση.


Η αύξηση των EBITDA στο Β΄ τρίμηνο ήρθε απόΕυρώπη και Μέση Ανατολή, ενώ η αγορά των ΗΠΑ είχε στάσιμα νούμερα σε ετήσια βάση, παρά τη θετική επίπτωση από τη συναλλαγματική ισοτιμία. Το περιθώριο EBITDA στο 16% από 19% πέρσι.


Συνεχίστηκε, απρόσκοπτα, το πρόγραμμα επενδύσεων (96 εκατ.), παρά την αύξηση των αναγκών κεφαλαίου κίνησης,. Το καθαρό χρέος αυξήθηκε κατά 80 εκατ. ευρώ.  


Τιτάν ΙΙ: Η επιβεβαίωση της ικανότητας του ομίλου να μετακυλύει το αυξημένο κόστος, υπερασπιζόμενος τα περιθώρια κερδοφορίας, οδηγεί την Eurobank Equitiesστη διαπίστωση ότι η τρέχουσα αποτίμηση δείχνει ελκυστική καθώς ο όμιλος διαπραγματεύεται με EV/EBITDA 5,4x.


Περίπου 35% χαμηλότερα από το μέσο όρο της τελευταίας 10ετίας.


ΜΥΤΙΛ: Δύο τα ενδιαφέροντα σημεία του Α΄ εξαμήνου. ​Πρώτον, τα κέρδη 40 εκατ. ευρώ από κινήσεις trading σε φυσικό αέριο, όταν στο αντίστοιχο περσινό διάστημα ήταν μηδέν και στο σύνολο της χρήσης 2021 ανήλθαν σε 15 εκατ. ευρώ.


Δεύτερον, η μείωση του κόστους στη μεταλλουργία, κατά το Β΄ τρίμηνο, με αποτέλεσμα την εκτίναξη του μικτού περιθωρίου σε 33,8% από 25,5% το Α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης. Με το τζίρο του δευτέρου τριμήνου να παραμένει στα ίδια επίπεδα με αυτόν του πρώτου.


Αποτέλεσμα της παραπάνω ανεξήγητης προς το παρόν βελτίωσης ήταν τα EBITDA κλάδου κατά το Β΄ τρίμηνο να εκτιναχθούν σε 82 εκατ. ευρώ από 55 εκατ. ευρώ το πρώτο. Στο call δεν λύθηκαν οι απορίες.


ΤΕΝΕΡΓ: Μόνο το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, τις άδειες και κάποια άλλα περιουσιακά στοιχεία ενδιαφέρονται να αγοράσουν, όπως πληροφορούμαστε, οι εναπομείναντες ενδιαφερόμενοι επενδυτές από την ΤΕΝΕΡΓ.


Οι υπόλοιπες δραστηριότητες – ας τις ονομάσουμε noncore business assets- θα αποσχιστούν και θα εισφερθούνσε άλλη εταιρεία/ες του ομίλου. Ακούμε ότι ο υποόμιλοςΉρων θα αποτελέσει τον βασικό υποδοχέα.


INLOT: Τη Δευτέρα ξεκινά η διαπραγμάτευση των 222.800.215 νέων μετοχών INLOT στην κατηγορία Επιτήρησης.


Optima Bank: Την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, αποφάσισε η χθεσινή τακτική γενική συνέλευση, με σκοπό την άντληση κεφαλαίων ως 60 εκατ. ευρώ.


Το ΜΟΔ θα χρηματοδοτήσει την πιστωτική επέκταση καθώς το IPO, που σχεδιαζόταν για φέτος μετατέθηκεγια το 2023.

Στις 31.12.2021 ο δείκτης CET-1 της Optima Bank ανερχόταν σε 13,25% (13,92% ο όμιλος), με ελάχιστη εποπτική απαίτηση το 11,5%+2,5% κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας.

Το υπόλοιπο χορηγήσεων στις 31/12/2021 ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 985 εκατ. αφορούν σε επιχειρηματικά δάνεια.


Optima Bank-ΜΟΗ: Λογικά η Motor Oil, που όπως προκύπτει από τις λογιστικές καταστάσεις 31/12/2021,κατέχει ακόμη, μέσω της Ireon Investments, το 12,06% δεν θα ασκήσει δικαίωμα προτίμησης για να λάβει μετατρέψιμες ομολογίες.


Η Petroventure Holdings συμφερόντων οικογένειας Βαρδινογιάννη ενεχυρίασε στις 26 Ιουλίου 200 χιλ. μετοχές MOH, συνολικής αξίας 3,32 εκατ. ευρώ. Αυτοί μάλλον προετοιμάζονται…


Optima Bank II: Τα καθαρά έσοδα από χρηματιστηριακές προμήθειες ανήλθαν πέρσι σε 4 εκατ. ευρώ, επί συνόλου προμηθειών 16,3 εκατ. ευρώ. Ήταν στα περισσότερα retail bonds η Optima….


ΕΛΠΕ: Αγόρασε από τον όμιλο Κοπελούζο τέσσερα αιολικά πάρκα, αθροιστικής ισχύος 55,2 MW στην Ανατολική Μάνη, έναντι 90 εκατ. ευρώ. Πρόκειται γιανεότευκτα πάρκα (2019) με καλές «ταρίφες» και ανεμολογικά δεδομένα.


Επιπρόσθετα, ακούγεται ότι ανέλαβε δανεισμό της τάξης των 60 εκατ. ευρώ. Στοιχεία για τα EBITDA των πάρκων και επομένως τη σχέση EV/EBITDA δενδόθηκαν.


ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης του free float από 40% σε 24% μειώνεται ο συντελεστής βαρύτητάς του τίτλου στους δείκτες που συμμετέχει.

Το θέμα της ανάκλησης των δικαστικών μέτρων καταψηφίστηκε από μετόχους με 35.887.111 ψήφους ( σ.σ. το 13,3% των παρισταμένων) ενώ απείχε το 3,07%.


Dimand: Χθες, ενάμιση μήνα μετά την αποκάλυψη της στήλης ( Απελεύθερος 20 Ιουνίου) ανακοινώθηκε ότι ο κ. Πάνος Παναγιωτίδης COO της εταιρείας παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους.

Τι είχε προηγηθεί; Στις 6 Ιουνίου, το Δ.Σ της Dimandπαρείχε άδεια για τη σύναψη σύμβασης παροχής υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου με την νεότευκτη (σύσταση 15/03/2022) ετερόρρυθμη εταιρεία ΠΙΜΑΡ, η οποία ελέγχεται κατά 99% από τον Π. Παναγιωτίδη.


Δηλαδή Dimand και Π. Παναγιωτίδης ξεκίνησαν να επανακαθορίζουν την επαγγελματική τους σχέση πριν την εισαγωγή της εταιρείας στο Χ.Α. Αναγράφηκε στο ενημερωτικό; Και αν είναι προσωπικοί οι λόγοι γιατί συνεχίζεται η συνεργασία με άλλη μορφή;

 

 


 
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.344 views0 comments
bottom of page