top of page

Οι υποκλοπές και ο Πεπονής. Τα 20 plus οικόπεδα της Lamda, το ράλι ΟΛΥΜΠ και η αναβάθμιση ΠαπαζήσηΠαρακολουθήσαμε την Παρασκευή μια πολύωρη συζήτηση αρχηγών περί υποκλοπών, για να συνοψίσει επιτυχώς ο μακαρίτης Σάκης Πεπονής, δια στόματος Μιχάλη Κατρίνη.

Είχε πει ο Σάκης Πεπονής, το Μάιο του 1993, σε συζήτηση για τις –τότε- υποκλοπές «επικρίνεται η κυβέρνηση ( σ.σ. Κων/νου Μητσοτάκη) γιατί ενσωμάτωσε το παρακράτος στο κράτος και στη συνέχεια έθεσε τις υπηρεσίες του κράτους στην εξυπηρέτηση του παρακράτους».

Για όποιον έχει παρακολουθήσει την υπόθεση της Πειραιώς, μετά το πόρισμα της ΤτΕ, η σύνοψη Πεπονή συμπυκνώνει μεγάλο μέρος της αλήθειας και βαραίνει, τόσο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο και την τωρινή, μετά την αποκάλυψη των συναλλαγών Γρηγόρη Δημητριάδη με πρώην στελέχη Λογοθέτη (Απελεύθερος 8 Αυγούστου)

Ο δεύτερος, που έκανε αποσπασματικές αναφορές στην ουσία της υπόθεσης, ήταν ο Κ. Βελόπουλος.

Περιγράφοντας πως πιθανώς η ΕΥΠ έγινε «παραμάγαζο» επιχειρηματικών συμφερόντων, με αφετηρία την…ουρά του σκανδάλου Πειραιώς, αναφέρθηκε στην παρακολούθηση Κουκάκη, σε πρώην μεγαλοστελέχη ομίλου Libra, όπως ο Φέλιξ Μπίτζιος που ήρθαν, εν συνεχεία, σε άγρια σύγκρουση με τον Γ. Λογοθέτη και στον Γιάννη Λαβράνο.

Καμία αναφορά από κυβέρνηση στο αν διενεργήθηκε, με εντολή εισαγγελέα, έλεγχος συναλλαγών και λογαριασμών των εταιρειών, που φέρονται να εμπλέκονται, αν ελέγχθηκαν τα ψηφιακά ίχνη ή διασφαλίστηκε ότι δεν θα διαγραφούν.
ΧΑ-πολιτική αβεβαιότητα: Τα συνεχόμενα δημοσιεύματα σε διεθνή Μέσα, για το θέμα των παρακολουθήσεων έρχονται στο χειρότερο timing.


Την ώρα που τελειώνουν οι καλοκαιρινές διακοπές των fund managers και ξεκινά νέος γύρος πίεσης στις αγορές, μετά την τοποθέτηση της FED και την εκτίναξη της τιμής φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ήταν αναμενόμενο ότι σταδιακά από τις 22 Αυγούστου το κλίμα θα βάραινε.


Μετοχές για άμυνα: Στην τρέχουσα συγκυρία, το ενδιαφέρον περιορίζεται σε κλάδους/εταιρείες, η εκτιμώμενη κερδοφορία των οποίων δεν επηρεάζεται σημαντικά υπό το σενάριο ύφεσης. Ούτε η υψηλή μερισματική τους πολιτική.


OTE, ΟΠΑΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (σ.σ. ανεξαρτήτως αν προχωρήσει ή όχι το M&A) και Διυλιστήρια ( σ.σ. όσο διατηρούνται τα υψηλά περιθώρια) ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Κάποιοι τοποθετούν και τη Μυτιληναίος.


Τράπεζες: Στον αντίποδα, οι τραπεζικοί τίτλοι, που αποτέλεσαν την «ατμομηχανή» του καλοκαιρινού bear market rally, αναμένεται να πιεστούν.


Δύσκολα μια εμπλοκή στη διεκδίκηση της Τράπεζας Κύπρου θα λειτουργούσε ως αμυντικό story.


Lamda-εισπράξεις: Η Ελληνικό ΑΕ έχει, ήδη, υπογράψει (Gamechanger 2 Αυγούστου) τα πρώτα δύο συμβόλαια για οικόπεδα, που προορίζονται για ανέγερση βιλών και έχει λάβει την προκαταβολή του 50%.


Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να υπογραφούν συμβόλαια για –τουλάχιστον-20 οικόπεδα καθώς έχουν εκδοθεί οι αντικειμενικές και δεν υπάρχει άλλο –θεωρητικά- εμπόδιο.


Οι εισπράξεις από προκαταβολές για διαμερίσματα του Riviera Tower προϋποθέτουν σύσταση οριζόντιων ιδιοκτησιών ( σ.σ. τον Σεπτέμβριο με βάση το τελευταίο χρονοδιάγραμμα).


Τεχνική Ολυμπιακή- Σαββίδης: Η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής, τις τελευταίες ημέρες, φλερτάρει τα υψηλά 12μήνου (2,06 ευρώ), με ενίσχυση του όγκου συναλλαγών.


Στις αρχές του μήνα, Τεχνική Ολυμπιακή και Belterra αναζητούσαν και δεν έβρισκαν εταιρεία κοινής αποδοχής, που θα αναλάμβανε τη διαδικασία οριστικοποίησης του τιμήματος για το Πόρτο Καρράς.

Άρα, νέα από το μέτωπο της οριστικοποίησης δεν περιμένουμε άμεσα. Εκτός και αν οι δύο πλευρές τα βρήκαν απευθείας, μετά τη φημολογούμενη έλευση Σαββίδη, αντιλαμβανόμενες ότι η διαδικασία τράβηξε πάρα πολύ.


Σαββίδης- Optima- Attica: Για την αποπληρωμή από την Πόρτο Καρράς του δανείου που είχε λάβει από Fortress, η Belterra Investments (Ιβάν Σαββίδης) δανείστηκε από Attica Bank και Optima Bank. Η μεν πρώτη ενέγραψε προσημείωση επί του ξενοδοχείου Μελίτων, η δε δεύτερη επί του ακινήτου του ξενοδοχείου Σιθωνία.


ΕΛΠΕ- ακίνητο: 67 εκατ. ευρώ κόστισε στον όμιλο η αγορά του κτηρίου, που στεγάζει τις κεντρικές υπηρεσίες στο Μαρούσι.


Το ακίνητο αγοράστηκε από τη νεοσύστατη Ελληνικά Πετρέλαια Ακινήτων, 100% θυγατρική της Συμμετοχών, ενώ για τη χρηματοδότηση του τιμήματος συνήφθη δανεισμός 50 εκατ. ευρώ από τον όμιλο.


Πειραιώς ΑΕΠΕΥ: Θέση Αντιπροέδρου στην Πειραιώς Χρηματιστηριακή κατέλαβε ο Γ. Παπαζήσης. Πρόεδρος και CEO παραμένει ο Κων/νος Ξένος. 
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.292 views0 comments
bottom of page