top of page

Η ..ασυγχρόνιστη με τα θεμελιώδη ΜΥΤΙΛ, η πτώση κατά 41% στα κέρδη ΑΔΜΗΕ και η ανθεκτική ΚΡΙ-ΚΡΙΜπορεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Τράπεζα της Αγγλίας να συνέβαλε στο γύρισμα, χθες, των αγορών, αλλά δεν προμηνύει ευχάριστες εξελίξεις. Οι αγορές τέσταραν τις αντοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και πέτυχαν την πρώτη τους νίκη με το σύντομο QE και τη μετάθεση των πωλήσεων από πλευράς Κεντρικής Τράπεζας.

Ευχάριστη δεν είναι ούτε η συζήτηση, που έχει ανοίξει στα καθ’ ημάς, για το ποιες εταιρείες ενεργοποιούν buyback και ποιες όχι. Οι αγορές ιδίων αποτελούν «εργαλείο», η ενεργοποίηση του οποίου πρέπει να διενεργείται, με βάση τα θεμελιώδη, τις προοπτικές και βέβαια την αξία της ρευστότητας. Μη γυρίσουμε από το πουθενά σε λογικές 2000.


ΜΥΤΙΛ: Μετά τη Jumbo, η Eurobank Equities βρίσκει …ασυγχρόνιστη με τα θεμελιώδη στοιχεία την αποτίμηση της Μυτιληναίος (πτώση κατά 25% από τα πρόσφατα υψηλά της). Η μετοχή διαπραγματεύεται με EV/EBITDA 4,5x, ενώ η χρηματιστηριακή θυμίζει ότι τα αποτελέσματα Α΄ εξαμήνου (+89% τα EBITDA) πυροδότησαν μπαράζ αναθεωρήσεων για τα εκτιμώμενα EBITDA της περιόδου 2022-24 ( σ.σ. αύξηση των εκτιμώμενων EBITDA κατά 9% ως 17%).

Κατόπιν αυτών διατηρεί στις κορυφαίες επιλογές της τον τίτλο, αυξάνοντας την τιμή στόχο ανά μετοχή στα 25,6 ευρώ.

ΜΥΤΙΛ ΙΙ: Σε συγκυρίες, αποστροφής κινδύνου, όπως η τρέχουσα και σε «ρηχές» αγορές, όπως το Χ.Α, η σημασία των θεμελιωδών στοιχείων είθισται να υποτιμάται. Επιπρόσθετα, επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθεί το 2023, τόσο όσον αφορά στην Ενέργεια, όσο και ως προς τη ζήτηση για την κατασκευή νέων πάρκων ΑΠΕ.

Η άνοδος κόστους χρήματος, εξοπλισμού και κατασκευής και η αιωρούμενη απειλή για –αυστηρότερο- πλαφόν στις τιμές που πωλούν ρεύμα οι ΑΠΕ επιδρά στα μοντέλα των επενδυτών και ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση/μετάθεση επενδύσεων.


ΑΔΜΗΕ: Η μη δημοσίευση της απόφασης ΡΑΕ διατήρησε στα ίδια επίπεδα τον κύκλο εργασιών, με τα καθαρά κέρδη να υποχωρούν κατά 41%, λόγω της αύξησης εργαζομένων με συμβάσεις έργου και επομένως των εξόδων καθώς και των αποσβέσεων.

Τη μεγαλύτερη διαφορά, όμως, έκανε η θετική λογιστική επίδραση 7,6 εκατ. ευρώ, την οποία είχε στο περσινό Α΄ εξάμηνο από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή και εξέλειπε φέτος. Πως είχε θετική λογιστική επίδραση 7,6 εκατ. ευρώ από μείωση συντελεστή κατά 200μ.β.;

Έληξε, χθες, η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος όσον αφορά στο 20% της Αριάδνη.


Κρι-Κρι: Ο δεύτερος κύκλος ανατιμήσεων (σ.σ. μετακύληση του αυξημένου κόστους στους καταναλωτές) συντελέστηκε Μάιο- Ιούνιο και επομένως δεν συνέβαλε ουσιαστικά στην κερδοφορία Β΄ τριμήνου. Αντίθετα, βοήθησε ο συνδυασμός αύξησης πωλήσεων στο παγωτό με παράλληλη διατήρηση ελαφρώς συμπιεσμένου αλλά αξιοπρεπέστατου μικτού περιθωρίου (44,2%).

Στο σύνολο των πωλήσεων, το μικτό περιθώριο κέρδους εξαμήνου διαμορφώθηκε σε 22,3% από 35% πέρσι. Στο Α΄ τρίμηνο ανερχόταν σε 20,4%.

Το περιθώριο EBITDA ανήλθε σε 9% από 20,9% το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η εταιρεία είχε ελεύθερες ταμειακές εκροές 2,6 εκατ. ευρώ.

Για τα δεδομένα του κλάδου και την πίεση από την άνοδο της τιμής νωπού γάλακτος, κόστους ενέργειας και μεταφορών, πήγε καλά.


Κρι-Κρι ΙΙ: H διοίκηση της εταιρείας εκτιμά για το σύνολο της χρήσης αύξηση πωλήσεων, με υψηλό διψήφιο ποσοστό, αλλά και σημαντική υποχώρηση των περιθωρίων λειτουργικής κερδοφορίας.

Η βιομηχανία έχει, ήδη. αγοράσει λέβητα ντίζελ, για την υποκατάσταση της παροχής φυσικού αερίου, ενώ «τρέχει» επένδυση παραγωγής βιοαερίου από τα λύματα του εργοστασίου, με στόχο τη μόνιμη, μερική υποκατάσταση της παροχής φυσικού αερίου.


ΑΕΕΑΠ: Η αύξηση του κόστους δανεισμού επηρεάζει την κτηματαγορά και συνεπώς θα επιβαρύνει τα αποτελέσματα των ΑΕΕΑΠ, καθώς ο κλάδος της ακίνητης περιουσίας είναι έντασης κεφαλαίου (capital intensive) αναφέρει η διοίκηση της BRIQ.

Ταυτόχρονα, η άνοδος των επιτοκίων αναφοράς από την ΕΚΤ αυξάνει τον συντελεστή υπολογισμού φόρου για τις ΑΕΕΑΠ. Το Α΄ εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 0,05% και μετά τις δύο αυξήσεις από την ΕΚΤ έχει διαμορφωθεί στο 0,1125%. Ως το Μάρτιο του 2023 θα βρεθεί σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

ΑΕΕΑΠ, με χαμηλό δανεισμό (LTV ή net LPV) αποτελούν πιο αμυντικές επιλογές στη συγκυρία. Η BRIQ είναι μια εξ αυτών με LTV 26,9%.


ΑΣΤΑΚ: Η εταιρεία έχει δηλώσει στο πρόσφατο πληροφοριακό δελτίο ότι θα συνεχισθεί η διάθεση κεφαλαίων στους μετόχους της (Απελεύθερος 24 Αυγούστου). Μετά την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού της Alpha Αστικά Ακίνητα, η εταιρεία προτίθεται να υποβάλει προς τους μετόχους πρόταση για διάθεση των κεφαλαίων που θα προέλθουν από την πώληση των ακινήτων.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.283 views0 comments
bottom of page