top of page

Το «no pasaran» τραπεζών, η εκμυστήρευση Μητσοτάκη για έκτακτο φόρο και τα φρέσκα 240 εκατ. σε Nova


Υπό τη σκιά Χρήστου Σταϊκούρα διεξήχθη η πρώτη ημέρα του road show ΕΧΑΕ/Morgan Stanley. Τα βασικά σημεία της ομιλίας Μητσοτάκη τα διαβάσατε παντού. Εμείς απλά να συμπληρώσουμε ότι άρεσε, όπως πάντα, στους επενδυτές.

Το CEO panel δεν έβγαλε ειδήσεις. Και οι τέσσερις ανέδειξαν το καλύτερο outlook χώρας/τραπεζών vs Ευρωζώνης/ευρωτραπεζών, επανέλαβαν ότι αναμένουν ισχυρό ρυθμό αύξησης του NII, συνέχιση της πιστωτικής επέκτασης, ανθεκτικό Asset Quality. Ερωτήσεις δεν δέχθηκαν.

Οι ειδήσεις βγήκαν, πίσω από τα παραβάν, στις one to one παρουσιάσεις των τραπεζών. Παρ’ ότι όλες προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τα νέα από την πίεση Σταικούρα για ανάληψη …οικειοθελούς πρωτοβουλίας στήριξης δανειοληπτών, οι επενδυτές ήταν ενημερωμένοι, λόγω και της έκτασης, την οποία έλαβε το θέμα, μετά τις κυβερνητικές διαρροές. Υποβλήθηκαν, ως εκ τούτου, αρκετές ερωτήσεις.

Τράπεζες- No pasaran: Ως άλλες πασιονάριες οι τράπεζες δήλωσαν ότι οι πιέσεις για υιοθέτηση του ισπανικού μοντέλου δεν θα περάσουν (no pasaran). Το ξέκοψαν και στον υπουργό, όπως άφησαν να εννοηθεί. Ο λόγος είναι απλός: όλες οι παρεμβάσεις του ισπανικού μοντέλου εμπίπτουν στις ρυθμίσεις (Απελεύθερος 28 Νοεμβρίου). Η ισπανική κεντρική τράπεζα προειδοποίησε δημόσια για τον σχετικό κίνδυνο.

Τράπεζες- Νο pasaran II: «Αν το υιοθετήσουμε, θα ‘ναι σαν να πυροβολούμε τα πόδια μας, αλλά και τα πόδια του Δημοσίου» ανέφερε χαρακτηριστικά CEO τράπεζας, σημειώνοντας ότι τέτοιες παρεμβάσεις θα αυξήσουν NPE’s και προβλέψεις, την στιγμή που εγχώριες τράπεζες και Δημόσιο κατάφεραν να τις περιορίσουν, συμβάλλοντας στην είσοδο της οικονομίας σε ενάρετο κύκλο.

Ο ίδιος, μεταξύ σοβαρού και αστείου, σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο έκτακτου φόρου, δήλωσε ότι θα ήταν προτιμότερος ( σ.σ. λόγω του one-off) από μέτρα ανακούφισης αλά σπανιόλα. Έδωσε, δε, την είδηση ότι οι τράπεζες ανέλαβαν να εισηγηθούν οι ίδιες μέτρα στήριξης. Πρόθεση είναι να μην περιλαμβάνουν τροποποίηση όρων δανειακών συμβάσεων.

Τράπεζες- έκτακτος φόρος: Τέλος, άλλος CEO ανέφερε σε συνάντηση με επενδυτή ότι ο πρωθυπουργός έχει αποκλείσει σε ιδιωτική συζήτηση ( σ.σ. πιθανώς αναφερόμενος σε όσα ειπώθηκαν στο περιθώριο του event της Axia Ventures στην Αθήνα), το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτου φόρου στις τράπεζες.

Ερωτήσεις υποβλήθηκαν και για την κυβερνητική πίεση για αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, με τις τράπεζες να δηλώνουν ότι κάποια στιγμή θα ξεκινήσει η ανατιμολόγηση για προθεσμιακές. Ως τότε τα spreads θα είναι…παχυλά.

Road Show: Αρκετούς fund manager’s, που ασχολούνται με ομόλογα, εντόπισαν οι πηγές της στήλης, κατά την πρώτη ημέρα των παρουσιάσεων. Όχι δεν πήγαν όλοι για την Intralot. Κάποιοι γέμισαν κενά..

ΔΕΗ: Στα όργανα διοίκησης προστίθεται, με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του Καταστατικού, η Επιτροπή Προμηθειών. Επιπρόσθετα, προτείνεται η διεύρυνση της σύνθεσης της Επιτροπής Ελέγχου ( 6 από 5 μέλη) και ενισχύεται ο ρόλος της. Το Δ.Σ καλεί τους μετόχους να προτείνουν υποψήφιους για την πλήρωση της έκτης θέσης μέλους της Επιτροπής.

Wind-Nova: Η Wind απορροφά, ως γνωστόν, τις Nova, Nova Broadcasting, Netmed με ημερομηνία μετασχηματισμού την 1η Οκτωβρίου. Για να φθάσουμε, όμως, η Wind να κατέχει το 100% των τριών εταιρειών μεσολάβησε ένα οργασμός κινήσεων και χορός εκατομμυρίων, που μεταξύ άλλων οδήγησε σε δραστική μείωση του τραπεζικού δανεισμού τους, κατά 262 εκατ. ευρώ.

Wind-Nova ΙΙ: Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Newco United Group Hellas κατέβαλε 240 εκατ. ευρώ στον όμιλο Nova. Τα 180 εκατ. για κάλυψη ΑΜΚ της Nova και τα 60 εκατ. ευρώ για συμμετοχή στην ΑΜΚ της Nova Broadcasting.

Η Nova Broadcasting προχώρησε σε ΑΜΚ 165 εκατ. ευρώ για αποπληρωμή ισόποσου τραπεζικού δανεισμού. Η Nova κάλυψε τα 105 εκατ. ευρώ και η Newco United Group, όπως προαναφέρθηκε τα 60 εκατ. ευρώ, αποκτώντας άμεσα το 12,19% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Wind-Nova III: Ακολούθησε η μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών των Netmed, Nova Broadcasting ( Nova 87,81%- Newco 12,19%) στη Wind καθώς και η μεταβίβαση του 100% της Nova. Σε καμιά από τις συναλλαγές δεν αναφέρεται τίμημα. Ενδιάμεσα, η Wind κάλυψε ομολογιακό 40 εκατ. ευρώ της Nova

Επομένως, η Wind απορροφά εταιρείες που έχουν πλέον θετική καθαρή θέση και μειωμένο τραπεζικό δανεισμό. Μένει να κερδίσει το στοίχημα της μετατροπής της σε βασικό ανταγωνιστή του ΟΤΕ.

Lyktos-ΑΜΚ: Νέα γενική συνέλευση με θέμα εκ νέου αύξησης μετοχικού κεφαλαίου καθώς και εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου όρισε η Lyktos Participation. Πρόκειται για την εταιρεία που συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Παγκρήτια με 11,3%.

Υπενθυμίζεται ότι η Lyktos Participation αποφάσισε δύο φορές, τους προηγούμενους μήνες, διαδικασία ΑΜΚ, ύψους 12,9 εκατ. ευρώ. Και τις δύο φορές η απόφαση ανακλήθηκε.

Alarm: Η πρόσφατη γενική συνέλευση της Watt&Volt για την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2021, ενέκρινε την παραχώρηση στον πρόεδρο και CEO, Αναστάσιο Παπαναγιώτου του Κων/νου, της αποκλειστικής χρήσης ακινήτου στην Εκάλη. Πρόκειται για ακίνητο, που υπεκμίσθωσε η εταιρεία στις 28 Απριλίου του 2022

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η πώληση του 100% της εταιρείας στον όμιλο Μυτιληναίος ( σ.σ. οι θυγατρικές σε εξωτερικό και οι συμμετοχές σε εταιρείες με άδειες ΑΠΕ έχουν ήδη πωληθεί).Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.188 views0 comments
bottom of page