top of page

Η ΑΣΤΑΚ πήρε 43,5 εκατ. ευρώ. Οι πρωτοκλασάτοι της Grivalia σε Αστέρια Γλυφάδας και η διολίσθηση ΟΤΕ


Η χρονιά κλείνει με την γκρίνια χρηματιστών/αναλυτών στα ύψη για τους χειρισμούς της ηγεσίας του Χ.Α. Οι τραπεζικές ΑΧΕ έχουν εκνευριστεί για τις ατυχείς μεθοδεύσεις Morgan Stanley στην ανάγκη να γεμίσει τα κενά του road show (Απελεύθερος 17 Νοεμβρίου) και από τη φημολογούμενη προσπάθεια Κοντόπουλου να πείσει μεγάλες ξένες επενδυτικές τράπεζες να γίνουν εξ αποστάσεως μέλη του Χ.Α. ( Απελεύθερος 19 Δεκεμβρίου). Οι μικρομεσαίες ΑΧΕ με θέματα, όπως το X-Net και όλοι μαζί με τις συστάσεις/υποδείξεις του Χ.Α να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους.

Η στήλη φοβάται ότι βαράμε το …σαμάρι, ενώ γνωρίζουμε ότι το Μαξίμου δεν ακούει. Η άκομψη καθαίρεση Λαζαρίδη από τη θέση CEO μη κρατικής επιχείρησης, με τις ευλογίες Μαξίμου, δεν έγινε για να υπηρετηθεί καλύτερα σχέδιο ανάπτυξης κεφαλαιαγοράς. Έγινε με μια επικοινωνιακή προσέγγιση, η οποία υπό την πρεμούρα των εκλογών έχει λάβει …χαρακτηριστικά οπερέτας.

Θα περίμενε κανείς από μια κυβέρνηση, που ευαγγελίζεται μεταρρυθμίσεις, να παρουσιάσει πρώτα ένα συνεκτικό σχέδιο –σταδιακής- ενίσχυσης των θεσμικών πυλώνων της Κεφαλαιαγοράς (ασφαλιστικές, επαγγελματικά ταμεία, Αμοιβαία Κεφάλαια, μακροχρόνια επενδυτικά προϊόντα), παροχής κινήτρων για εισαγωγή νέων εταιριών στο Χ.Α, διεύρυνσης του –εν υπνώσει σήμερα- ανταγωνισμού μεταξύ των ΑΕΔΑΚ, τραπεζών, χρηματιστηριακών.

Η μελέτη για τη «Στρατηγική Ανάπτυξης της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς», που έχει χρεωθεί η Μαριλένα Αθανασοπούλου και προγραμματιζόταν να παρουσιασθεί στις αρχές Δεκεμβρίου μετατέθηκε για το Α΄ τρίμηνο 2023. Θα έχει, δηλαδή, καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα.

Ελλείψει στρατηγικής, θα ήταν τίμιο κυβέρνηση και αρχές να ξεκινήσουν με σταδιακή εφαρμογή κανόνων και «χειρουργικές» κινήσεις, οι οποίες να αποκαθιστούν μια κανονικότητα.

Να σταματήσουν, για παράδειγμα, τα τμήματα capital markets των τραπεζών να αποτελούν …δεκανίκια των εταιρικών χορηγήσεων, φορτώνοντας την πελατεία με ακριβά retail bonds. Να εισαχθούν εργαλεία, τα οποία διευκολύνουν τη μετακίνηση επενδυτών, από Α/Κ σε άλλο διαφορετικής ΑΕΔΑΚ, ώστε να τονωθεί, αυτόματα, ο ανταγωνισμός. Να δοθεί μια τελική προθεσμία, για να επιτύχουν το ελάχιστα απαιτούμενο free float εισηγμένες στο Χ.Α εταιρείες.

ΑΕΕΑΠ: Αποτελεί φορολογικό σκάνδαλο να υπάρχουν επί σειρά ετών εισηγμένες ΑΕΕΑΠ με ανύπαρκτο free float. Το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς στις ΑΕΕΑΠ χορηγείται από το νομοθέτη, με την προϋπόθεση ότι θα καταστούν σύντομα δημόσιες εταιρείες. Δόθηκε, δηλαδή, για να προάγει το συλλογικό θεσμό επενδύσεων σε ακίνητα και όχι για να καρπώνονται τα οφέλη του ιδιαίτερα χαμηλού φορολογικού συντελεστή οι μεγαλομέτοχοί τους.

Alpha-ΑΣΤΑΚ: Προχωρά η μεταβίβαση των ακινήτων της Alpha Αστικά Ακίνητα σε εταιρείες του ομίλου Alpha Bank. Η ΑΣΤΑΚ μεταβιβάζει σε τέσσερις συνδεδεμένες εταιρείες όλα τα ακίνητά της και εισπράττει 43,5 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, στην ΑΕΠ Καλλιθέας μεταβιβάζονται 18 ακίνητα, έναντι αθροιστικού τιμήματος 33, 8 εκατ. ευρώ. Στην ΑΕΠ Καταστημάτων Αττικής μεταβιβάζονται δύο ακίνητα σε Κολωνάκι και Κηφισιά έναντι 6.125.000 ευρώ και στην ΑΕΠ Λειβαδιάς μεταβιβάζονται 2 ακίνητα έναντι 3.575.000 ευρώ. Μια αποθήκη έναντι 150 χιλ. ευρώ μεταβιβάζεται στην ΑΕΠ Επαγγελματικών Αστικών Ακινήτων.

Alpha-ΑΣΤΑΚ ΙΙ: Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει λάβει άλλα 19,6 εκατ. ευρώ από την πώληση του ακινήτου σε Βουλγαρία , ενώ έχει δηλώσει την πρόθεσή της, μετά την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού, να υποβάλει προς τους μετόχους νέα πρόταση για διάθεση των κεφαλαίων από τις πωλήσεις των ακινήτων (Απελεύθερος 24 Αυγούστου)

Στις 30/9 είχε ταμείο, σε επίπεδο ομίλου, 35,3 εκατ. ευρώ.

ΜΟΗ: Αναμένεται να οριστεί ο πλειστηριασμός για το 8% της Motor Oil Holdings Ltd, βασικού μετόχου με 41,52% της Motor Oil, με πρώτη τιμή προσφοράς τα 88,93 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για πλειστηριασμό που πέτυχε ο σύνδικος ένωσης πιστωτών με απαιτήσεις από δάνεια εταιρειών συμφερόντων Παύλου Βαρδινογιάννη.

ΟΤΕ: Σε πλαγιοκαθοδική πορεία από τις αρχές Νοεμβρίου και το υψηλό των 16,14 ευρώ ( 7 Νοεμβρίου) η μετοχή.

Grivalia Hospitality: Μετά την ΑΜΚ των 40,5 εκατ. ευρώ (Απελεύθερος 6 Δεκεμβρίου), τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Grivalia (Χρυσικός, Στράφτη, Αναστασέλος, Παρμαξής) ανέλαβαν να εκπροσωπούν τη θυγατρική της Ναυσικά στις οικονομικές συναλλαγές, παρ’ ότι δεν συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιό της. Εκτός και αν η αλλαγή εκπροσώπησης αποτελεί προπομπό διασυνοριακής συγχώνευσης. Ώστε να γίνει πράξη η υπόσχεση που έδωσε ο Watsa για μεταφορά έδρας της Grivalia Hospitality από το Λουξεμβούργο στην Ελλάδα.

Grivalia Hospitality II: O όμιλος συνέστησε εντός του 2022 εταιρεία (Ναυσικά Τουριστικές Επαύλεις), η οποία θα αναλάβει την κατασκευή βιλών στα Αστέρια Γλυφάδας. Το μετοχικό κεφάλαιό της ορίστηκε σε 26 εκατ. ευρώ και καταβάλλεται σταδιακά. Προς το παρόν, μπήκαν 8 εκατ. ευρώ.

Attica- NPEs: Δεν λήφθηκε απόφαση για την στρατηγική διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures- NPEs), κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Attica. Χθες, παρουσιάστηκαν οι εκθέσεις Pepper και UBS-Euroxx. Οι αποφάσεις, όπως είχε διαρρεύσει πριν τα Χριστούγεννα (Απελεύθερος 23 Δεκεμβρίου), θα ληφθούν στις αρχές Ιανουαρίου.

Υ.Γ.: Η στήλη θα απουσιάσει τις επόμενες ημέρες. Ξανά μαζί στις 9 Γενάρη. Καλή χρονιά!


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.212 views0 comments
bottom of page