top of page

Τέλος μήνα και μετά διόρθωση; Αιρέσεις, τίμημα, ανησυχίες για ΑΚΤΩΡ και bonus 20 εκατ. σε Grivalia

Τελειώνει ένας μήνας υψηλών αποδόσεων στο Χ.Α και οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις, όπως και οι πρώτες του Φεβρουαρίου ενδέχεται να ενέχουν κινήσεις αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων. Τεχνικά, είναι πιθανόν να υπάρξει διόρθωση. Σε αυτή την περίπτωση ενδιαφέρον θα έχει, αν και που θα βγουν αγορές από τους υποεπενδυμένους.

Η ισχυρή συμμετοχή ως τώρα του «θερμού» χρήματος είχε ως αποτέλεσμα γρήγορα γυρίσματα από χαρτιά, που είχαν «τρέξει», σε υστερήσαντες, με αποτέλεσμα η άνοδος να διαχυθεί στην πλειονότητα των τίτλων.

MSCI: Σε πιθανή διόρθωση ρόλο πιθανώς να παίξει- και- η αποθέρμανση των προσδοκιών για εισαγωγή των τίτλων MOH και Πειραιώς στον MSCI Standard. Οι ελπίδες για Πειραιώς λιγοστεύουν, εφόσον ο MSCI σταθμίζει την κεφαλαιοποίηση με free float 51,6% (Απελεύθερος 26 Ιανουαρίου). Η ανακοίνωση του rebalancing έχει προγραμματισθεί για τις 9 Φεβρουαρίου.

Πειραιώς: Υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους, λόγω διευρυμένου spread και –ηπιότερης- πιστωτικής επέκτασης αναμένει η αγορά για φέτος. Προμήθειες σταθερές, όπως και τα λειτουργικά κόστη ( σ.σ. κάποιοι βλέπουν μικρή μείωση). Υπό το παραπάνω πρίσμα και εφόσον το NPE formation δεν επιδεινωθεί αισθητά, οι αναλυτές αναμένουν οργανικά κέρδη της τάξης των 550- 600 εκατ. ευρώ (Απελεύθερος 5 Δεκεμβρίου) και περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαιακών δεικτών.

ΤΕΝΕΡΓ: Περίπου το 90% των στόχων, που είχαν τεθεί για τη διάθεση ως 2,5 εκατ. δωρεάν μετοχών σε στελέχη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί με την ανακοίνωση αποτελεσμάτων χρήσης 2022.

Για το έργο της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία έχει ληφθεί άδεια εγκατάστασης εργοταξίου. Ο στόχος προβλέπει έναρξη κατασκευής και δικαιολογεί τη δωρεάν διάθεση 500 χιλ. μετοχών. Σε καθεστώς προσωρινής λειτουργίας τελεί η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου (έναρξη εμπορικής λειτουργίας 200 χιλ. μετοχές).

ΤΕΝΕΡΓ ΙΙ: Η αγορά εκτιμά ότι έχουν επιτευχθεί το 2022, οι στόχοι EBITDA ( σ.σ. άνω των 200 εκατ. ευρώ), δανεισμού προς EBITDA ( χαμηλότερο του 4,5x) και κερδοφορίας ( καθαρά κέρδη υψηλότερα των 70 εκατ. ευρώ). Τι μένει; Να ηλεκτρισθεί ο Καφηρέας, στόχος που εφόσον επιτευχθεί οι δωρεάν μετοχές αυξάνονται κατά 500 χιλιάδες.

Grivalia Hospitality: Αντίστοιχο πρόγραμμα επιβράβευσης θέσπισε, πρόσφατα, η Grivalia Hospitality. Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας ενέκρινε δωρεάν διάθεση σε μέλη Δ.Σ ή συνδεδεμένων εταιρειών ως 12.507.738 μετοχών ( ως 4,32% του μετοχικού κεφαλαίου), με κεφαλαιοποίηση από το υπέρ το άρτιο. Οι μετοχές μπορούν να επαναγοραστούν από την εταιρεία, έναντι τιμήματος 1,60 ευρώ ανά μετοχή, εντός δύο ετών (30/11/2023-30/11/2025). Δεν υπάρχει περίοδος υποχρεωτικής διακράτησης

Grivalia Hospitality II: Πρόκειται για πρόγραμμα παροχής κινήτρων, αξίας ως 20 εκατ. ευρώ. Η διάθεση των δωρεάν μετοχών εξαρτάται από την επίτευξη χρηματοοικονομικών, εταιρικών ή/και ατομικών στόχων. Βασική προϋπόθεση είναι η εξής: το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της Grivalia Hospitality, βάσει IFRS, να υπερβαίνει τα 700 εκατ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση του project «Αστέρια Γλυφάδας», στα τέλη του έτους, λογικά πιάνει τον παραπάνω βασικό στόχο. Διενήργησε ΑΜΚ 40 εκατ. ευρώ, τον Νοέμβριο, για να καλύψει την αύξηση κεφαλαίου της θυγατρικής της Ναυσικά (Απελεύθερος 6 Δεκεμβρίου 2022).

ΕΛΛΑΚΤΩΡ-ΑΚΤΩΡ: Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα η είσοδος των ΕΛΛΑΚΤΩΡ- Wade Adams σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων για την ΑΚΤΩΡ. Δεν θα διενεργηθεί due diligence. Αν υπάρξει συμφωνία στην περίοδο των 3 εβδομάδων, πιθανώς να χρειαστούν 1-2 εβδομάδες ακόμη για τη σύνταξη των νομικών κειμένων και τις εγκρίσεις.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν ζητήσει η κοινοπραξία Wade Adams-Κούτρα από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ «κούρεμα» απαιτήσεων έναντι της ΆΚΤΩΡ και αν προβλέπεται earn-out scheme, στην περίπτωση είσπραξης «ώριμων» απαιτήσεων της ΑΚΤΩΡ. Το καθαρό τίμημα, αν αφαιρεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα της ΑΚΤΩΡ, μπορεί να διαμορφωθεί πέριξ των 100-120 εκατ. ευρώ.

Wade Adams- ΑΚΤΩΡ: Τράπεζες και αγορά θα παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την κατάληξη της διαπραγμάτευσης καθώς η Wade Adams θα αναλάβει μια εταιρεία με υψηλό ανεκτέλεστο, μέρος του οποίου (σ.σ. τα παλαιά έργα) δύσκολα θα εκτελεστεί χωρίς ζημιά, αν δεν αναθεωρηθούν οι συμβάσεις. Για την ομαλή λειτουργία της κατασκευαστικής απαιτούνται σοβαρές εγγυητικές επιστολές. Ο κυπριακός όμιλος ισχυρίζεται ότι μπορεί να σηκώσει το παραπάνω βάρος.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Αν όπως γράφεται παντού, ακολουθεί η πώληση του 25% της Άνεμος και του 94,44% της ΗΛΕΚΤΩΡ, επιβεβαιώνεται η εκτίμηση, που είχε διατυπώσει νωρίς το MV περί διαμελισμού. Επισήμως, δεν υπάρχει, ακόμη, απόφαση για πώληση των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ- Κούτρας: Η πλευρά Δ. Κούτρα- Λ. Μπόμπολα έχασε το 2018 από τους Καλλιτσάντσηδες τον έλεγχο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, επειδή ο Δ. Κούτρας εμφανιζόταν αμφίθυμος στο να βάλει –και- το χέρι στην τσέπη, ώστε να εξασφαλιστεί δανεισμός για αγορά πρόσθετων μετοχών.

Ειδικότερα, Κούτρας και Μπόμπολας είχαν κλεισμένη την απόκτηση του κρίσιμου ποσοστού της Amber Capital, με προσυμφωνημένη την τιμή (2,15 ευρώ ανά μετοχή). Οι μετοχές θα αγοραζόταν με χρηματοδότηση από private equity fund, αλλά με τον Κούτρα να μην αναλαμβάνει τον πρώτο κίνδυνο, η έγκριση δεν ήρθε ποτέ. Οι απόπειρες να δανειστούν από εγχώριους επιχειρηματίες επίσης απέτυχαν.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ- Κούτρας ΙΙ: Έτσι, βρήκαν την ευκαιρία οι Καλλιτσάντσηδες να μπουν σφήνα, αποκτώντας τις μετοχές Amber στην ίδια τιμή (2,15 ευρώ ανά μετοχή) και προβάδισμα στην «κούρσα» για τον έλεγχο του ομίλου. Τέσσερα χρόνια μετά ο Κούτρας θα βάλει ένα αξιοσέβαστο ποσό για να πάρει μειοψηφικό ποσοστό της ΑΚΤΩΡ που αποτελεί τη πιο ζημιογόνο - τα τελευταία χρόνια- δραστηριότητα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.195 views0 comments
bottom of page