top of page

Η Eurobank περιμένει ΤΧΣ, η ETE προσβλέπει σε Unicredit. Δωρεάν μετοχές δίνουν ΤΕΝΕΡΓ, ΟΤΟΕΛ, ΜΟΤΟ

Ο Κώστας Αχιλλέως Καραμανλής κατεβαίνει στις Σέρρες, η Goldman Sachs βλέπει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας την 21η Απριλίου ( ένα μήνα πριν τις εκλογές) και ένας αναγνώστης με το ψευδώνυμο «Πέτρος Γαρουφαλιάς» στέλνει ηλεκτρονικά μηνύματα εναλλάσσοντας, μονότονα, τα συνθήματα «πάρε θέση, αρχηγέ» και «πήδα κάτω αρχηγέ».

Τράπεζες- μέρισμα: Από την επόμενη Δευτέρα ξεκινά, τυπικά, η αξιολόγηση από τον SSM των αποτελεσμάτων της Διαδικασίας Αξιολόγησης Επάρκειας Κεφαλαίου (ICAAP) με βασικό και δυσμενές σενάριο, τα οποία υποβάλουν οι τράπεζες σήμερα. Ο επόπτης έχει διαμηνύσει ότι με βάση την παραπάνω αξιολόγηση θα λάβει τις αποφάσεις του για το αν εγκρίνει τη διανομή συμβολικού μερίσματος χρήσης 2022 από την ΕΤΕ. Εν τω μεταξύ, όμως, έχει εγκρίνει πρόγραμμα επαναγοράς και μέρισμα της Unicredit. Η ΕΤΕ και μαζί της όλο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα προσβλέπει στο ότι δεν θα επικρατήσουν δύο μέτρα, δύο σταθμά…

Eurobank-ΤΧΣ: Έγκριση από SSM περιμένει και η Eurobank, αλλά για την αγορά και ακύρωση των 52.080.673 μετοχών (1,4%), που κατέχει το ΤΧΣ (Απελεύθερος 10 Μαρτίου). Ακούμε ότι η αυτόκλητη προσφορά, που υπέβαλε στο ΤΧΣ είναι σοβαρή και τεκμηριωμένη. Αν ανάψει και τυπικά το πράσινο φως ο SSM, το ΤΧΣ θα πρέπει να κινήσει τη διαδικασία για πρόσληψη σύμβουλου διάθεσης. Το πότε θα το κάνει εναπόκειται στη διακριτική του ευχέρεια.

ΤΕΝΕΡΓ- stock awards: Έτοιμο είναι το πρόγραμμα επιβράβευσης στελεχών, με δωρεάν διάθεση 1.200.000 μετοχών, που θα προέλθουν από κεφαλαιοποίηση ποσού υπέρ το άρτιο. Θα διατεθούν σε εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. και ανώτερα διοικητικά στελέχη. Σε αυτή τη φάση, η επιβράβευση αφορά, σύμφωνα με αναλυτές, το έργο της αντλησιοταμίευσης σε Αμφιλοχία (500 χιλ. μετοχές), τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου ( 200 χιλ. μετοχές) και πιθανώς την ηλέκτριση Καφηρέα (500 χιλ. μετοχές).

ΤΕΝΕΡΓ-stock awards II: Αν έχει κλείσει η δομή χρηματοδότησης για το τίμημα εξαγοράς (Απελεύθερος 24 Μαρτίου), την οποία διαπραγματεύεται η First Sentier με την Εθνική, ως συντονιστή κοινοπραξίας εγχώριων τραπεζών, η ενεργοποίησή του προγράμματος μπορεί να καθυστερήσει, ώστε να ανακοινωθεί σχεδόν ταυτόχρονα, με ενδεχόμενη συμφωνία.

Autohellas- stock awards: Δωρεάν 40 χιλιάδες ίδιες μετοχές εισηγείται να διατεθούν σε ανώτατα/ανώτερα διοικητικά στελέχη του ομίλου το Δ.Σ της εισηγμένης. Το θέμα θα συζητηθεί στην τακτική γενική συνέλευση της 20ης Απριλίου. Η διάθεση των μετοχών θα διενεργηθεί εντός της φετινής χρονιάς. Όσοι επιλεγούν από το ΔΣ να λάβουν την επιβράβευση υποχρεούνται να διακρατήσουν τις μετοχές για 24 μήνες.

Autohellas-bonuses: Προτείνεται, επίσης, να μοιραστεί, ως bonus, σε συγκεκριμένα μέλη του Δ.Σ το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του 2022 καθώς και 500 χιλ. ευρώ σε ανώτατα διοικητικά στελέχη, μη μέλη του Δ.Σ. Τα στελέχη δύνανται να επιλέξουν, αν λάβουν το bonus, τοις μετρητοίς ή μέσω δωρεάν διάθεσης ιδίων μετοχών ή με συνδυασμό των δύο δυνατοτήτων. Το προτεινόμενο μέρισμα στα 0,65 ευρώ ανά μετοχή.

ΜΟΤΟ: Αύξηση του τζίρου σε 132 εκατ. ευρώ (+39.4%), βελτίωση των περιθωρίων κέρδους με εκτίναξη των EBITDA σε 25,2 εκατ. (+78%) και των προ φόρων κερδών σε 14,2 εκατ. ευρώ (+130,6%). Ο καθαρός δανεισμός μόλις 19 εκατ. ευρώ. Διαπραγματεύεται με EV/EBITDA 4,16x. Πρόταση για μέρισμα 0,09 ευρώ ανά μετοχή.

ΜΟΤΟ ΙΙ: Διατέθηκαν δωρεάν σε στελέχη του ομίλου 82.191 ίδιες μετοχές. Προφανώς, οι μετοχές δόθηκαν στον CEO, Πάρη Κυριακόπουλο, ο οποίος μπορεί να λάβει δωρεάν μετοχές που να αντιστοιχούν ως το 2,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, βάσει της σύμβασης παροχής υπηρεσιών, που υπέγραψε (Απελεύθερος 7 Δεκεμβρίου 2022).

Τιτάν: Χρηματοδότηση από τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) εξασφάλισε επενδυτικό σχέδιο της ΑΕ Τσιμέντων Τιτάν, εν Ελλάδι θυγατρικής της Titan Cement. Η συνολική χρηματοδότηση της επένδυσης από ΤΑΑ και Πειραιώς ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ. Ο Δημ. Παπαλεξόπουλος παραιτήθηκε από τη θέση του CEO της εν Ελλάδι θυγατρικής του ομίλου ( παραμένει μέλος Δ.Σ). Νέος διευθύνων σύμβουλος ανέλαβε ο κ. Ι. Πανιάρας.

ΑΕΠ Ελαιώνας: Με ζημιές 2,2 εκατ. ευρώ έκλεισε τη χρήση 2022 η ΑΕΠ Ελαιώνας και αρνητική καθαρή θέση 2,6 εκατ. ευρώ Οι μακροπρόθεσμες χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της ανέρχονται σε 108,24 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μικτή εταιρεία των Alpha Bank-Πειραιώς, στην οποία περιήλθε από την Βωβός έκταση 43,2 στρεμμάτων στον Ελαιώνα, μαζί με το υπό κατασκευή εμπορικό κέντρο. Η ΑΕΠ Ελαιώνας έχει αναλάβει την υποχρέωση κατασκευής των εγκαταστάσεων του ερασιτέχνη ΠΑΟ (γήπεδο μπάσκετ/βόλει, χάνμπολ, αίθουσες για πυγμαχία, πάλη, άρση βαρών κά) σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων.

ΕΤΕ: Η Εθνική διπλασίασε πέρσι τις εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων από μεσίτες, σε σύγκριση με το 2021. Για να το επιτύχει αναθεώρησε την εμπορική της πολιτική.

Attica Bank: Μια…χαραμάδα θέλει η λογική για να σταθεί και το πολύ….λιβάνισμα την παρείχε. Η Καθημερινή επισήμανε, χθες, τον οδικό χάρτη και τις παγίδες, για να φθάσουν ΤΧΣ και Thrivest σε MoU, αναφορικά με τις υπό εξυγίανση Attica Bank –Παγκρήτια.

Το άρθρο θυμίζει ότι το ΤΧΣ δεν μπορεί εκ του νόμου να βάλει λεφτά, χωρίς ένα business plan, το οποίο να οδηγεί – έστω σε βάθος μερικών ετών- σε αποεπένδυση με οριακό κέρδος. Ως εκ τούτου, η «φωτογραφία» του λογαριασμού εξυγίανσης της Attica, η αντίστοιχη της Παγκρήτια και οι όροι της συγχώνευσης των δύο τραπεζών έχουν καθοριστική σημασία (Απελεύθερος 24 Μαρτίου).

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.198 views0 comments
bottom of page