top of page

Η ΕΤΕ, η Κύπρου και η στρατηγική. Ξεπλήρωσε Stoiximan ο ΟΠΑΠ. Το …σκόντο σε Attica και η 5η ΒρεττούΠέρσι την Άνοιξη σε Αθήνα, Λευκωσία και Φρανκφούρτη συζητήθηκε φιλολογικά το σενάριο να λύσει η ΕΤΕ το «γόρδιο – μετοχικό- δεσμό» της Τράπεζας Κύπρου, δίνοντας διέξοδο σε εγκλωβισμένα ρωσικά κεφάλαια.

Τότε, όμως, αφενός δεν είχε ξεμπερδέψει η ΕΤΕ με τη DG Comp, έχοντας μόλις ξεκινήσει τη συρρίκνωση της κυπριακής θυγατρικής της, αφετέρου η κυβέρνηση δεν ήταν σίγουρη, αν η έκδοση νέων μετοχών, που θα προσφερόταν ως αντάλλαγμα, διευκόλυνε την στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Εθνική.

Ένα χρόνο μετά, η μεν ΕΤΕ είναι απελεύθερη από τη DG Comp, η δε κυβέρνηση έχει στο περίμενε, ενδιαφερόμενο επενδυτή, χωρίς καν το ΤΧΣ να έχει ξεκινήσει την προετοιμασία της στρατηγικής αποεπένδυσης ( Gamechanger). Υπενθυμίζεται ότι το ενδιαφέρον των Σαουδαραβικών κεφαλαίων είχε δηλωθεί στο Μαξίμου, πέρσι το Χειμώνα, μέσω Πειραιώς ΑΕΠΕΥ.

Αν απορριφθεί η νέα – δημόσια- προσφορά της Lone Star και το private equity αποχωρήσει από τη διεκδίκηση, κυβέρνηση και ΕΤΕ έχουν διαμορφωμένη στρατηγική, απέναντι σε DG Comp και SSM;

Γιατί μπορεί η Λευκωσία να μπλοκάρει το να αλλάξει χέρια το 100% της Κύπρου, αλλά η αποχώρηση των Ρώσων από το μετοχικό της κεφάλαιο, αποτελεί χρόνιο ζητούμενο για τις Ευρωπαϊκές Αρχές.

Κάποιοι, πιο προνοητικοί, φρόντισαν να προτείνουν λύσεις, που μετά βεβαιότητας θα απορριφθούν.
ΟΠΑΠ: Ελαφρώς καλύτερα από το consensus (160,6 εκατ. ευρώ) τα EBITDA Β΄ τριμήνου (166,9 εκατ. ευρώ), χάρη στη συγκράτηση του κόστους λειτουργίας και στη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους.

Πήρε ζημιά απομείωσης 19 εκατ. ευρώ για την Ελληνικά Λαχεία, ενώ από το free cash flow των 115 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήθηκε πληρωμή περίπου 100 εκατ. ευρώ στους πρώην μετόχους της Stoiximan. Πρόκειται για καταβολή earn-out (με βάση τις επιδόσεις EBITDA 2020 και 2021) και control premium, που προέβλεπε η συμφωνία εξαγοράς.

Έμεινε …ουρά – υπό αίρεση- τιμήματος 15 με 16 εκατ. ευρώ.


ΟΠΑΠ II: Οι επιδόσεις Β΄ τριμήνου καθιστούν εφικτή την προσέγγιση ή επίτευξη του επικαιροποιημένου, μετά τη ρωσική εισβολή, guidance για EBITDA χρήσης 720 ευρώ ( μέσος όρος consensus 714 με 715 εκατ. ευρώ), εφόσον δεν υπάρξουν ακραίες εξελίξεις ( π.χ. διακοπή ροής ρωσικού φυσικού αερίου).


Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε σε 26,3 εκατ. ευρώ και η διοίκηση προτείνει τη διανομή προμερίσματος 0,30 ευρώ ανά μετοχή, μόλις μερικές εβδομάδες, μετά την επιστροφή κεφαλαίου και την καταβολή του- εναπομείναντος- μερίσματος χρήσης 2021.


ΟΠΑΠ-Allwyn: Η Allwyn International κατέχει σήμερα το 49,8% του ΟΠΑΠ. Μετά την επανεπένδυση του προμερίσματος θα πιάσει, λογικά, το 50%. Δεν υποχρεούται, όμως, σε δημόσια πρόταση, μετά την προαιρετική του 2019.


Οι Τσέχοι ήθελαν να διενεργήσουν IPO της Allwyn, εντός του τρέχοντος τριμήνου, αλλά με το κλίμα που επικρατεί στις αγορές, η στόχευση, λογικά, έχει μετατεθεί.


Attica Bank: Το αργότερο ως αύριο θα κατατεθεί η προκαταρκτική έκθεση πιστοληπτικής διαβάθμισης της DBRS για τους senior notes της τιτλοποίησης Omega.

Αν δεν …βρέξει αρκούδες, η έκθεση είναι περίπου αδιάφορη καθώς οι μεγαλομέτοχοι (ΤΧΣ και σχήμα ΤΜΕΔΕ-Ellington) βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία, η οποία στην πραγματικότητα καθορίζει το capital plan και το business plan ( σ.σ. πάλι μπαίνει το κάρο πριν το άλογο).


Attica Bank II: Σκόντο από εδώ, σκόντο από ‘κει, οι μέτοχοι συμφώνησαν να οριοθετηθεί ο λογαριασμός στα 550 εκατ. ευρώ. Ποσό που θα καταβληθεί τμηματικά.

Επομένως, το χατίρι της Ellington έγινε. Για να ολοκληρωθεί η – επικαιροποιημένη- συμφωνία μετόχων, βάσει του νέου ύψους κεφαλαιακών αναγκών, θα πρέπει το ΤΧΣ να ελέγχει μετά την – τμηματική- καταβολή των 550 εκατ. ευρώ ποσοστό της τάξης του 40% και όχι 32% που προβλεπόταν αρχικώς.


Έτσι, θα μπορεί θεωρητικά να υποστηρίξει ότι υπάρχουν προϋποθέσεις αποεπένδυσης με πολύ μικρή απόδοση σε βάθος επταετίας.

Αν χαλάσει και αυτή τη φορά η συμφωνία κάποιος απλά δεν θέλει να προχωρήσει…


Attica- Βρεττού: Περί τις 290 χιλ. ευρώ θα είναι οι ετήσιες μικτές αποδοχές της Ελένης Βρεττού. Όσα περίπου λάμβανε ο Θ. Πανταλάκης και λαμβάνει ο νυν CEO.


Με βάση έκθεση της KPMG Advisors, που είχε εκπονηθεί προ έτους, οι αποδοχές της κας Βρεττού είναι οι χαμηλότερες, μεταξύ των CEOs των εισηγμένων τραπεζών. Όλα αυτά χωρίς να συνυπολογίζονται οι αμοιβές από Δ.Σ θυγατρικών καθώς στην Attica απλά δεν έχει ( σ.σ. με εξαίρεση μια στο bancassurance).


ΕΛΠΕ: Ο όμιλος αντικατέστησε πλήρως το ρωσικό αργό, το οποίο αντιπροσώπευε, κατά το Β΄ εξάμηνο του 2021, το 15-17% της συνολικής τροφοδοσίας των διυλιστηρίων του.

Επιπρόσθετα, τους τελευταίους μήνες, άλλαξε πρώτη ύλη αντικαθιστώντας το φυσικό αέριο με προϊόντα πετρελαίου, λόγω της μεγάλης αύξησης στην τιμή του φ/α.


ΕΛΠΕ- δανεισμός: Εντός του επόμενου 12μήνου λήγει δανεισμός 2,07 δισ. ευρώ. Η διοίκηση είναι αισιόδοξη ότι θα αναχρηματοδοτηθεί/επεκταθεί με παρόμοιους των υφιστάμενων όρους.

Ο καθαρός δανεισμός ανήλθε στις 30/6 σε 1,97 δισ. ευρώ


 
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.331 views0 comments
bottom of page