top of page

Αγοράζει πάρκα η ΤΕΝΕΡΓ (πριν πωληθεί), δανείζεται (!) για buyback η Lamda και ένα memo για ΜΟΗ-ΕΛΠΕΤέλος μήνα και τριμήνου συνιστά η σημερινή συνεδρίαση και αυτό πιθανώς να παίξει κάποιο ρόλο στη συμπεριφορά συγκεκριμένων μετοχών. Αντίθετα, το τέλος μήνα και της προθεσμίας δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων δεν φάνηκε να πιέζει ιδιαίτερα ΤΧΣ και Ellington. Η διαπραγμάτευση οδηγήθηκε εκ νέου στα άκρα πάνω που διαφαινόταν σύγκλιση.


ΤΕΝΕΡΓ: Μπορεί ΓΕΚ/Περιστέρης να βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (Απελεύθερος 27 Σεπτεμβρίου), αλλά η εταιρεία συνεχίζει να διευρύνει τη θέση της στις ΑΠΕ. Τομέα για τον οποίο βασικά ενδιαφέρεται η First Sentier μπας και «πρασινίσει» το χαρτοφυλάκιο της.

Η ΤΕΝΕΡΓ υπέγραψε προσύμφωνο αγοράς για το 70% του μετοχικού κεφαλαίου εταιρείας, η οποία αναπτύσσει συστάδα οκτώ αιολικών πάρκων, ισχύος 230,7 MW στην Αιτωλοακαρνανία.


ΤΕΝΕΡΓ ΙΙ: Επιπρόσθετα, διαθέτει -από τις 19 Απριλίου- option για την αγορά εταιρείας στη Βουλγαρία, η οποία αναμένεται να αδειοδοτηθεί για φωτοβολταικό σταθμό, ισχύος περίπου 140 MW. Η option αναμένεται να ασκηθεί εντός 2023. Τέλος, εξαγόρασε τις μειοψηφίες στην ΤΕΚΑΛ Αιολική, που αναπτύσσει αιολικό 21,5 MW.

Ο όμιλος διαθέτει, σήμερα, σταθμούς ΑΠΕ με εγκατεστημένη ισχύ 895,3 MW και υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή άλλα 495 MW. Τα υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή αυξήθηκε κατά περίπου 90MW από τον περασμένο Μάιο.


ΤΕΝΕΡΓ ΙΙΙ: Τα EBITDA εξαμήνου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, εξαιρουμένων έκτακτων εσόδων/εξόδων, ανήλθαν σε 95,7 εκατ. ευρώ (+40,7% y-o-y) και τα κέρδη προ φόρων σε 31,2 εκατ. ευρώ (+8%). Καθαρός δανεισμός 611,1 εκατ. ευρώ. Capex εξαμήνου 119,3 εκατ. ευρώ.


ΓΕΚ: Εισήγηση προς τους μετόχους για νέο buyback. Το πρόγραμμα θα αφορά σε αγορές ως τη συμπλήρωση του 10% επί του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, με κατώτατη τιμή τα 0,30 ευρώ και ανώτατη τα 30 ευρώ. Εύρος που θα το ζήλευε και ο GAP.


Lamda: Επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση για «δυνατό» τρίμηνο στα Malls. Τα EBITDA εξαμήνου διαμορφώθηκαν (31,1 εκατ. ευρώ), οριακά χαμηλότερα του 2019 (32 εκατ. ευρώ). Τα έσοδα τονώθηκαν με 31,97 εκατ. ευρώ από μεταβολές εύλογης αξίας (21,3 εκατ. ευρώ από Malls, 10,5 εκατ. ευρώ από Ελληνικό).

Η εκτίναξη, όμως, χρηματοοικονομικών (39 από 20 εκατ. ευρώ) και λοιπών εξόδων οδήγησε σε ζημιές 15 εκατ. ευρώ. Το NAV σε 7,69 ευρώ.


Lamda II: Η εταιρεία επιβεβαίωσε την υπογραφή συμβολαίων για τα πρώτα δύο οικόπεδα στο Ελληνικό (Gamechanger 2 Αυγούστου), τα οποία προορίζονται για ανέγερση βιλών. Δεν ανέφερε, όπως είναι λογικό, τους αγοραστές (Απελεύθερος 14 Σεπτεμβρίου).

Παρ ότι προέκυψαν μερικές αναποδιές στην υλοποίηση των soft commitments (υπαναχωρήσεις για 3-4 οικόπεδα), ακούμε πώς η ζήτηση αναπλήρωσε το κενό. Η τελευταία από τις βίλες, οι οποίες αφού αποδεσμεύτηκαν ξαναβγήκαν στο …μεϊντάνι, «καπαρώθηκε» από εφοπλιστή. Ως εκ τούτου, οι τράπεζες δεν έχουν καμία ανησυχία για το εν λόγω τμήμα του project.

Σε περίπου 90% της πωλούμενης επιφάνειας οι προπωλήσεις για τον Riviera Tower. Τα πρώτα συμβόλαια αναμένεται να υπογραφούν στο Δ΄ τρίμηνο. Με την υπογραφή εισπράττεται το 20%.


Lamda III: Η είδηση, όμως, από την ανάγνωση των οικονομικών καταστάσεων βγαίνει από τα «ψιλά» γράμματα.

Αναφέρεται ότι το σύνολο των ιδίων μετοχών αποτελούν ενέχυρο σε τραπεζικό δανεισμό. Στο, δε, ενημερωτικό για το πρόσφατο ΚΟΔ υπάρχει η αναφορά ότι η Πειραιώς κατέχει, λόγω ενεχύρου, 2.382.693 μετοχές της Lamda. Τόσες ακριβώς ήταν οι ίδιες μετοχές στις 30/6.


ΕΥΑΘ: Η αύξηση του κόστους πωλήσεων κατά 25,4%, η οποία αποδίδεται από τη διοίκηση στο ενεργειακό κόστος, έφερε κατάρρευση της κερδοφορίας. Το μικτό κέρδος υποχώρησε κατά 58,6%, τα EBITDA κατά 71,41% και τα προ φόρων κέρδη κατά 93,33%. Τα μετά από φόρους κέρδη διαμορφώθηκαν – κρατηθείτε- σε 9 χιλιάδες ευρώ, καταγράφοντας πτώση κατά 100%.


ΚΛΜ: Η αύξηση κόστους πωλήσεων και εξόδων διάθεσης οδήγησε σε ζημιές, παρά την αύξηση των πωλήσεων. Ο όμιλος δεν αύξησε τις τιμές για να αντισταθμίσει την πίεση από τις αυξημένες πρώτες ύλες, το ενεργειακό κόστος, και τη σημαντική υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Παρ όλα αυτά στο Β τρίμηνο ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων επιβράδυνε σε σχέση με το πρώτο. Οι πωλήσεις Γ τριμήνου ήταν flat ενώ στο Δ τρίμηνο αναμένεται επιβράδυνση. Αναπροσάρμοσε εντός τρίτου τριμήνου τους τιμοκαταλόγους.


Πειραιώς- χαρτοφυλάκιο με αιολικά: Κατατέθηκαν χθες οι δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο 10 εταιρειών με – αιολικά κυρίως- πάρκα σε λειτουργία και άδειες. Ακούμε ότι κρίνονται αρκετά ικανοποιητικές.

Υ.Γ.: Υπενθυμίζεται ότι αρκετοί στην αγορά εκτιμούν πως ΜΟΗ και ΕΛΠΕ έχουν λόγους να «κάψουν» μέρος της φετινής υψηλής κερδοφορίας , αν δεν εξορθολογιστεί το πλαίσιο εισφοράς αλληλεγγύης, που προτίθεται να ζητήσει, πανευρωπαϊκά, η Κομισιόν.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.243 views0 comments
bottom of page