top of page

«Φέσι» ως 100 εκατ. στις τράπεζες. Εγκαταλείπει Παιανία η INTKA. Το deal που «ψήνεται» σε εισηγμένη


Στις αρχές του νέου έτους θα αξιολογηθεί αν η απόφαση να δοθεί η διοργάνωση του φετινού road show στη Morgan Stanley έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα: τη διεύρυνση, δηλαδή, της «δεξαμενής» των ξένων επενδυτών, που κοιτούν Ελλάδα.

Το αποτέλεσμα θα φανεί στη συμπεριφορά τραπεζών και λοιπών blue chips, οι οποίες είχαν ικανοποιητικά ραντεβού και προϋποθέσεις να επικοινωνήσουν το bullish σενάριό τους. Οι μικρομεσαίες του 25άρη πήγαν για να πάνε, είχαν ελάχιστα ραντεβού, τα περισσότερα εκ των οποίων τα έκλεισαν μόνες τους. Μια μάλιστα ακύρωσε τη συμμετοχή στο παρά πέντε. Υπάρχει η Wood, που θα τις …αποζημιώσει.

Μπορεί το Λονδίνο να μην προκάλεσε …σεισμό, αλλά οι επόμενες αποκαλύψεις, για τις υποκλοπές, θα προκαλέσουν. Η πραγματική διαφορά, σύμφωνα με έμπειρη καραβάνα στις εκλογικές μάχες, μεταξύ Ν.Δ –ΣΥΡΙΖΑ, κινείται στις 4 με 5 μονάδες.

ΧΑ-rebalancing: Στο Χ.Α η κουβέντα της ημέρας είναι το MSCI rebalancing, οι εισροές στη ΤΕΝΕΡΓ ( σ.σ. εκτιμώνται περί τα 70 εκατ. ευρώ) και οι επιπτώσεις στους υπόλοιπους τίτλους από πιθανές μικρές αλλαγές σε στάθμιση.

Τράπεζες-στεγαστικά: Εάν ο σχεδιασμός των τραπεζών γίνει δεκτός από την κυβέρνηση, το κόστος στήριξης των ευάλωτων οικονομικά και συνεπών δανειοληπτών δεν θα είναι μεγάλο. Εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, συνολικά για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Τράπεζες-στεγαστικά ΙΙ: Για να φθάσουμε, όμως, στο παραπάνω θετικό σενάριο θα πρέπει: πρώτον να γίνει αποδεκτή «σφικτή» περίμετρος ( σ.σ. όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη από τη «δεξαμενή» αυτών που υπήχθησαν σε Γέφυρα 1), δεύτερον να περιορισθεί η στήριξη μόνο σε επιδότηση δόσης και επιμήκυνση της διάρκειας, όπου δεν προκαλείται μεταβολή της καθαρής παρούσας αξίας δανείου, τρίτον να «τσοντάρει» η κυβέρνηση, αν θέλει ευρύτερη περίμετρο ή πιο «γαλαντόμο» επιδότηση.

Τράπεζες-στεγαστικά ΙΙΙ: Η δυνητική «δεξαμενή» των δικαιούχων δεν απέχει ιδιαίτερα από τα –στεγαστικά- δάνεια, που διατηρούν οι τράπεζες σε Stage II (ρυθμισμένα με κανονική εξυπηρέτηση άνω των 12 μηνών). Στις 30/9 ανερχόταν σε 9,32 δισ. ευρώ για ΕΤΕ, Πειραιώς, Eurobank και Alpha.

Ακόμη και αν υπαχθούν σε στήριξη όλα τα παραπάνω δάνεια, το κόστος διατηρείται για τις τράπεζες στα προαναφερόμενα επίπεδα. Τι θα καλύψουν; Προφανώς, το μέρος της αύξησης, που επήλθε στη μηνιαία δόση, λόγω ανόδου επιτοκίων. Για πόσο; Σίγουρα ως τις εκλογές.

INTKA: Ιστορική αλλαγή έδρας ετοιμάζεται να κάνει η Intracom καθώς στα θέματα της έκτακτης γενικής συνέλευσης περιλαμβάνεται και η μετακόμιση στο Μαρούσι (στο κτήριο της Πρεμετής μαζί με την Intracom Properties). Με τις θυγατρικές να έχουν πωληθεί (πλην της IDE), η Παιανία έχει γεμίσει νοικάρηδες. Μόνο οι Μπάκοι νοίκιασαν 10 χιλ. τ.μ. ΕΛΛΑΚΤΩΡ- Υποθαλάσσια: Ένα βήμα πριν την πληρωμή αποζημίωσης 85 εκατ. ευρώ σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Αρχιρόδον για το –μη- έργο της υποθαλάσσιας στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται η κυβέρνηση.

Στις 14 Οκτωβρίου δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο νόμος 4982 που στο άρθρο 87 αναφέρει ότι η αποζημίωση θα βαρύνει το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

ΕΧΕ: Πονοκέφαλο προκαλεί στο Μαξίμου η υπόθεση νέου CEO στην Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ). Η εταιρεία ανέθεσε στην Stanton Chase να τρέξει τη διαδικασία εξεύρεσης CEO, μετά την απομάκρυνση του Γ. Ιωάννου. ΑΔΜΗΕ και ΔΕΣΦΑ, όμως, επιχειρούν να παρακάμψουν τη διαδικασία και να εκλέξουν στην αυριανή έκτακτη γενική συνέλευση νέο Δ.Σ με προτεινόμενο για τη θέση του CEO της ΕΧΕ τον κ. Ι. Γιαρέντη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΑΠΕΕΠ.

Έλα, όμως, που μέτοχος της ΕΧΕ είναι η EBRD, η οποία απειλεί να αποεπενδυθεί, λόγω της καταστρατήγησης βασικών αρχών εταιρικής διακυβέρνησης και μάλιστα από φορείς Δημοσίου. Το ultimatum έχει τεθεί με επιστολή στον πρωθυπουργό.

Viva-JP Morgan: Μικρή παράταση στην προθεσμία ολοκλήρωσης της συναλλαγής μεταβίβασης του 48,5% από τους μετόχους μειοψηφίας στη JP Morgan.

Παγκρήτια- Χανίων: Πολύς και παραπλανητικός ο θόρυβος. Προς το παρόν, θεσμική ενημέρωση ότι η συμφωνία συγχώνευσης «ναυάγησε» δεν υπάρχει. Υπενθυμίζεται ότι η Παγκρήτια διαθέτει ρήτρα 1 εκατ. ευρώ στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί υπ’ ευθύνη της η συμφωνία.

Alarm: Αλλού τα …κακαρίσματα και αλλού γεννούν οι κότες. Ακούμε ότι εισηγμένη, «ζωντοχήρα» μετά από δύο placement ( ένα ανά δεκαετία), δέχεται επίμονο φλερτ από ζωηρό γαμπρό και μάλλον υποκύπτει. Την ίδια στιγμή, τα συνεχιζόμενα …κακαρίσματα, σε άλλη πλευρά του ταμπλό, ενδέχεται να λειτουργούν αποπροσανατολιστικά.Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.230 views0 comments
bottom of page