top of page

Η κατάσχεση αργού 115 εκατ. της MOH και το μουαγέν Ολλανδών σε Alpha. Τα ερωτήματα για LavipharmΚακή η εικόνα της αγοράς, χθες, με εμφανή την οριζόντια μείωση θέσεων από χαρτοφυλάκια. Ενσωματώνεται στις τιμές και η αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα.

Κατά τα λοιπά, τα φώτα έπεσαν στους συνεταίρους, Motor Oil και Reggeborgh. Η πρώτη ανακοίνωσε εντυπωσιακές επιδόσεις ( RoE 38,34%, βάσει κερδών 6μήνου). Η δεύτερη αύξησε σημαντικά τη θέση της στην Alpha Bank.
MOH: Αναμενόμενες, μετά την πρόγευση ΕΛΠΕ, οι εντυπωσιακές επιδόσεις Β΄ τριμήνου. Στα 509 εκατ. ευρώ τα καθαρά συγκρίσιμα EBITDA, εκ των οποίων τα 451 εκατ. ευρώ προέρχονται από τη Διύλιση. Το free cash flow ξεπέρασε τα 300 εκατ. ευρώ. Αξιοσημείωτη η συγκράτηση του λειτουργικού κόστους.


Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε οριακά σε όμιλο (1,4 από 1,45 δισ. ευρώ) και μητρική (730 από 741 εκατ. ευρώ), παρά τις εξαγορές ( 29,87% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ) και τις επενδύσεις.

Δημιουργούνται προϋποθέσεις να αποφασισθεί, μετά τα αποτελέσματα Γ΄ τριμήνου, διανομή προμερίσματος.


ΜΟΗ-Alpha TV: Από την πώληση του 50% της Alpha TV στη Primos προέκυψε κέρδος (κεφαλαιακό και αποτίμησης), ύψους 36 εκατ. ευρώ. Τόση περίπου ήταν και η συσσωρευμένη ζημιά απομείωσης. Ενοποιήθηκε με τη μέθοδο καθαρής θέσης ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Η μητρική κατέχει 870.219 ίδιες μετοχές, με μέση τιμή κτήσης 13,96 ευρώ ανά μετοχή.


MOH- Ιράν: Θυμάστε τη βίαιη κατάληψη δύο ελληνόκτητων δεξαμενοπλοίων, τον περασμένο Μάιο, από τους (Ιρανούς) Φρουρούς της Επανάστασης, ως αντίποινα της κατάσχεσης φορτίου με ιρανικό πετρέλαιο στην Εύβοια;


Από τις οικονομικές καταστάσεις της MOH προκύπτει ότι το φορτίο ενός εκ των δύο τάνκερ (ή μέρος του) αφορούσε στην εισηγμένη. Εξ ου και η Motor Oil έχει εγγράψει απαίτηση 115 εκατ. ευρώ, έναντι ασφαλιστικών εταιρειών.


Η απαίτηση, όπως διευκρινίζεται, αφορά σε φορτίο αργού πετρελαίου, το οποίο κρατείται παρανόμως στο Ιράν και είναι πλήρως καλυμμένο ασφαλιστικά.


Alpha-Reggeborgh: Συνεπείς με τις δηλώσεις τους αποδείχθηκαν οι Ολλανδοί της Reggeborgh στην περίπτωση της Alpha.


Πέρσι, κατά τη διάρκεια της ΑΜΚ, ήθελαν να βάλουν περίπου 70 εκατ. ευρώ, εφόσον η τιμή διάθεσης έβγαινε χαμηλότερα του 1 ευρώ. Σε αυτά τα επίπεδα και εγγράφηκαν. Τελικώς, ανέβασαν την προσφορά τους σε 1 ευρώ ανά μετοχή, για να πάρουν μέρος των αδιάθετων, αποκτώντας περίπου το 1,5% με 2% της Alpha Services&Holdings.


Φέτος, που βρήκαν τις τιμές χαμηλά ψώνισαν «αθόρυβα» και ανέβασαν το ποσοστό τους στο 5,16%. Αποτελούν, πλέον, τον τρίτο μεγαλύτερο μέτοχο μετά το ΤΧΣ και τον Paulson.


INLOT: Τα επόμενα βήματα της Intralotθα συζητήσουν, εντός του επόμενου διμήνου, οι δύο μεγαλομέτοχοι ( Σ. Κόκκαλης και Standard General).


Παρ’ ότι πρόωρο ο Σωκράτης Κόκκαλης αναφέρθηκε, από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης, στην πιθανότητα εισαγωγής της μητρικής ή της αμερικανικής θυγατρικής (IntralotInc) σε NYSE ή Nasdaq. Στο σενάριο εισαγωγής της Intralot Inc. παίζει το ενδεχόμενο reversemerger.

Άλλα, όπως προαναφέραμε, όλα αυτά είναι πρόωρα. Πρέπει να μιλήσει πρώτα ο Κορεάτης…


Lavipharm: Η γενική συνέλευση ενέκρινε την αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, ύψους κατ’ ελάχιστον 34 εκατ. ευρώ και κατά μέγιστον ως 58 εκατ. ευρώ. Τα 34 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την εξαγορά από εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Λαβίδα των δικαιωμάτων του κυριότητας, παραγωγής, εμπορίας και διάθεσης σε όλο τον κόσμο, πλην ΗΠΑ, του διαδερμικού φαρμάκου Catapresan.


Αποτελεί, όμως, το CatapresanTTS προϊόν με προσοδοφόρο «ζωή»; Διαθέτει η Lavipharm ικανό μηχανισμό, για να αναλάβει το βάρος αποτελεσματικής προώθησης;


LavipharmII: Το Catapresanδιανέμεται από το 2019 στην Ιταλία. Η Lavipharmανέθεσε στην IQVIA μελέτη αγοράς για την ιταλική αγορά, πάνω –και- στην οποία στηρίχθηκε το fairness opinion.

Από αυτή προκύπτει ότι οι περισσότεροι ιατροί στην Ιταλία είναι εξοικειωμένοι με το εμπορικό σήμα Cardura( δραστική ουσία δοξαζοσίνη), ενώ η υιοθέτηση της δραστικής ουσίας κλονιδίνης ( Catapresan), παρά το γεγονός ότι θεωρείται αποτελεσματική, μειώνεται, λόγω νέων κυκλοφοριών και της έλλειψης προώθησης.


LavipharmIII: Η IQVIAεκτιμά ότι οι συνταγές Catapresanθα μπορούσαν να αυξηθούν, κατά 50% με 70%, εάν παρεχόταν επαρκές προωθητικό υλικό και οι πωλήσεις να αυξηθούν κατά 6% ( μέσος όρος) ως το 2031 ( πωλήσεις 11,1 εκατ. ευρώ).

Θα πρέπει, όμως, η Lavipharm να αναζητήσει συνεργάτη με σημαντική παρουσία στην αγορά καρδιαγγειακής άσκησης, ενοποιημένο χαρτοφυλάκιο στον καρδιαγγειακό τομέα, σχέσεις με ιατρούς και ικανότητα στόχευσης και τμηματοποίησης γιατρών (καρδιολόγων και γενικών ιατρών).

Η Lavipharm θα πρέπει να πληρώνει το συνεργάτη και να αποδίδει το 10% των καθαρών πωλήσεων (royalties), «βρέξει-χιονίσει», στην οικογένεια Λαβίδα για μια 15ετία.


 
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.238 views0 comments
bottom of page