top of page

Οι «σωματοφύλακες» ΟΠΑΠ, ΟΤΕ,ΤΕΝΕΡΓ,Διυλιστήρια. Η έκπληξη(;) σε ΔΕΗ και η απειλή Σάλλα σε ΠαγκρήτιαΣτροφή σε super «αμυντικούς» κλάδους/μετοχές (Τηλεπικοινωνίες, φαρμακευτικές), αναμένεται να πυροδοτήσει η αύξηση του risk premium για τα ευρωπαϊκά assets. Αν δεν υπάρξουν αποφάσεις/εξελίξεις, που να μειώνουν τη γενικευμένη αβεβαιότητα, ο νέος γύρος πτώσης στις ευρωπαϊκές μετοχές μόλις ξεκίνησε.

Από super αμυντικές επιλογές το Χ.Α δεν έχει να επιδείξει πολλές. Ο ΟΤΕ ( σ.σ. αναμένεται να επιστρέψει στα top picks όλων των αναλυτών), ο ΟΠΑΠ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και πιθανώς τα Διυλιστήρια. Η Μυτιληναίος, όπως φάνηκε χθες στο ταμπλό, πλήττεται από τις εξελίξεις.


Διυλιστήρια: Για τα Διυλιστήρια υπάρχει το ερώτημα,αν επιταθεί η διαφαινόμενη από το Β΄ τρίμηνο μείωση της ζήτησης σε βενζίνη, λόγω πίεσης στο διαθέσιμο εισόδημα και κυρίως αν συνεχίζει να αντισταθμίζεται από αύξηση της κατανάλωσης σε ντίζελ/μαζούτ.

Αν η – συνολική- ζήτηση δεν υποχωρήσει αισθητά, τα περιθώρια διύλισης εκτιμάται ότι θα παραμείνουν δυνατά, λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων προσφοράς.


ΔΕΗ: Η αυξημένη συμβολή της παραγωγής στα συνολικά έσοδα αναμένεται να κρύβει θετικές εκπλήξεις σε επίπεδο EBITDA Β τριμήνου.


Τράπεζες: Η οικονομία διανύει, λόγω της πρωτόγνωρης τουριστικής κίνησης που επιμηκύνει τη σεζόν, ένα ισχυρό τρίμηνο. Ως εκ τούτου, οι επιδόσεις των τραπεζών σε νέες χορηγήσεις, καθαρά έσοδα από τόκους και προμήθειες αναμένεται να παραμείνουν δυνατές.

Από την άλλη, τα ως τώρα μηνύματα από το μέτωπο της ποιότητας ενεργητικού είναι μεν ανησυχητικά για το μέλλον ( φρένο στις αιτήσεις ρυθμίσεων, πολύ μικρή αύξηση των καθυστερήσεων), δεν οδηγούν, όμως, σε αύξηση του Cost of Risk.


Τράπεζες ΙΙ: Η ατυχία για τις τράπεζες είναι ότι οι παραπάνω επιδόσεις συμπίπτουν με την επιδείνωση της γεωπολιτικής κρίσης και την αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας στο εσωτερικό, εξελίξεις οι οποίες αναστέλλουν την αποτύπωση της δυναμικής τους στο ταμπλό.  

Σε περίπτωση άρδην ή βαθμιαίας βελτίωσης του σκηνικού, παραμένουν υποψήφιες για υπεραπόδοση.


Παγκρήτια: Το Δ.Σ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό για την αύξηση κεφαλαίου της Παγκρήτια, αλλά η ΑΜΚ ξεκινά αύριο με προβλήματα, λόγω της αιωρούμενης απειλής, περί μη συμμετοχής Μιχ. Σάλλα/Lyktos στην ΑΜΚ (Απελεύθερος 23 Αυγούστου).

Στο ενημερωτικό διαβάζουμε ότι από τις 10 Αυγούστου ο Μιχάλης Σάλλας έθεσε στο Δ.Σ της Παγκρήτια το εξής τελεσίγραφο: ασκεί τα δικαιώματα που του αναλογούν, εφόσον η ΤτΕ εγγράφως διαβεβαιώσει ότι η ΑΜΚ επαρκεί για εποπτικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς.


Παγκρήτια ΙΙ: Πρόκειται για όρο που δεν μπορεί να εκπληρωθεί, όπως αναφέρει το ίδιο το Δ.Σ της Παγκρήτια, καθώς η υποβολή του capital plan στη ΤτΕ θα διενεργηθεί ως την 30η Σεπτεμβρίου. Είτε εν μέσω της ΑΜΚ, δηλαδή, είτε αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της

Η ΑΜΚ ως 98,7 εκατ. ευρώ αποτελεί τον κορμό του capital plan. Προβλέπονται, επίσης, συνθετικές τιτλοποιήσεις καθώς και έκδοση AT1 ή Tier II. Τέλος, το capital plan θα πρέπει να συνάδει με την αναθεωρημένη στρατηγική μείωσης των NPEs.

Πρέπει δε να συνυπολογισθεί ότι στις 30 Ιουνίου ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Παγκρήτια ανερχόταν σε 8,74% ( κάτω του ελάχιστου εποπτικού ορίου) και την 1/1/2023 πρέπει να φθάσει ή να ξεπεράσει το 15,07%.

Με βάση τα παραπάνω, είτε η Παγκρήτια θα βρει νέο/ους επενδυτή/ές, που θα πάρουν αδιάθετες μετοχές, είτε το τελεσίγραφο Σάλλα θα βρει πρόσφορο έδαφος. Προσδεθείτε.


Παγκρήτια- Lyktos: Η Lyktos Participation, μέτοχος της Παγκρήτια κατά 19,95% (15.753.852 μετοχές), θα πρέπει να βάλει στην ΑΜΚ ως 19,7 εκατ. ευρώ για να ασκήσει τα δικαιώματα που της αναλογούν. Η ΑΜΚ, όμως, που ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο ύψους 12,9 εκατ. ευρώ, παραμένει ανοικτή.

Μέλος Δ.Σ. της Lyktos Participations ο κ. Πάτσης Πάρις, υιός του γνωστού δικηγόρου και βουλευτή Γρεβενών της Ν.Δ καθώς και μέτοχος μειοψηφίας (20%) στην οικογενειακή επιχείρηση Point Media Group.


Trade Estates: Ομολογιακό δάνειο ύψους 10,28 εκατ. ευρώ της κατά 50% θυγατρικής της Recon κάλυψε η Trade Estates ΑΕΕΑΠ για να χρηματοδοτήσει την αγορά αγροτεμαχίων στην Ελευσίνα, τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την ανάπτυξη κέντρου αποθήκευσης και διανομής επιφάνειας 56 χιλ. τ.μ. καθώς και για κεφάλαιο κίνησης.

Σημειώνεται ότι η Trade Estates απέκτησε το 50% της Recon, καλύπτοντας ΑΜΚ ύψους 2  εκατ. ευρώ.


Alpha- Bain: Σχεδόν έχει μονοπωλήσει την απόκτηση από τις τράπεζες χαρτοφυλακίων από δάνεια ή/και πιστώσεις Leasing η Bain. Μετά το Sunshine της Πειραιώς ( σ.σ. τυπικά η συναλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί) κτυπάει δυνατά και το χαρτοφυλάκιο leases της Alpha.

Η Bain έκανε την πρώτη συναλλαγή στις μη εξυπηρετούμενες συμβάσεις Leasing αγοράζοντας τη Credit Agricole Leasing και μετονομάζοντάς την σε Hellas Capital. Η ανάκτηση πήγε καλά, δημιουργήθηκε ομάδα με εμπειρία οπότε συνεχίζει.

Η Alpha περιμένει τίμημα της τάξης των 70 εκατ. ευρώ από το εν λόγω χαρτοφυλάκιο καθώς το ταξινόμησε στα προοριζόμενα προς πώληση με καθαρή λογιστική αξία 71,2 εκατ. ευρώ.


Πειραιώς- Asset Management: Εντυπωσιακή αύξηση κύκλου εργασιών  και κερδοφορίας για την Πειραιώς Asset Management το 2021.

Το υπό διαχείριση ενεργητικό ξεπέρασε ελαφρώς τα 3 δισ. ευρώ, χάρη στην αύξηση κατά 940 εκατ. ευρώ των υπό διαχείριση μερικών Α/Κ, εκτινάσσοντας έσοδα διαχείρισης (20,13 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 81,5%) και κέρδη προ φόρων (11,98 εκατ. ευρώ, +170,32%).

Ταυτόχρονα, τα 27 από τα 32 Αμοιβαία που διαχειρίζεται υπεραπέδωσαν, σε σχέση με τους δείκτες αναφορές, αυξάνοντας τις αμοιβές επιτυχίας.

 


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.238 views0 comments
bottom of page