Attica Bank: Φεύγουν, μένοντας, οι Μπάκος-Καϋμενάκης. Υιοθετούν στρατηγική Άνθιμου;
Η απόφαση διακοπής του due diligence και ο τακτικός ελιγμός δέσμευσης θέσης για την επόμενη ημέρα με μόλις 20 εκατ. ευρώ. Πάνω από 800 εκατ. πλήρωσαν/θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι για την Attica Bank. Έχει λόγο το ΤΧΣ να δεσμευτεί από τώρα για το
Το τριήμερο 17 με 19 Μαρτίου, η Thrivest των Μπάκου- Καϋμενάκη-Εξάρχου φέρεται να ενημέρωσε τη Deloitte, που διενεργούσε, για λογαριασμό της, due diligence στην Attica Bank, αλλά και τα private equity funds, που συμμετείχαν στη διαδικασία αποτίμησης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures- NPEs) της τράπεζας, ότι «παγώνει» το ενδιαφέρον της.
Από όσα διαβάσαμε, χθες, η Thrivest φεύγει …μένοντας. Αποσύρεται από τον ρόλο του στρατηγικού επενδυτή στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου ως 473,3 εκατ. ευρώ, αλλά εμφανίζεται διατεθειμένη να βάλει 20 εκατ. ευρώ.
Οι λόγοι της τακτικής αναδίπλωσης, σύμφωνα πάντα με την ανάγνωση σειράς δημοσιευμάτων, έγκεινται στη διαφωνία του ΤΧΣ να συναινέσει από τώρα και υπό σφικτά χρονικά περιθώρια α) στην αποκρυστάλλωση της ζημιάς εξυγίανσης της Attica Bank και β) στους όρους μελλοντικής συγχώνευσης Attica- Παγκρήτια.
Η Thrivest κατέστη, τον περασμένο Οκτώβριο, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Παγκρήτια, αποκτώντας, μέσω ΑΜΚ, το 32,5% της τράπεζας. Η, δε, Παγκρήτια βρίσκεται σε διαδικασία απορρόφησης της Συνεταιριστική Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ τον Ιούνιο αναμένεται να κινηθεί η διαδικασία απορρόφησης της εν Ελλάδι δραστηριότητας της HSBC.
Πριν καλά- καλά κάτσει η σκόνη από την είσοδό τους στο τραπεζικό σύστημα, οι Μπάκος, Καϋμενάκης, Εξάρχου και ενόσω είχαν αβγατίσει τα κέρδη από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ με «φρέσκα» (Απελεύθερος 18 Αυγούστου 2022) βρέθηκαν να συζητούν το ενδεχόμενο να αποτελέσουν τον στρατηγικό επενδυτή της Attica Bank. Προφανής στόχος, σύμφωνα με την αγορά, να δημιουργήσουν μέγεθος και αφού εξυγιάνουν τις δύο τράπεζες να καρπωθούν την υπεραξία του ενιαίου σχήματος, που κατ’ ευφημισμό αποκλήθηκε πέμπτος πόλος.
Η δύσκολη παράμετρος της παραπάνω εξίσωσης έγκειται στην εξυγίανση.
Attica και Παγκρήτια διαθέτουν ένα …βουνό από NPEs και πολύ λεπτή «φέτα» εξυπηρετούμενων δανείων. Ειδικότερα, η Attica έχει NPEs της τάξης των 2,6 δισ. ευρώ, με χαρτοφυλάκιο ενήμερων δανείων μόλις 960 εκατ. ευρώ. Τα NPEs της Παγκρήτια στο τέλος του 2021 ανερχόταν σε 1,08 δισ. ευρώ (NPE ratio 63,65%) και αυξήθηκαν περαιτέρω ως ποσοστό επί των συνολικών χορηγήσεων στις 30/06/2022 ( NPE ratio 65,03%). Χοντρικά, οι δύο τράπεζες μαζί έχουν μόλις 1,5 δισ. ενήμερα δάνεια ( σ.σ. δεν συνυπολογίζεται HSBC).
Στην περίπτωση της Attica Bank, είναι δεδομένο ότι η ζημιά, που πρέπει να αναληφθεί για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού ( σ.σ. μηδενισμός NPE ratio), ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες της αποφασισθείσας αύξησης κεφαλαίου ως 473,3 εκατ. ευρώ.
Θεωρητικά, θα μπορούσε η τράπεζα, χρησιμοποιώντας έσοδα 300-350 εκατ. ευρώ από την επικείμενη ΑΜΚ, για σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων, να πωλήσει τα μισά NPEs ( σ.σ. γύρω στα 1,3 δισ. ευρώ), μειώνοντας το NPE ratio στα επίπεδα του 30% και να επικεντρωθεί, εν συνεχεία, στην ανάπτυξη εργασιών, ώστε να αυξήσει την «πίτα» των εξυπηρετούμενων δανείων, μειώνοντας έμμεσα το NPE ratio. Σε αυτό τον άξονα κινούνταν η συμφωνία μετόχων, μεταξύ ΤΧΣ και ΤΜΕΔΕ-Ellington. Σε αυτόν θα επανέλθει, πιθανώς, το ΤΧΣ, με τη συναίνεση του επόπτη και την πρόσκαιρη ανοχή της DG Comp, εφόσον αρνηθεί να παίξει με την…πλάτη στον τοίχο (Απελεύθερος 14 Μαρτίου 2023).
Με δεδομένο, όμως, ότι η Thrivest επιδίωκε να συγχωνεύσει Attica με Παγκρήτια, η τρέχουσα «φωτογραφία» της ζημιάς, για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της Attica, αναδείχθηκε στον κρισιμότερο παράγοντα της διαπραγμάτευσης. Οι Μπάκος-Καϋμενάκης επιχείρησαν να κλείσουν μια συμφωνία με το ΤΧΣ (shareholders agreement), η οποία θα ολοκληρωθεί σε φάσεις, εντός διετίας, θα έχει, όμως, ως βάση τη «φωτογραφία» της στιγμής, αναφορικά με το λογαριασμό πλήρους εξυγίανσης της Attica.
Για το ΤΧΣ η εμπροσθοβαρής οριστικοποίηση λογαριασμού εξυγίανσης δεν αποτελεί εύκολη απόφαση. Ιδιαίτερα, όταν η ζημιά εξυγίανσης προκύπτει από μια διαγωνιστική διαδικασία για τα NPEs της Attica, που διενεργήθηκε υπό ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, μετά από σωρεία λαθών και χωρίς να έχουν διασφαλισθεί συνθήκες ενδελεχούς ελέγχου.
Τακτικός ελιγμός τα 20 εκατ. ευρώ;
Η παραπάνω αδυναμία/απροθυμία του την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολιτική αποδρομή, πιθανώς να εξηγεί, σύμφωνα με στελέχη επενδυτικής τραπεζικής, την κίνηση Μπάκου-Καϋμενάκη να βάλουν στο τραπέζι το ενδεχόμενο συμμετοχής στην ΑΜΚ με μόλις 20 εκατ. ευρώ.
Αντιλαμβανόμενοι τη δυσκολία του ΤΧΣ να κλειδώσει από τώρα τη σχέση ανταλλαγής με την Παγκρήτια, η Thrivest την αποσύρει και αντιπροτείνει να βάλει μόλις 20 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ και το Δημόσιο, μέσω ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ και e-ΕΦΚΑ να καλύψει τα υπόλοιπα 353 εκατ. ευρώ. Θα της δώσει μια τέτοια κίνηση το δικαίωμα να διαπραγματευτεί στην επόμενη ΑΜΚ, που θα σημάνει και την πλήρη εξυγίανση της τράπεζας, την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου της Attica Bank;
Πρακτικά, όπως προηγουμένως η Ellington, η Thrivest προσχωρεί στην αρχιτεκτονική, που πρότεινε εξ αρχής η κοινοπραξία Bain-JC Flowers, με σύμβουλο τον Άνθιμο Θωμόπουλο. Τα δύο funds προ τριετίας ζήτησαν να αναλάβει το Δημόσιο εμπροσθοβαρώς το – μεγαλύτερο- βάρος της εξυγίανσης της Attica Bank και ο ιδιώτης επενδυτής να αποκτήσει τον έλεγχο στο τελευταίο κύμα κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Το ερώτημα είναι αν μετά από 600 εκατ. ευρώ, που έβαλαν/θα βάλουν σε δύο ΑΜΚ (2022 και επικείμενη) ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ και e-ΕΦΚΑ και περίπου 230 εκατ. ευρώ, που έβαλε/θα βάλει ( σ.σ. με τα 63 εκατ. ευρώ του DTC ζημιάς χρήσης 2022) το Δημόσιο για συμψηφισμό με μετρητά οριστικών και εκκαθαρισμένων αναβαλλόμενων φορολογικών υποχρεώσεων, έχουν λόγο να δεσμευτούν από τώρα και με ένα «καπάρο» 20 εκατ. ευρώ για τον επόμενο επενδυτή.