«Χρυσό» deal για Μπάκους η Attica Bank
Βάζουν μόλις 30 εκατ. ευρώ και αποκτούν τα κλειδιά της τράπεζας. Πάνω από 900 εκ. για τη διάσωση από ΤΧΣ-ΥΠΟΙΚ-ΕΦΚΑ-ΤΜΕΔΕ. Πως έκαμψαν τις ενστάσεις του επόπτη για συμμετοχή στην ΑΜΚ της Παγκρήτια. Τα δάνεια και τα ερωτήματα
Στα χέρια της Thrivest μεταβιβάζονται τα… κλειδιά της Attica Bank, με την εταιρεία να αναλαμβάνει μόλις 30 εκατ. ευρώ από το ως τώρα κόστος διάσωσης της τράπεζας, ενώ την ίδια στιγμή το ευρύτερο Δημόσιο ( ΤΧΣ, e-ΕΦΚΑ,) βάζει 650 εκατ. ευρώ ( σ.σ. συνυπολογίζονται και τα 40 εκατ. των συστημικών τραπεζών), με το ΥΠΟΙΚ να συμψηφίζει με «ζεστό» χρήμα αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις της τράπεζας, συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ ( σ.σ. μαζί με το DTC 62-63 εκατ. ευρώ της χρήσης 2022).
Εκ πρώτης όψεως η διάσωση δείχνει ετεροβαρής για το Δημόσιο. Ενδέχεται, δε, να καταστεί ακόμη πιο βαριά για τους φορολογούμενους, εφόσον το ΤΧΣ βάλει και άλλα κεφάλαια στην ΑΜΚ, που θα διενεργήσει, το 2024, το ενιαίο, πλέον, σχήμα Attica- Παγκρήτια.
Βάσει νόμου το Ταμείο δεν μπορεί να επενδύσει πουθενά, αν δεν προκύπτει από εγκεκριμένο business plan ότι θα αποεπενδυθεί με κέρδη. Με την πρόσφατη ΑΜΚ έχει βάλει στην Attica 482 εκατ. ευρώ συν τις μετοχές που λαμβάνει από το ΥΠΟΙΚ, λόγω συμψηφισμού DTC. Κάποια στιγμή, θα πρέπει να γνωστοποιήσει τους βασικούς όρους του business plan βάσει του οποίου θα εξέλθει κερδοφόρα από την εν λόγω επένδυση.
Επίσης, η διοίκησή του θα πρέπει να εξηγήσει πως από την αρχική απόρριψη της απαίτησης Thrivest για συγχώνευση Attica- Παγκρήτια και διενέργεια ΑΜΚ το 2024 από το ενιαίο σχήμα διολίσθησε στην αποδοχή τους. Αποτέλεσε κλειδί η ελάχιστη υπαναχώρηση της Thrivest για διενέργεια due diligence στην Παγκρήτια πριν την συγχώνευση; Προκύπτει από τη δομή της συμφωνίας μετόχων ότι τα συμφέροντα του Ταμείου διασφαλίζονται ως προς τη βάση υπολογισμού των δυνητικών ζημιών από NPEs και έξοδα αναδιάρθρωσης/μετασχηματισμού των Attica και Παγκρήτια;
Προς το παρόν, η εντύπωση που αναδύεται είναι ότι από τον τελευταίο γύρο διαπραγμάτευσης που οδήγησε στην έξοδο ΤΜΕΔΕ και την άρον-άρον νέα υπογραφή συμφωνίας μετόχων μεταξύ Thrivest-ΤΧΣ η πλευρά Μπάκων αναδείχθηκε νικητής. Βάζει απευθείας μόνο 30 εκατ. ευρώ στην τωρινή ΑΜΚ της Attica, έκαμψε τις σοβαρές ενστάσεις του επόπτη για συμμετοχή της Παγκρήτια και πέταξε εκτός ενιαίου σχήματος το ΤΜΕΔΕ.
Σε ανύποπτο χρόνο, σε συνέντευξή του σε διεθνές πρακτορείο, ο κ. Εξάρχου είχε θέσει τη βασική απαίτηση της Thrivest στη διαπραγμάτευση για την Attica, αναφέροντας «αναγκαία προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Thrivest ( σ.σ. στην ΑΜΚ της Attica Bank) είναι οι υφιστάμενοι μέτοχοι να δεσμευτούν για την εξυγίανση της τράπεζας από την κληρονομιά των «κόκκινων» δανείων».
Το σημείο, όμως, που η Thrivest σημείωσε τη μεγαλύτερη νίκη της, ήταν ότι κόντρα στις αρχικές ενστάσεις της ΤτΕ, μέρος της ΑΜΚ (34 εκατ. ευρώ) της Attica Bank καλύφθηκε από την Παγκρήτια. Η τελευταία διέθετε (pro forma στοιχεία 6μηνου), μετά την αύξηση κεφαλαίου το περασμένο Φθινόπωρο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 15,1%, με την εποπτική απαίτηση για την 1η Ιανουαρίου 2023 να διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 15,07%. Ο CET 1 διαμορφωνόταν (pro forma στοιχεία εξαμήνου) μετά την ΑΜΚ σε 12,1%. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας διαμορφωνόταν στις 30 Ιουνίου 2022 σε 65,03% με συντελεστή κάλυψης μόλις 37,51%.
Πως δόθηκε η δυνατότητα στη Παγκρήτια να καταστεί μέτοχος μειοψηφίας σε άλλη τράπεζα που χρήζει διάσωσης;
Κλειδί φαίνεται να αποτέλεσε η παροχή εγγύησης της Thrivest υπέρ Παγκρήτιας. Εγγύηση που οδηγεί, εφόσον ενεργοποιηθεί, σε αύξηση κεφαλαίου; Είναι αυτό εις γνώση των μετόχων μειοψηφίας; Θα τους δοθεί η δυνατότητα, αφού αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ, να υποβάλουν αίτημα διεξαγωγής γενικής συνέλευσης; Σημειώνεται ότι οι μετοχές Attica Bank, που αποκτά η Παγκρήτια, θα ακυρωθούν στην προβλεπόμενη εντός 12μηνου συγχώνευση, λόγω σύγχυσης.
Συνδέεται η παραχώρηση της ΤτΕ στη Thrivest με την απόσυρση του ΤΜΕΔΕ; Η Thrivest είχε θέσει τον όρο να βάλει 60 εκατ. ευρώ στην επικείμενη ΑΜΚ της Attica Bank, υπό την αίρεση ότι αν δεν αποκτήσει την πλειοψηφία της τράπεζας στη δεύτερη ΑΜΚ θα πωλήσει –στην ίδια τιμή στο ΤΜΕΔΕ. Η απόσυρση του ΤΜΕΔΕ και η υπογραφή νέας συμφωνίας μετόχων μεταξύ ΤΧΣ και Thrivest δεν επέτρεπε να μπει τέτοια ρήτρα.
Γιατί έβαλε stop-loss το ΤΜΕΔΕ
Η Καθημερινή υπολόγισε πρόσφατα ότι οι Μηχανικοί έχασαν πάνω από 800 εκατ. ευρώ στην Attica Bank, επενδύοντας, αρχικά ως ΤΣΜΕΔΕ και εν συνεχεία ως ΤΜΕΔΕ, πριν ο Κ. Μακέδος αποφασίσει να βάλει stop- loss.
H διοίκηση του ΤΜΕΔΕ υπέγραψε το MoU για την είσοδο της Thrivest ως συνεπενδυτή, προσπάθησε, όμως, να διασφαλίσει όρους διατήρησης της αξίας της επένδυσής του στην τράπεζα, κάτι που δεν κατέστη δυνατό καθώς σκόνταφτε στην απαίτηση της Thrivest να αποκτήσει το 50% συν μια μετοχή της νέας τράπεζας ( σ.σ. μετά τη συγχώνευση Attica-Παγκρήτια). Υπό το παραπάνω πρίσμα, το ΤΜΕΔΕ αποφάσισε να μην συμμετάσχει στην ΑΜΚ και θα δει το ποσοστό του να συρρικνώνεται στα επίπεδα του 5% από 20,11% σήμερα.
Τι equity έβαλε/βάζει σε Attica Παγκρήτια η Thrivest;
Για να μετρηθεί ο κίνδυνος, που αναλαμβάνουν οι τελικοί επενδυτές της Thrivest στο σχήμα Attica- Παγκρήτια, θα πρέπει να εξετασθεί τι equity έχουν βάλει ως τώρα στην Παγκρήτια και αν έχουν δανειστεί ενδιάμεσες εταιρείες τους για να το εισφέρουν στη Thrivest.
Απαντώντας σε σχετικό
ερώτημα του MV, η διοίκηση διευκρινίζει ότι η Attica Bank δεν έχει δανειακό άνοιγμα σε εταιρείες συμφερόντων Μπάκου-Καϋμενάκη- Εξάρχου, ούτε έχει χορηγήσει δάνεια, η ροή των οποίων κατέληξε σε αγορά/απόκτηση μετοχών Παγκρήτια. Το σημειώνουμε.
Θα πρέπει, επίσης, να εξετασθεί το άνοιγμα της Παγκρήτια σε Intrakat ( δάνεια, εγγυητικές) και αν η συμφωνία με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ προβλέπει κάλυψη μέρους του τιμήματος με –μερική- χρηματοδότηση μέσω δανεισμού. Προς το παρόν, η Παγκρήτια συναλλαγή με συνδεδεμένο μέρος (Intrakat) δεν έχει αναρτήσει. Οι Βαρθολομαίος, Δημόπουλος είναι πολύ έμπειροι, για να διέφυγε/διέλαθε της προσοχής τους τέτοια υποχρέωση.
Από την άλλη προκύπτει ότι η Thrivest έλαβε δανεισμό από τουλάχιστον δύο τράπεζες για τη μερική χρηματοδότηση του τιμήματος εξαγοράς των μετοχών Παγκρήτια από Lyktos Participation. Τα δάνεια δόθηκαν ως κεφάλαιο κίνησης σε ναυτιλιακές εταιρείες των Μπάκου-Καϋμενάκη, ενώ δεν είναι σαφές αν λήφθηκαν εξασφαλίσεις και τι είδους. Πληροφορίες στην αγορά αναφέρουν και για δανεισμό μεταξύ συνδεδεμένων ή εν δυνάμει συνδεδεμένων μερών, που όπως προαναφέρθηκε, είτε διαψεύδονται, είτε δεν έχουν αναρτηθεί ακόμη στο ΓΕΜΗ, παρά την υποχρέωση.
To ενημερωτικό προβλέπει ότι η Attica θα φθάσει να έχει προ προβλέψεων έσοδα 32 εκατ. ευρώ το 2025, λειτουργικά έξοδα 40,8 εκατ. ευρώ ( μειωμένα κατά 27 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2022) και κέρδος προ φόρων 5 εκατ. ευρώ. Το NPE ratio προβλέπεται να μειωθεί σε 56% στο τέλος του 2023 και στο 35% στο τέλος του 2025. Οι ενέργειες αναδιάρθρωσης ( εθελουσία, κλείσιμο καταστημάτων κά) θα απαιτήσουν περί τα 50 εκατ. ευρώ.