Ελληνικός Χρυσός: Οι ΑΜΚ 1,32 δισ., η επένδυση «μαμούθ» και το management services agreement
Σε διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου προχώρησε, τον τελευταίο ένα χρόνο, η Ελληνικός Χρυσός προκειμένου να εξαλείψει ζημιές, να κεφαλαιοποιήσει υπέρογκες υποχρεώσεις προς τη μοναδική της μέτοχο, Eldorado Group και να εξασφαλίσει την ίδια συμμετοχή στο επενδυτικό πρόγραμμα των 840 εκατ. ευρώ.
Η πρώτη αποφασίστηκε τον Νοέμβριο του 2021 και ήταν ύψους 54 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη στις 21 Δεκεμβρίου 2021 και ανήλθε σε 1,157 δισ. ευρώ. Στην πραγματικότητα αφορούσε σε κεφαλαιοποίηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων της μοναδικής μετόχου, Eldorado Gold, από την Ελληνικός Χρυσός. Έτσι, μηδένισε ο ενδοομιλικός δανεισμός, ενώ στο τέλος του 2021 δεν υπήρχε ούτε τραπεζικός δανεισμός. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων στις 31/12/2021 ανερχόταν σε 1,1 δισ. ευρώ. Η εταιρεία έκλεισε το 2021 με ζημιές προ φόρων 51,95 εκατ. ευρώ.
Ακολούθησαν, φέτος, δύο αυξήσεις κεφαλαίου. Η πρώτη 84,77 εκατ. ευρώ και η δεύτερη 29,9 εκατ. ευρώ, οι οποίες διενεργήθηκαν για να καλυφθεί το πρώτο μέρος της ίδιας συμμετοχής ( σ.σ. εκτιμάται σε περίπου 160 με 170 εκατ. ευρώ) για το επενδυτικό σχέδιο ύψους 840 εκατ. ευρώ. Η Ελληνικός Χρυσός έχει ήδη συνάψει δανεισμό 580 εκατ. ευρώ από ΕΤΕ και Πειραιώς, ενώ ποσό περίπου 100 εκατ. ευρώ θα εισπραχθεί από δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Η επένδυση αφορά σε εκμετάλλευση πορφυριτικού κοιτάσματος χρυσού-χαλκού στις Σκουριές Χαλκιδικής. Τα μεταλλεύματα θα εξορυχθούν, με συνδυασμό συμβατικών τεχνικών, επιφανειακής και υπόγειας εκμετάλλευσης. Η συνολική διάρκεια ζωής του μεταλλείου ανέρχεται σε περίπου 20 έτη και προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγγιών χρυσού και 67 εκατομμυρίων λιβρών χαλκού.
Σε καθεστώς συντήρησης το Στρατώνι
Η εταιρεία διέκοψε τη λειτουργία του μεταλλείου Στρατωνίου, μετά από οικονομική αξιολόγηση. Το μεταλλείο τέθηκε σε καθεστώς συντήρησης, μέχρι την εύρεση περαιτέρω οικονομικά βιώσιμων κοιτασμάτων. Πέρσι η εταιρεία πήρε ζημιά απομείωσης 11,77 εκατ. ευρώ για την αξία παγίων του μεταλλείου λόγω εκτίμησης ότι δεν θα ανακτηθεί από τις μελλοντικές χρηματοροές.