top of page

Η τριπλέτα της Ελλάκτωρ και το φιλέτο των παραχωρήσεων


Καλημέρα σας

Τελικά στην Ελλάδα, με το έντονο δημογραφικό πρόβλημα, καμία κυβέρνηση όσο φιλική προς την ανάπτυξη κι αν είναι, δεν μπορεί να ξεφύγει από τους συνταξιούχους.

Και εξηγούμαι: Στο Μέγαρο Μαξίμου προφανώς τα ζύγισαν, τα υπολόγισαν καλά και όπως μαθαίνω διαπίστωσαν ότι οι συνταξιούχοι αποτελούν μια από τις πιο κρίσιμες και συμπαγείς εκλογικά μάζες.

Και έτσι ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης δεν προλαβαίνει να μοιράζει επιδόματα, μπόνους και αναδρομικά.

Την ίδια στιγμή κλείνουν και το μάτι στην αγορά και δίνουν αέρα σε 10.000 επιχειρήσεις που πήραν επιστρεπτέα προκαταβολή να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά μέχρι την 31η Μαίου.

Ωστόσο, κερδισμένοι προς το παρόν (και για μία ακόμη φορά) είναι οι συνταξιούχοι…

Στα καθ` ημάς:

## Ελλάκτωρ Ι: Που θα πάνε οι παραχωρήσεις;

Έχετε καταλάβει ότι στον όμιλο Ελλάκτωρ έχουν αρχίσει να πωλούν τα κομμάτια του.

Το εγχείρημα είναι καλά σχεδιασμένο εδώ και καιρό.

Λοιπόν, πλην της Reds και της Ηλέκτωρ που θα διαβάσετε παρακάτω τα σενάρια της επόμενης ιδιοκτησίας τους, το ενδιαφέρον της αγοράς έχει στραφεί στο τι θα γίνει με το κομμάτι των παραχωρήσεων.

Διότι κι αυτές όπως πληροφορούμαι θα βγουν στην αγορά προς πώληση.

Ακούω ότι όταν έρθει η ώρα δεν αποκλείεται να δούμε τον Γ. Περιστέρη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να βλέπει το θέμα σοβαρά.

Πόσω μάλλον αν έχει ολοκληρώσει το deal με την Τέρνα Ενεργειακή.

## Ελλάκτωρ ΙΙ: Στον Ολλανδό η Reds

Στα τραπεζικά επιτελεία αποτελεί κοινό μυστικό πλέον ότι ο Χένρι Χόλτερμαν θα κρατήσει την θυγατρική ακινήτων Reds.

Εξάλλου, η οικογένεια Χόλτερμαν (πατέρας, κυρίως υιός) έχουν επενδύσει δυναμικά στο real estate επί ελληνικού εδάφους και αναμένεται να εμπλουτίσουν έτι περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό τους.

## Ελλάκτωρ ΙΙΙ: Στην Motor Oil η Ηλέκτωρ

Και τι απομένει; Η Ηλέκτωρ, η οποία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά assets του ομίλου καθώς έχει εξειδικευμένα τεχνογνωσία στην διαχείριση απορριμμάτων με έντονο αποτύπωμα εκτός Ελλάδος.

Το σενάριο θέλει την Ηλέκτωρ να περνά εξ` ολοκλήρου στον έλεγχο της Motor Oil.

## EBA/stress test: Οι παραδοχές για τα ακίνητα

Δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα στα στρατηγεία των τραπεζών για τις παραδοχές βάσει των οποίων θα διενεργηθούν τα stress test.

Ακόμη και στα ακίνητα, όπου το adverse scenario είναι «αλμυρό» όλοι εύχονται ότι δεν θα φθάσουμε εκεί.

Την μεγαλύτερη βουτιά (στις τιμές των εμπορικών ακινήτων) 9,2% στο δυσμενές σενάριο την εκτιμά η ΕΒΑ για εφέτος, για το 2024 «βλέπει» πτώση 6,1% και για το 2025 2,2%.

Στα οικιστικά, στο adverse scenario, η πτώση για εφέτος τοποθετείται στο 2,1%, για του χρόνου στο 7% και για το 2025 στο 2,9%.

Στο base scenario για τα οικιστικά η παραδοχή έχει ως εξής: αύξηση 4,7% εφέτος, 3,4% το 2024 και 2,5% το 2025. Για τα εμπορικά: αύξηση 3,2% εφέτος, 3,1% το 2024 και 3% το 2025.

## Eurobank/Helikon: Στο 5,01% το ποσοστό

Αυξάνει την θέση του στην μετοχή της Eurobank η Helikon Investments και το ποσοστό έφθασε στο 5,01%.

Η τράπεζα έχει story ανάπτυξης εντός, κυρίως εκτός των συνόρων και αναμένεται να διανείμει μέρισμα από τα κέρδη του 2022.

## Μέρισμα: Οι Ιταλοί άνοιξαν το δρόμο

Μιας και ο λόγος για τα μερίσματα η ιταλική τράπεζα Unicredit σημείωσε έκρηξη κερδοφορίας και αναμένεται να επιστρέψει στους μετόχους της 5,25 δις ευρώ.

Με την μορφή μερίσματος και με πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών.


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.81 views0 comments
bottom of page