top of page

Το iconic «μυστικό» της Grivalia, το δάνειο των ΕΛ.ΠΕ, τα στοιχήματα στο ΤΧΣ και η Primos Media

Kαλημέρα σας και καλό μήνα,


Διατρέχοντας την Έκθεση για την Νομισματική Πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδας, την οποία ο διοικητής παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής κράτησα τα εξής: Πρώτον, υπάρχει πιθανός πιστωτικός κίνδυνος για τις τράπεζες από το διπλό χτύπημα της αύξησης των επιτοκίων και της πίεσης των κερδών των επιχειρήσεων εξαιτίας της συγκράτησης των δαπανών και όχι μόνο. Δεύτερον, οι τράπεζες πρέπει να φροντίσουν την κεφαλαιακή τους θέση καθώς παρατηρείται ελαφρά μείωση. Η Έκθεση έβαλε και μια σειρά από άλλα ζητήματα, τα οποία ως επί το πλείστον σχετίζονται με τη διάρκεια του πολέμου, ωστόσο τα καμπανάκια είναι ηχηρά.


## ΤΧΣ Ι: Δομικές αλλαγές


Μαντήλι θα μας κουνήσει γύρω στις 20 Ιουλίου ένας από τους τρεις αλλοδαπούς του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Για το ποιος θα βρεθεί εκτός ΤΧΣ και θα πάψει να απολαμβάνει τα… επαγγελματικά ταξιδάκια στην Αθήνα (μην φανταστείτε ότι κουράζονται κιόλας) θα αποφασίσουν οι θεσμοί (ΕΚΤ, ESM, Κομισιόν) και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στις συζητήσεις που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη. Γιατί όμως θα αποχωρήσει; Διότι με βάση το νέο νόμο, θα καταργηθεί το Γενικό Συμβούλιο και η Εκτελεστική Επιτροπή και θα αποκτήσει 9μελές διοικητικό συμβούλιο.


## ΤΧΣ ΙΙ: Ποιος θα φύγει οέο;


Μένοντας στο θέμα η πηγή μου με ενημέρωσε ότι οι Έλληνες του ΤΧΣ βάζουν στοιχήματα σε σχεδόν καθημερινή βάση για το ποιος αλλοδαπός θα φύγει… Ο Γερμανός, ο Ιταλός ή ο Βέλγος. Κι εδώ έρχεται το ντεσού: δύσκολα οι Γερμανοί θα διώξουν τον άνθρωπό τους και να μην έχουν έλεγχο της κατάστασης. Ο Ιταλός πάλι χαρακτηρίζεται στους διαδρόμους του ΤΧΣ ως «ντηλάκιας», άρα κερδίζει πόντο. Τον Βέλγο πάλι αρκετοί τον θεωρούν ως τον αδύναμο κρίκο αλλά έχει αποδειχθεί ανθεκτικός και οι κακές γλώσσες λένε ότι είναι το πιο ισχυρό «βύσμα» των θεσμών! Όλα αλλάζουν εκτός από εκείνον καθώς από την σύσταση του ΤΧΣ παραμένει στην θέση του…


## ΕΛΠΕ: 500 εκατ. ευρώ δάνειο για τις νέες ΑΠΕ

Δάνειο 500 εκατ. ευρώ από Εθνική και Eurobank – όλη την δουλειά την έκαναν τα corporate των δύο τραπεζών - πληροφορούμαι ότι πήραν τα Ελληνικά Πετρέλαια για να χρηματοδοτήσουν όλα τα νέα projects στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η διοίκηση του Ανδρέα Σιάμισιη έχει ανακοινώσει ότι το νέο μεγάλο και φιλόδοξο σχέδιο των ΕΛ.ΠΕ. είναι η στροφή σε άλλες πιο φιλικές για το περιβάλλον μορφές ενέργειας με στόχο τη δραστική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος κατά 50% μέχρι το 2030.


## Το iconic «μυστικό» της Grivalia


Στις αρχές της εβδομάδας ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Grivalia Γιώργος Χρυσικός πέταξε μια βόμβα στην αγορά (σε ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο). Είπε για μια μεγάλη, iconic, όπως την χαρακτήρισε, τουριστική και οικιστική επένδυση που ετοιμάζει η εταιρεία. Όποιον κι ρώτησε η στήλη στην προσπάθεια να κάνει το δημοσιογραφικό της καθήκον, βρέθηκε ενώπιον ερμητικά κλειστών στομάτων. Η εχεμύθεια σε όλο της το μεγαλείο (σπάνιο για την ελληνική αγορά). Αυτό όμως δεν μας πτόησε και...ο επιμένων νίκησε!


Σας μεταφέρω, λοιπόν, ότι το πράγματι μεγάλο επενδυτικό έργο ακούει στο όνομα «project Πεταλιοί»! Η επένδυση μαθαίνω ότι θα ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ και θα στηριχθεί στην βιωσιμότητα και την αειφορία. Να σας ενημερώσω ότι η Grivalia Hospitality έχει υπογράψει μνημόνιο συμφωνίας για την απόκτηση του 90% του project Πεταλιοί. Ο κ. Χρυσικός κάλεσε την Πολιτεία να στηρίξει το μεγάλο τουριστικό-οικιστικό project αίροντας μια σειρά από γραφειοκρατικά εμπόδια. Πρόσφατα πάνω από το νησιωτικό σύμπλεγμα- που πολλοί αποκαλούν ελληνικές Μαλδίβες είχε πετάξει και ο μεγιστάνας Μπιλ Γκέιτς… Σύμπτωση;


## Τα πρόσωπα της Primos Media


Για την πώληση του 50% της Alpha Δορυφορική στην Primos Media διαβάσατε στον Απελεύθερο. Εδω θα μάθετε κάτι παραπάνω για την λουξεμβουργιανή εταιρεία. Ιδρύθηκε στις 20 Απριλίου του 2022 στην πόλη Μπερτρανζ με μετοχικό κεφάλαιο 12.500 ευρώ διαιρεμένο σε 125 μετοχές. Αυτές ανήκουν εξ ολοκλήρου στον επενδυτικό όμιλο Hoche Partners. Διαχειριστής της εμφανίζεται ο Jean Daniel Cohen, γεννημένος στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκου, υψηλόβαθμο στέλεχος της μητρικής επενδυτικής εταιρείας. Με την Primos συνδέονται επίσης ο Bernard Serge και ο Alain Francois Heinz, εταίρος της Hoche. Νεότερα οσονούπω...Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

132 views0 comments
bottom of page