top of page

Ο 13ος της ΕΤΕ, ο Artur Davidian, οι 3 δόσεις της DBRS/Attica και το ακίνητο του Πεντεδέκα
Καλημέρα σας και καλό μήνα!


Μπορεί όσοι είμαστε ακόμη στην πρωτεύουσα να καιγόμαστε από τα 40άρια αλλά έτσι όπως πάει το πράγμα μας βλέπω να κατεβάζουμε φέτος νωρίτερα τα χειμωνιάτικα διότι όλο και κανένα μπουφανάκι θα χρειαστούμε για μέσα στο σπίτι… άσε που πρέπει να ανασύρουμε (σιγά μην έχουμε) και καμία λάμπα. Ευτυχώς που τα smart phones έχουν φακό! Πως το είπε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στην Καθημερινή, «τα διακοπτόμενα φορτία σε οικιακούς καταναλωτές είναι το ύστατο μέτρο αλλά τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς»… Το μόνο που μας σώζει είναι να μπει ένα τέλος στον πόλεμο διαφορετικά η Ευρώπη θα ζήσει καταστάσεις που οι τωρινοί της πολίτες δεν έχουμε βιώσει. Η αναζήτηση νέων πηγών φυσικού αερίου και ενεργειακών πόρων έχει ξεκινήσει από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πλέον κάνει deals (τα ανταλλάγματα θα τα μάθουμε στην πορεία) με χώρες από το Αζερμπαϊτζάν και την Αλγερία μέχρι τον Σαουδάραβα πρίγκιπα MBS, ο οποίος μετά την Αθήνα βρέθηκε στο Παρίσι. Την νέα ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης την αναλύει το Politico και το άρθρο είναι διδακτικό και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον (Blood for oil: Meet the world`s worst leaders selling dirty energy to Europe). Στα καθ` ημάς:

 


## ΕΤΕ: Επίσημη πρεμιέρα στο Δ.Σ.


Αμέσως μετά τη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας την προηγούμενη Πέμπτη, συγκροτήθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο της με την προσθήκη του 13ου μέλους, του γνωστού manager Νάσου Ζαρκαλή. Η στήλη πληροφορείται ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου καλωσόρισαν τον επί σειρά ετών διευθύνοντα σύμβουλο της Wind (αποχώρησε στις αρχές του 2022) με ιδιαίτερα θερμό τρόπο. Εξάλλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Ν. Ζαρκαλή καθώς η Wind ανήκε στους εταιρικούς πελάτες της τράπεζας.


## Post Credit: Η συγχώνευση και το «σφυρί»


Στο πλαίσιο του συμμαζέματος η Eurobank συγχωνεύει την θυγατρική της κατά 100%, προίκα από την απορρόφηση του καλού κομματιού του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Post Credit. Η εταιρεία παροχής πιστώσεων προς φυσικά πρόσωπα έχει στο χαρτοφυλάκιό της κυρίως χορηγήσεις μέσω πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων. Η απόφαση για την συγχώνευση μετά απορροφήσεως ελήφθη από το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank στις 30 Ιουνίου 2022. Στο χαρτοφυλάκιο της Post Credit υπάρχει και η οφειλή του πολιτικού Ιωάννη-Μιχαήλ Λοβέρδου. Μάλιστα, η Post Credit μόλις την περασμένη Πέμπτη επανεκκίνησε τον πλειστηριασμό για ακινήτου που διατηρεί ο πολιτικός στην ευρύτερη περιοχή των Δελφών. Ο πλειστηριασμός έχει οριστεί για τις 2 Σεπτεμβρίου (από τους πρώτους αφού ανοίξει η ειδική πλατφόρμα) με τιμή πρώτης προσφοράς τις 85.000 ευρώ.


## Η εμφάνιση του Artur Davidian


Πέρασε στα «ψιλά» αλλά έχει τη σημασία του. Τα στελέχη της Dimera, του Ιβάν Σαββίδη, συναντήθηκαν με τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια προκειμένου να τον ενημερώσουν για την επένδυση του Ιβάν στο Πόρτο Καρράς. Και όταν λέμε στελέχη δεν εννοούμε όποιον κι όποιον αλλά τον έμπιστο του Ρωσοπόντιουεπιχειρηματία, τον Artur Davidian. Είπαν, λοιπόν, στην ηγεσία του υπουργείου ότι τον Οκτώβριο θα ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπτυξης στο εμβληματικό ξενοδοχείο της Χαλκιδικής και η επένδυση θα φθάσει τα 55 εκατ ευρώ. Του ανέλυσαν τα σχέδια για την επέκταση της μαρίνας, την αναβάθμιση του γκλοφ κλπ. Η επανεμφάνιση του mr Davidian μόνο τυχαία δεν είναι και σηματοδοτεί πολλά για το αφεντικό του… κυρίως για τη συνέχιση των επενδύσεων.


## Το business casual στυλ του mr ION

Το μεσημέρι της Πέμπτης ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος πέρασε το κατώφλι των γραφείων της EOS Capital στο Μαρούσι για να μπουν οι υπογραφές της εξαγοράς των Ελληνικών Χυμών. Η στήλη δεν θα μπει στην επιχειρηματική συμφωνία καθώς οι λεπτομέρειές της είναι γνωστές από τους πρώτους μήνες του 2022. Θα μείνει στο στυλ του επικεφαλής της Bespoke καθώς ο αυτόπτης μάρτυρας μου, μου μετέφερε ότι ο επιχειρηματίας εμφανίσθηκε ανανεωμένος με business casual στυλ και χωρίς γραβάτα.


## DBRS/Attica Bank: Σε 3 δόσεις το πόρισμα


Σε τρεις δόσεις, μην τυχόν δουν τα ποσά μοναμιάς και ζαλιστούν, όσες και οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank που έχει κληθεί να αποτιμήσει από άποψη κεφαλαιακής επιβάρυνσης θα δώσει η DBRS τα στοιχεία στα εμπλεκόμενα μέρη. Μαθαίνω ότι η πρώτη δόση – σαν αγωγή ακούγεται – θα δοθεί την Παρασκευή 5 Αυγούστου, η δεύτερη Παρασκευή και 13 και η τρίτη στις 26 του μήνα επίσης Παρασκευή. Ok. Όπως καταλαβαίνετε όλοι θέλουν να κάνουν ήμερα τις διακοπές τους και όταν με το καλό επιστρέψουν στα γραφεία τους τότε θα ασχοληθούν (καλό Σεπτέμβριο δηλαδή) με την υπόθεση της Attica Bank. Και όταν λέμε όλοι εννοούμε από την ΤτΕ μέχρι τους μετόχους του πιστωτικού ιδρύματος.


## Το σφυρί της «Πεντεδέκας ΑΕΠΕΥ»


Θα σας πάω λίγο (τι λίγο;) πίσω στον χρόνο και θα σας μιλήσω για την υπό εκκαθάριση χρηματιστηριακή εταιρεία «Πεντεδέκας ΑΕΠΕΥ», η οποία μεσουράνησε (σ.σ. όπως και πολλές άλλες) στην χρηματιστηριακή φούσκα του 1999. Λοιπόν, στις 8 Σεπτεμβρίου μετά από αρκετές άγονες προσπάθειες, η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων Cepal (σ.σ. η υποθήκη του ακινήτου ήταν στην Alpha Bank) βγάζει στο σφυρί μια μονοκατοικία στο Χαλάνδρι και σύμφωνα με το δελτίο του πλειστηριασμού οφειλέτες εμφανίζονται ο Κωνσταντίνος Πεντεδέκας και η Κυριακούλα Πεντεδέκα. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στις 448.500 ευρώ (σ.σ. όσο πάει πέφτει σε σχέση με πρότερους πλειστηριασμούς).
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

147 views0 comments
bottom of page