top of page

Ακούει το ΜΜ; Η ατάκα Βρεττού, το βυζάντιο της Attica ο υπερήφανος Πανίκος και το σφυρί της showbiz
Καλημέρα και καλό μήνα

Οριακή πτώση του πληθωρισμού στο 11,1% βλέπει στην Ελλάδα για τον Αύγουστο η Eurostat ενώ για την ευρωζώνη εκτιμά ότι θα φθάσει στο 9,1%. Αυτά βλέπουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ετοιμάζονται για μια πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων. Στο μέτωπο του πολέμου, η μορφή του οποίου είναι υβριδική για την Γηραιά Ήπειρο, η Ευρώπη έχει μπει στο τρυπάκιτης Ρωσίας – υβριδικός είπαμε – και περνάει από κόσκινο όλες τις πληροφορίες που δείχνουν ότι οι «μέθοδοι» της Μόσχας έχουν παρεισφρήσει σε νευραλγικούς τομείς… Και αναφέρομαι στην είδηση που ήρθε από την Γερμανία ότι οι αρχές ζήτησαν από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας να ερευνήσουν για πιθανή κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας δύο αξιωματούχους του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας.  Ας αφήσουμε, όμως, τα κατασκοπευτικά για τους ειδικούς… Επιστρέφοντας στον πληθωρισμό σας ενημερώνω ότι τα επίσημα στοιχεία για την πορεία του δείκτη τον Αύγουστο θα ανακοινωθούν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στις 7 Σεπτεμβρίου. Στα καθ` ημάς:


## Ακούει (;) το  Μέγαρο Μαξίμου

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει στα πλάνα της την συνέχιση της στήριξης στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, δεν φαίνεται να έχει, τουλάχιστον προς ώρας, κάποιο σχέδιο για να συγκρατήσει τις τιμές των τροφίμων. Γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τις τράπεζες με δεδομένο ότι η ακρίβεια στο ράφι τρώει το οικογενειακό εισόδημα. Και επειδή όλα είναι κρίκοι της αλυσίδας αν ζοριστεί το νοικοκυριό, θα προτιμήσει να φάει παρά να πληρώσει το δάνειο.

Όπως καταλαβαίνω το Μέγαρο Μαξίμου δεν ετοιμάζει κάποια παρέμβαση για το ζήτημα και ο λαλίστατος υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σε πρόσφατες δηλώσεις του μας είπε ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα επί τους θέματος. Γιατί υπουργέ μου, θα μπορούσατε να καλέσετε τους επιχειρηματίες του κλάδου, να τους θυμίσετε ότι θησαύρισαν στην πανδημία και να τους παροτρύνεται να βάλουν πλάτη…


## Attica Bank I: Έδωσε τον τίτλο…


Η Attica Bank απέκτησε νέα διευθύνουσα σύμβουλο, την Ελένη Βρεττού, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα στις 16 Σεπτεμβρίου εξ ου και η 15νθήμερη παράταση της κατάθεσης του business plan και του capital plan στην Τράπεζα της Ελλάδος. Έχει  μια λογική. Μου μετέφεραν ότι στην πρεμιέρα της εχθές στο διοικητικό συμβούλιο έκανε δυναμική εμφάνιση και έδωσε τον τίτλο (σ.σ. όπως λέμε και εμείς οι δημοσιογράφοι) της επόμενης ημέρας: «Θα κάνουμε το ακατόρθωτο»! Ακούω δε ότι σιγά-σιγά η νέα CEO προσπαθεί να βρει τα πατήματά της και με τους μετόχους της τράπεζας.


## Attica Bank ΙΙ: Η αμηχανία των αιώνιων συνδικαλιστών


Το ποια θα είναι η πορεία της τράπεζας μένει να φανεί… καθώς τώρα αρχίσουν τα δύσκολα. Το θετικό είναι ότι οι δυνάμεις επιρροής από την κυβέρνηση έως την εποπτική αρχή θέλουν να τελειώνουν με την ανοικτή αυτή πληγή και η τράπεζα να περάσει σε δόσεις στον ιδιωτικό τομέα. Μαθαίνω όμως ότι υπάρχουν δυνάμεις εντός της τράπεζας που έχουν αρχίσει να νιώθουν μια αμηχανία από ένα ενδεχόμενο ξεβόλεμα… Το πώς θα αντιδράσουν θα το δούμε τις επόμενες εβδομάδες καθώς ορισμένες από αυτές έχουν και μετοχικό ρόλο.


## Η εκ νέου επιστράτευση Ζαββού


Είχε δεν είχε ο τέως υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός επέστρεψε στους κόλπους της κυβέρνησης. Από σήμερα αναλαμβάνει καθήκοντα μη εκτελεστικού προέδρου στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα κι η στήλη του εύχεται σιδεροκέφαλος. Ορισμένοι ψιθυρίζουν στην κυβέρνηση ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιστράτευσε εκ νέου των παλαιό φίλο και συνεργάτη… καθώς η ΕΑΤ είναι κρίσιμη για την χρηματοδότηση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων.


## Η υπερηφάνεια του Πανίκου


Κέρδη μετά από φόρους 50 εκατ ευρώ ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου για το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης. Η στήλη θα μένει στην υπερήφανη δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Πανίκου Νικολάου. «Η πρόοδός μας γίνεται αντιληπτή», είπε σχολιάζοντας το ενδιαφέρον της LoneStar. Το διαφημίζει το μαγαζί… Μένοντας στα της Κύπρου να σας ενημερώσω ότι σήμερα θα έρθει πολυμελής κυβερνητική αντιπροσωπεία υπό τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για να παραλάβει το αεροσκάφος που δωρίζει η Ελληνική Δημοκρατία στην Κυπριακή. Όσο για τις υπόλοιπες τραπεζικές εξελίξεις στο νησί διαβάστε τις στον Απελεύθερο.


## Το σφυρί της show biz


Σήμερα η στήλη θα σας ενημερώσει για έναν πλειστηριασμό που αφορά τον καλλιτεχνικό κλάδο και όχι τον επιχειρηματικό. Για τις 26 Οκτωβρίου είναι αναρτημένος ο πλειστηριασμός της κατοικίας στο Χαλάνδρι των ηθοποιών (πρώην ζευγάρι) Μαρίας Σολωμού και Μάριου Αθανασίου. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 280.000 ευρώ και επισπεύδουσα είναι η Intrum.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

168 views0 comments
bottom of page