top of page

Ο φόβος του Σταϊκούρα, τα τετ α τετ των Γάλλων με τους CEOs, ΥΠΟΙΚ, ΤτΕ και το μπαράζ της Χ. ΜήτσηΚαλημέρα σας


Με αισιοδοξία βλέπουν την επόμενη ημέρα σε βάθος ενός 5μηνου οι αναλυτές της JP Morgan. Εκτιμούν, λοιπόν, ότι οι μετοχές, με αιχμή τις ευρωπαϊκές παρά το σενάριο της ύφεσης, θα ανακάμψουν. Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν πιάσει «ταβάνι» και σύντομα οι οικονομίες θα μπουν σε περιβάλλον αποπληθωρισμού.

Ίδωμεν…

Την ίδια στιγμή στην πεζή αλλά και θλιβερή πραγματικότητα της γεωπολιτικής κρίσης οι Ρώσοι πυρπόλησαν την συμφωνία για τα σιτηρά και οι διεθνείς αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ραγδαία αύξηση των τιμών και για ενδεχόμενο επισιτιστικής κρίσης.

Στα καθ` ημάς:


## Πληθωρισμός: Ο φόβος του Σταϊκούρα

Μπορεί ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο να περιορίσθηκε στο 9,8% οριακά μειωμένος κατά 0,2% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, αυτό όμως δεν αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Τουναντίον πληροφορούμαι ότι στην οδό Νίκης φοβούνται ότι ο πληθωρισμός το επόμενο δίμηνο θα κινηθεί και πάλι ψηλά και δεν αποκλείεται να φθάσει και το 13%.

Οπότε όλα τα σενάρια είναι ανοικτά όσον αφορά στο βάθος των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.


## Φρένο στην επιδότηση

Η κυβέρνηση αγοράζει χρόνο ως προς τα μέτρα στήριξης. Για του λόγου του αληθές η επιδότηση του πετρελαίου κίνησης που ήταν να ξεκινήσει από σήμερα (σ.σ. 1η Νοεμβρίου) μεταφέρεται μέχρι νεοτέρας.

Μάλλον κατάλαβαν ότι η σχεδιαζόμενη «φτωχή» επιδότηση των 10 λεπτών μάλλον θα προκαλούσε αρνητικές εντυπώσεις στους καταναλωτές...

Μαθαίνω ότι εάν υπάρξει περαιτέρω άνοδος στις τιμές το μέτρο θα εφαρμοστεί τον Δεκέμβριο.


## Rothschild I: Τα ραντεβού των Γάλλων με τους CEOs

«Τουρ» στις τράπεζες έκανε την προηγούμενη εβδομάδα το κλιμάκιο των στελεχών της Rothschild.

Η στήλη πληροφορείται ότι ο Γάλλος επικεφαλής και η ομάδα, που γράφουν την έκθεση για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το τραπεζικό σύστημα, είχαν συναντήσεις όλη την προηγούμενη εβδομάδα με τους διευθύνοντες συμβούλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Αντικείμενο η καταγραφή των σχολίων αλλά και των απόψεων των Ελλήνων τραπεζιτών. Στοιχεία που θα βοηθήσουν την σύνταξη της έκθεσης αποεπένδυσης.

Υπενθυμίζω ότι το ΤΧΣ κατέχει: το 40% της Εθνικής Τράπεζας, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha Bank και το 1,4% της Eurobank.


## Rothschild II: Επαφές με ΥΠΟΙΚ και ΤτΕ

Στο ίδιο μήκος κύματος και επί του ιδίου αντικειμένου η ομάδα των Γάλλων πραγματοποιεί επαφές και συναντήσεις και με τους θεσμικούς φορείς , οι οποίοι εμπλέκονται στη διαδικασία απεγκλωβισμού των τραπεζών από το ΤΧΣ, όπως το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζας της Ελλάδος.

Επί της διαδικασίας και του χρονοδιαγράμματος μαθαίνω ότι οι Γάλλοι έχουν πατήσει γκάζι και προς τα μέσα του Νοεμβρίου θα στείλουν την έκθεση στον Χρήστο Σταϊκούρα για τυχόν παρεμβάσεις και παρατηρήσεις με στόχο την τελική έγκρισή της το αργότερο μέχρι τα τέλη του μήνα.


## Mitsis Hotel: Σφυροκόπημα επενδύσεων

Ο ξενοδοχειακός όμιλος Μήτση, πρόεδρος του οποίου είναι η Χριστίνα Μήτση, τους τελευταίους μήνες έχει προχωρήσει σε μπαράζ επενδύσεων. Τελευταίο κρούσμα η υποβολή προσφοράς στο ΤΑΙΠΕΔ για την εκμετάλλευση και αξιοποίηση του ακινήτου «Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων». Η μίσθωση του φθάνει τα 40 έτη.

Την οικονομική προσφορά υπέβαλλαν το σχήμα των εταιρειών «Γαλήνη Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις» και η κυπριακή εταιρεία Staritem Investment PLC, συμφερόντων της οικογένειας Μήτση.

Το ακίνητο έχει έκταση 474.524 τ.μ. και σε αυτό βρίσκονται δύο υδροθεραπευτήρια και τρία ξενοδοχεία.

Ο ιαματικός τουρισμός είναι πολλά υποσχόμενος…

 

 

 
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

147 views0 comments
bottom of page