top of page

Οι 4 «καυτοί» όροι για την Χανίων, οι Καραμανλήδες και η Σερρών, κάτι κινείται στην Ελληνική ΚύπρουΚαλημέρα σας και καλό μήνα

Τα καλά νέα ήρθαν εχθές από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το ΑΕΠ έτρεξε το τρίτο τρίμηνο του έτους με ρυθμό 2,9% έναντι αρχικής πρόβλεψης για 2,6%.

Μπορεί η διαφορά να είναι μικρή, ωστόσο στην παρούσα συνθήκη είναι αξιοσημείωτη και δείχνει τις δομικές αντοχές της οικονομίας. Στυλοβάτης υπήρξε η ιδιωτική κατανάλωση, η οποία αυξήθηκε κατά 1,7%.

Καλά (σ.σ. είπα να αρχίσω τον μήνα με μια νότα αισιοδοξίας) νέα είχαμε στην χώρα μας από το μέτωπο του πληθωρισμού. Έκλεισε στο 9% τον Νοέμβριο. Θα μου πείτε και με το δίκιο σας είναι καλό νέο το 9%;

Κι όμως είναι διότι ορισμένοι το περίμεναν σε διψήφιο ποσοστό.

Στα καθ` ημάς:

## Συν. Σερρών Ι: Έπιασε το τελεσίγραφο Στουρνάρα

Την κοσκίνισαν από εδώ, την κοσκίνισαν από εκεί, τελικά βγήκε λευκός καπνός από τις Σέρρες. Ο λόγος για την Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, η οποία εδέχθη εν τέλει και μετά από τσαλίμια την πρόταση της Thrivest Holdings και θα περάσει στην «αγκαλιά» της Παγκρήτιας.

Τελικά, έπιασε το τελεσίγραφο (Gamechanger 24 Νοεμβρίου)που είχε στείλει η Τράπεζα της Ελλάδος, ουσιαστικά ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας βάσει του οποίου αν δεν έβρισκαν επενδυτή η εποπτεία θα τους αφαιρούσε την άδεια.

## Συν. Σερρών ΙΙ: Ο ρόλος των Καραμανλήδων

Και επειδή στην Ελλάδα λίγα πράγματα γίνονται μακριά από την πολιτική σφαίρα και επιρροή, μου μετέφεραν ότι το deal μεταξύ της Παγκρήτιας και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών είχε και πολιτικό χρώμα.

Η ισχυρή πολιτική οικογένεια του Νομού της Μακεδονίας είχε όλο αυτό το χρονικό διάστημα την προσοχή της, όπως ακούω και, στην υπόθεση αυτή.

Και ως πολιτικοί διαμεσολαβητές φρόντισαν με τρόπο η τράπεζα να πάρει το δρόμο της διάσωσης.

## Συν. Χανίων Ι: Οι «καυτοί» όροι που θα αλλάξουν

Η στήλη πληροφορείται ότι οι μέτοχοι της Παγκρήτιας έχουν εντοπίσει τους εξής τέσσερις όρους της καταρχήν συμφωνίας που είχε υπογράψει στο παρελθόν η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

Όπως έχετε διαβάσει στην στήλη (Gamechanger 18 Νοεμβρίου) η ταμπακιέρα σχετίζεται πρώτον με τα μέλη που θα ορίζει η κάθε πλευρά στο διοικητικό συμβούλιο.

Δεύτερον, ζήτημα έχει προκύψει με την σχέση ανταλλαγής για τη συγχώνευση. Μαθαίνω ότι η συμφωνία προβλέπει 80-20. Ισορροπία που πρέπει, σύμφωνα με την πλευρά της Παγκρήτιας, να αλλάξει καθώς η ΑΜΚ ενίσχυσε σημαντικά την τράπεζα.

Τρίτον, το όνομα Candia Bank δεν έχει καμία ελπίδα.

Τέταρτον, η Παγκρήτια ζητά να κάνει να κάνει συμπληρωματικό due diligence στην Χανίων καθώς από τότε που έγινε ο οικονομικός και νομικός έλεγχος έχει περάσει ένα έτος.

## Eurobank: Στο 26% το ποσοστό της στην Ελληνική Τράπεζα

Το deal πήρε σάρκα και οστά. Ο λόγος για την αύξηση του ποσοστού της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου. Σήμερα το πρωί θα βγει και η σχετική ανακοίνωση.

Λοιπόν, η Eurobank αγόρασε από τον όμιλο Wargaming, Λευκορωσικών συμφερόντων, ένα ποσοστό της τάξης του 13%. Όχι το σύνολο που ελέγχει η Wargaming.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται το συμμάζεμα της Ελληνικής Τράπεζας καθώς το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου προχώρησε και αποχωρούν 450 εργαζόμενοι, που αντιστοιχούν στο 17% του συνόλου των υπαλλήλων.

Το κόστος ανήλθε σε 70 εκατ ευρώ και η τράπεζα θα το απορροφήσει στην τρέχουσα οικονομική χρήση.

Η ετήσια εξοικονόμηση ανέρχεται σε 30 εκατ ευρώ.

## HSBC: Πωλεί, κλείνει καταστήματα και γίνεται ψηφιακή

Νέο μοντέλο ανάπτυξης έχει υιοθετήσει στο φουλ η HSBC σε παγκόσμιο επίπεδο. Μετά την πώληση της μονάδας της στον Καναδά έναντι περίπου 10 δις δολαρίων, η τράπεζα κλείνει 114 καταστήματα στη Βρετανία.

Αφενός μειώνει δραστικά το κόστος, αφετέρου η κερδοφορία της ανθεί μέσω της ψηφιακής μετάλλαξής της.

Αυτή είναι η τάση και αφορά ήδη και τις ελληνικές τράπεζες.


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

80 views0 comments
bottom of page