top of page

Οι Καναδοί της ΤΕΝΕΡΓ, οι συμβάσεις για 2 βίλες της Lamda και οι 4 μνηστήρες για την Tethys
Καλημέρα σας


Οι πρώτες συνέπειες της έκρηξης των τιμών φάνηκαν στον δείκτη PMI, ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global περιορίσθηκε στον Ιούλιο στις 49,1 μονάδες από 51,1 τον Ιούνιο. Οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να ζορίζονται από τα σημαντικά προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας σε συνδυασμό με τη μείωση της κατανάλωσης (σ.σ. αν και κρατάει ακόμη ελέω τουρισμού) και η εικόνα δεν προβλέπεται, τουλάχιστον, άμεσα να αλλάξει προς το καλύτερο. Βέβαια, όλα θα κριθούν, δεν θα κουραστώ να το γράφω, από τη διάρκεια του πολέμου. Όσο πιο νωρίς μπει ένα τέλος τόσο πιο διαχειρίσιμη θα είναι η ζημία… Στα της αγοράς μπαίνουν όλοι σιγά-σιγά σε mood ξεκούρασης (ολιγοήμερης ή πολυήμερης) αν και μια σειρά από επιχειρηματικά projects τελούν εν αναμονή… ενώ άλλα έχουν αρχίσει να μπαίνουν στις ράγες. Για να δούμε μερικά από αυτά:

 


## Οι Καναδοί και η ΤΕΝΕΡΓ


Σας έχω φρέσκα κουλούρια για την υπόθεση της ΤέρναςΕνεργειακής, για την οποία είναι φανερό ότι η όρεξή σας δεν χάνεται. Λοιπόν, πλην του αυστραλιανού ομίλου First Sentier, ο οποίος έχει δώσει δυναμικό «παρών» για την απόκτηση της εταιρείας, στο κάδρο ακούω ότι έχει μπει και το καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο PSPInvestments, γνώριμο στην ελληνική αγορά από το ποσοστό που διαθέτει στην εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ). Δεν ξέρω σε πιο σημείο έχει εκδηλωθεί το ενδιαφέρον των Καναδών, πληροφορούμαι ότι υπολείπεται αυτού των Αυστραλών, αλλά είναι βέβαιο ότι έχει εκδηλωθεί. Στην μεγάλη εικόνα του αν έχουμε deal ή όχι οι πηγές της στήλης συστήνουν υπομονή… Πως το είπε ο πρωθυπουργός «φύγετε άνετα για διακοπές». Κάπως έτσι.


## Τα super market αυτονομούνται


Το δυσθεώρητο ενεργειακό κόστος στρέφει τις αλυσίδες super market στην οδό της αυτονομίας. Όλοι οι μεγάλοι της αγοράς έχουν αποφασίσει από την Άνοιξη να προχωρήσει στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκώνπροκειμένου να μειώσουν το ενεργειακό κόστος. Η πρώτη κίνηση και με την σφραγίδα του RRF ήρθε από την εταιρεία ΜΕΤΡΟ της οικογένειας Παντελιάδη η οποία συμφώνησε με τις τράπεζες Alpha Bank και Eurobank και το project είναι έτοιμο να τρέξει. Η στήλη πληροφορείται ότι αντίστοιχες κινήσεις ετοιμάζουν και οι υπόλοιποι του κλάδου.


## Lamda/Ελληνικό: Υπεγράφησαν οι συμβάσεις για 2 βίλες


Το νήμα για να αρχίσει να μπαίνουν εισπράξεις στο ταμείο έπιασε η Lamda Development και όπως πληροφορείται από έγκυρη πηγή η στήλη την προηγούμενη Παρασκευή (29/07/22) υπογράφηκαν οι δύο πρώτες συμβάσεις για την πώληση ισάριθμων βιλών. Μαθαίνω ότι οι νέοι (happy) ιδιοκτήτες προέρχονται από τις φίλιες δυνάμεις της εταιρείας και λογικό διότι αν δεν ανοίξουν τον δρόμο οι δικοί σου άνθρωποι ποιος θα το κάνει. Η πηγή μου, μου είπε ότι ήδη ετοιμάζονται και άλλες συμβάσεις πώλησης για άλλες 7-8 βίλες και οι υπογραφές θα πέσουν τον Σεπτέμβριο/Οκτώβριο. Η προκαταβολή, όπως είναι γνωστό, ανέρχεται στο 50% της αξίας.


## Αποτελέσματα τραπεζών


Σήμερα η Alpha Bank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου και σύμφωνα με τους αναλυτές η τράπεζα αναμένεται να επιδείξει περαιτέρω ενδυνάμωση των μεγεθών της. Αύριο την σκυτάλη θα πάρει η τράπεζα Πειραιώς, η οποία επίσης αναμένεται να έχει ενίσχυση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων. Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον τις εκτιμήσεις του Β. Ψάλτη και του Χρ. Μεγάλου για τις πληθωριστικές συνέπειες αλλά και τις κινήσεις θωράκισης των δύο ομίλων.


## Οι 4 προσφορές για την Tethys


Ο τουρισμός ανεβαίνει και όποιο asset σχετίζεται με την βαριά βιομηχανία της χώρας γίνεται ανάρπαστο. Σας έχω νέα για το πακέτο των 72 ξενοδοχείων που πουλά η Intrum. Κατατέθηκαν 4 δεσμευτικές προσφορές και η μία προέρχεται από ένα mega σχήμα. Έχουμε και λέμε: Κοινή δεσμευτική προσφορά κατέθεσαν το fund SMER του Νίκου Καραμούζη, εταιρεία του Θανάση Λασκαρίδη και ο δραστήριος στην ελληνική αγορά ισραηλινός όμιλος Brown. Δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν επίσης οι: Deutsche Bank, Bain και το fund Apollo. Το πακέτο Tethys αποτελείται από 72 ξενοδοχεία που αποτελούν ενέχυρα 69 εταιρειών του κλάδου με δανειακά ανοίγματα στην περιοχή των 250 εκατ ευρώ. Η ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή από την Intrum μαθαίνω ότι θα γίνει εντός της εβδομάδας (σ.σ. όπου να `ναι δηλαδή). Τα ξενοδοχεία είναι 5στερα και 4στερα και βρίσκονται σε Μύκονο, Κρήτη, Κουφονήσι, Κω, Νάξο, Χαλκιδική αλλά και ορισμένα στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Οι συνολικές κλίνες φθάνουν τις 4.000. Στο στάδιο των μη δεσμευτικών προσφορών είχε φθάσει και εταιρεία του Κ. Βελάνη, ωστόσο δεν έκοψε το νήμα των δεσμευτικών. 
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

208 views0 comments
bottom of page