top of page

Το Μαξίμου και τα σιτηρά, το υπόγειο της Τεγόπουλος, το δάνειο Καραμούζη και η τρέλα με τον ΧρυσόΚαλημέρα σας


Αυτό μας έλειπε τώρα! Ο λόγος για την ένταση που υποβόσκει μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας. Το δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε (εχθές) ότι η Τεχεράνη ετοιμάζεται για επιθέσεις τόσο στο Αραβικό Βασίλειο όσο και στο Ιράκ.

Το επισιτιστικό ζήτημα μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από την συμφωνία ανεβαίνει στη διεθνή ατζέντα. Σύμφωνα με το Κοινό Κέντρο Παρακολούθησης (JCC), το οποίο επιτηρεί τη διεθνή συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας αναστέλλονται για σήμερα όλες οι κινήσεις των φορτηγών πλοίων.

Μαθαίνω ότι στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο της επισιτιστικής επάρκειας της χώρας και έχουν προβεί σε συμφωνίες με τρίτες χώρες οι οποίες παράγουν σιτηρά.


## Χρυσός: Ρεκόρ αγορών από τις Κεντρικές Τράπεζες

Η αβεβαιότητα και οι αναταράξεις στο διεθνές γεωπολιτικό σκηνικό οδήγησαν τις κεντρικές τράπεζες σε σημαντικές αγορές χρυσού το 3ο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με το WGC (Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού).

Η παγκόσμια ζήτηση χρυσού ανήλθε σε 1.181 τόνους στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου έναντι 922 την αντίστοιχη περίοδο του 2021, σημειώνοντας αύξηση 28%.


## ΟΤΕ: Πρωταθλητής στα δάνεια του RRF

Ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ) αποδεικνύεται ο πρωταθλητής στα δάνεια που έχουν δοθεί έως τώρα μέσα από το σχετικό κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το ύψος της επένδυσης που αφορά το έργο σύνδεσης με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (Fibre-to-the-Home) και έργα υποδομής ευρυζωνικού δικτύου σε περιοχές εκτός των Αθηνών και σε άλλες μεγάλες πόλεις ανέρχεται στα 187,5 εκατ ευρώ.

Η δανειακή σύμβαση του Οργανισμού έγινε με την EBRD και η κατανομή των κεφαλαίων είναι η εξής: 37,5 εκατ ευρώ προέρχονται από ίδια συμμετοχή, 56,520 εκατ ευρώ από τραπεζικό δάνειο και 93,750 εκατ ευρώ από τα δάνεια του RRF.

Η διάρκεια του δανείου είναι 8ετής και ως ανεξάρτητος αξιολογητής λειτούργησε η Deloitte.


## SMERC: Στην πόρτα του RRF το “Patmos Aktis”

Το πεντάστερο ξενοδοχείο «Patmos Aktis», το οποίο τον Μάρτιο πέρασε στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του fund SMERC, συμφερόντων του πρώην τραπεζίτη Νίκου Καραμούζη πήρε χρηματοδότηση από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF), μέσω της Εθνικής Τράπεζας.

Το συνολικό κεφάλαιο της επένδυσης ανέρχεται σε 8 εκατ ευρώ. Η κατανομή της χρηματοδότησης είναι η εξής: 1,6 εκατ ευρώ με ίδια συμμετοχή, 3,2 εκατ ευρώ με τραπεζικό δάνειο και 3,2 εκατ ευρώ με κεφάλαια από το RRF. Η διάρκεια του δανείου ανέρχεται σε 15 έτη και η Bakertilly λειτούργησε ως ο ανεξάρτητος αξιολογητής.

Η εξαγορά του «Patmos Aktis» από το SMERC έγινε έναντι 17 εκατ ευρώ.


## Στο σφυρί διαμέρισμα της Χ. Κ. Τεγόπουλος Α.Ε.

Με επισπεύδοντα ιδιώτη και όχι τράπεζα ή εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων βγαίνει την 7η Δεκεμβρίου 2022 στον πλειστηριασμό ένα υπόγειο διαμέρισμα στον Νέο Κόσμο που ανήκε στην πάλαι ποτέ κραταιά εκδοτική οικογένεια Τεγόπουλου.

Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 15.810 ευρώ και η ανάρτηση του πλειστηριασμού έγινε το τελευταίο 24ωρο.


## Το σφυρί της «Αφοί Καρυπίδη»

Ένα ακόμη asset της υπό πτώχευση εταιρείας «Αφοί Καρυπίδη» αναμένεται να βγει στο σφυρί την 30η Νοεμβρίου 2022. Πρόκειται ακίνητο-κατάστημα ισόγειο, ημιώροφος και υπόγειο στην Θεσσαλονίκη.

Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί 582.500 ευρώ.

 

 
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

149 views0 comments
bottom of page