top of page

Ο Σίμιτσεκ, η ΕΤΕ και η Παγκρήτια, το “χαράτσι” της Optima Bank, η ΙΟΝ και η μεζονέταΚαλημέρα σας,


Η Τουρκία φαίνεται να μονοπωλεί την προσοχή του Μεγάρου Μαξίμου κι αυτή την εβδομάδα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται ραντεβού, συζητήσεις και επαφές με ξένους επενδυτές, πόσω μάλλον τώρα που ανοίγει και η πολυπόθητη αποεπένδυση του δημοσίου από τις τράπεζες. Βέβαια αυτό δεν θα γίνει αύριο το πρωί αλλά ο χειμώνας θα έχει ενδιαφέρον. Στον υβριδικό πόλεμο τις συνέπειες του οποίου ζούμε όλοι εδώ και μήνες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε το Σαββατοκύριακο το ρεπορτάζ του Guardian, βάσει του οποίου δεν αποκλείεται στο γαϊτανάκι των επιθετικών κινήσεων της Ρωσίας να προστεθεί και ενδεχόμενο πλήγμα στις υποθαλάσσιες οπτικές ίνες… Κάποιος να κλείσει επειγόντως το «Κουτί της Πανδώρας»!

Στα καθ` ημάς:


ΥΠΟΙΚ: Δύσκολο το 2023

Όσο βαθαίνει η ενεργειακή κρίση και «ροκανίζει» τα εισοδήματα των ευρωπαίων τόσο ο υπουργός Οικονομικών τρέμει, όπως μου μετέφεραν, το ενδεχόμενο η ελληνική οικονομία να βρεθεί αντιμέτωπη με δυσάρεστες καταστάσεις το 2023. Το ευρωπαϊκό περιβάλλον εξάλλου δεν μας ωφελεί. Προς το παρόν το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί σήμερα στην Βουλή κατεβάζει τον ρυθμό ανάπτυξης στο 2,1% για το επόμενο έτος αλλά και το πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,5%-0,7% από 1% που ήταν η αρχική εκτίμηση.


Πλεόνασμα για την επενδυτική βαθμίδα

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει εδώ και μήνες ότι το 2023 ο προϋπολογισμός θα έχει έστω και οριακό πρωτογενές πλεόνασμα. Κι αυτό διότι, πέραν της ευθυγράμμισης με τους εταίρους, η κυβέρνηση στοχεύει στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το συντομότερο δυνατόν (σ.σ. οι συνθήκες δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές επί του παρόντος αλλά υπάρχει χρόνος μέσα στο 2023 και με δεδομένο ότι δεν θα πέσει, σε διεθνές επίπεδο, ο ουρανός στο κεφάλι μας).


Παγκρήτια Ι: Ο Σίμιτσεκ, η ΕΤΕ και το Lyktos

Η εβδομάδα θα είναι, σιγουράκι, πυκνή για την Παγκρήτια Τράπεζα καθώς σήμερα ξεκινά η περίοδος υπαναχώρησης επενδυτών, την Τετάρτη λήγει και την επόμενη Τρίτη 11 Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Το ερώτημα βέβαια είναι τι θα πράξουν οι μέτοχοι, κυρίως ο μεγαλομέτοχος της τράπεζας, το Lyktos Participations που κατέχει το 19,95% των μετοχών της; Διότι η στάση του Lyktos θα κρίνει έως έναν βαθμό και την στάση των δύο μετόχων: της εταιρείας Alfa Ocean Developments συμφερόντων του Θόδωρου Αγγελόπουλου, η οποία κατέχει το 7,91% της Παγκρήτιας και της Εθνικής Τράπεζας που ελέγχει το 7,17%. Για την ιστορία σας αναφέρω ότι πρόεδρος της Alfa Ocean Developments είναι ο Μαρτίνος-Διαγόρας (Μάρτιν) Σίμιτσεκ, ο γνωστός συνεργάτης της Γιάννας Αγγελοπούλου από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων.


Παγκρήτια ΙΙ: Κατατέθηκε στο capital plan

Στο μεταξύ η διοίκηση της τράπεζας κλείνοντας σε μια προσπάθεια να κλείσει τις εκκρεμότητες κατέθεσε το capital plan στην ΤτΕ όπως προβλέπει η διαδικασία της ΑΜΚ.


Optima Bank: Το χαράτσι στο ATM

Την ώρα που στο τραπεζικό σύστημα, αυτόνομα ή από κοινού, κάνουν ασκήσεις επί χάρτου για την μελλοντική παραχώρηση της διαχείρισης μέσω πώλησης των ATMs, στην Optima Bank έχουν λύσει το πρόβλημα της δαπάνης καθώς είναι η ακριβότερη τράπεζα στην προμήθεια ανάληψης χρημάτων μέσω ΔΙΑΣ. Και εξηγούμαι: η τράπεζα χρεώνει προμήθεια 3,90 ευρώ στην ανάληψη μετρητών (σ.σ. με κάρτα άλλης τράπεζας). Οι υπόλοιπες (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank) χρεώνουν για μια απλή ανάληψη (επαναλαμβάνω με χρεωστική κάρτα άλλης τράπεζας) 2,60 ευρώ. Μήπως να το ξαναδούν…

Attica Bank: Copy paste το business plan

Το business plan της τράπεζας για την επιστροφή στην κερδοφορία την περίοδο 2022-2025 δεν διαφέρει ιδιαίτερα από το business plan που είχε καταρτιστεί στην προηγούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το 2021.Μια από τα ίδια… Είναι αλήθεια ότι ο χρόνος δεν ήταν επαρκής και τα γεγονότα εξελίχθηκαν σε μόλις 20 ημέρες αλλά το story του capital plan είναι το ίδιο.


ΙΟΝ: Στήνονται οι… συνέργειες

Μαθαίνω από έγκυρη πηγή ότι ο αεικίνητος επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος έχει σηκώσει τα μανίκια και καταστρώνει νέο σχέδιο προϊοντικής πολιτικής με στόχο τις συνέργειες μεταξύ των brands που ελέγχει η εταιρεία Baspoke SGA Holding. Η απόκτηση του 45% της ΙΟΝ, με στόχο το ποσοστό να αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες, έβαλε την βάση για τον σχεδιασμό και την παραγωγή νέων (βασισμένων στις συνέργειες) προϊόντων.


Το σφυρί της εβδομάδας

Για την Τετάρτη (5/10/22) είναι προγραμματισμένοι οι πλειστηριασμοί της κατοικίας της κας Ειρήνης Αθανασιάδη (τέως ιδιοκτήτριας της Ναυτεμπορικής) στο Ελληνικό. Το σφυρί θα χτυπήσει τρεις φορές: ο ένας πλειστηριασμός αφορά το υπόγειο διαμέρισμα με τιμή πρώτης προσφοράς τα 214.000 ευρώ. Ο δεύτερος αφορά στην μεζονέτα με τιμή πρώτης προσφοράς 4,726 εκατ ευρώ και ο τρίτος το δικαίωμα μελλοντικής δόμησης (σ.σ. τον αέρα δηλαδή) με τιμή πρώτης προσφοράς τα 1,796 εκατ ευρώ. Εάν βρεθεί αγοραστής για το σύνολο της κατοικίας η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 6,736 εκατ ευρώ. Να σας πω ότι η κα Αθανασιάδη έβαλε ενέχυρο την κατοικία, για τελευταία φορά στις 30 Ιανουαρίου 2019, στην τράπεζα Πειραιώς για δάνειο ύψους 302.592 ευρώ. Η Intrum Hellas επισπεύδει τον πλειστηριασμό για οφειλή 450.000 ευρώ.


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

247 views0 comments
bottom of page