top of page

Τα ad hoc calls Lamda-τραπεζών, ο άφαντος Prince, τα μαντάτα του Ηρακλή και η έπαυλη της ΕκάληςΚαλημέρα σας


Η FED συνέχισε την επιθετική πολιτική στις αυξήσεις επιτοκίων και προχώρησε σε μία ακόμη αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης. Το επιτόκιο αναφοράς έχει φθάσει στο 3,75% με 4%.

Στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση της Goldman Sachs για την πορεία της τιμής του φυσικού αερίου. Οι γεμάτες αποθήκες της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, ο καλός μας ο καιρός και η αύξηση της προσφοράς σε LNGαποτελούν σύμφωνα με τους αναλυτές της τους βασικούς λόγους για τους οποίους η τιμή του φυσικού αερίου έχει πέσει στα 120 ευρώ η μεγαβατώρα. Οι ίδιοι συντελεστές ενδέχεται να οδηγήσουν την τιμή στα 85 ευρώ/μεγαβατώρα το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ανησυχία όμως που δείχνει το βάθος και τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης προκαλεί η εκτίμηση των αναλυτών της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα πάρει εκ νέου την ανιούσα μετά την Άνοιξη του 2023 και δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα 250 ευρώ/μεγαβατώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Σε άλλα νέα στην ευρωζώνη ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε την κατάργηση του «θεσμού» της «χρυσής βίζας». Κι αυτό διότι η δυναμική της είναι πλέον πεπερασμένη… Βέβαια, η Πορτογαλία έχει αντλήσει επενδύσεις μέσω της «χρυσής βίζας» ύψους 6,5 δις ευρώ.

Στα καθ` ημάς:


## ΕΤΕ/ΤΧΣ: Που είναι ο Πρίγκιπας οέο;

Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Η φράση ταιριάζει γάντι στην… εξαφάνιση του κρατικού επενδυτικού βραχίονα της Σαουδικής Αραβίας Public Investment Fund. Μην ανησυχείτε, ο πρίγκιπαςΜοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ζει και βασιλεύει (σ.σ. κυριολεκτικά) αλλά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ακόμη τον περιμένουν…

Ας σοβαρευτώ. Λοιπόν, ο χρόνος εξαντλείται, σας θυμίζω ότι το exclusivity του PIF λήγει σε 27 ημέρες και, το πράγμα έχει παγώσει τουλάχιστον προς το παρόν…


## Lamda: Τα calls μεταξύ των τραπεζών

Η στήλη σας έχει φρέσκα κουλούρια για το project του Ελληνικού. Η διοίκηση της Lamda Development μεταδίδει στις τράπεζες ότι τις τελευταίες ημέρες υπεγράφησαν οι πρώτες (ολοκληρωμένες) συμβάσεις με τους αγοραστές των ακινήτων.

Η είδηση όμως είναι αλλού. Μαθαίνω ότι τα αρμόδια στελέχη των τραπεζών κάνουν ad hoc calls μεταξύ τους και με τα στελέχη της Lamda με αντικείμενο τα στεγαστικά δάνεια που θα δοθούν προς τους VIP πελάτες που θέλουν να αγοράσουν είτε βίλες είτε ένα διαμερισματάκι στο Marina Tower.

Σας θυμίζω ότι το φθηνότερο ακίνητο κοστίζει 1-1,5 εκατ ευρώ.

Τα δάνεια που ψήνονται και θα χορηγηθούν είτε σε εταιρείες (family offices) είτε σε φυσικά πρόσωπα θα είναι όπως μου είπαν 25ετούς διάρκειας και θα δοθούν με όρους αγοράς.


## Τα «κακά» μαντάτα του Ηρακλή

Στα 5 δις ευρώ τοποθετεί η Axia Research στην ανάλυσή της τις εγγυήσεις του Ηρακλή που θα «χτυπήσουν» κόκκινο και θα μεταφερθούν στο δημόσιο χρέος. Η επιβάρυνση δηλαδή στο ελληνικό χρέος θα ανέλθει σε 10% και θα το οδηγήσει στο 170% του ΑΕΠ από 160%.

Το πρόβλημα με τις εγγυήσεις έχει προκύψει από το πάγωμα της εισπραξιμότητας στο μέτωπο των πλειστηριασμών, οι οποίοι με βάση τα business plan των servicers θα έφερναν το 20% με 40% των εσόδων.

Όσο για την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, στην οποία έχει πετάξει στο μπαλάκι η κυβέρνηση για να αποφασίσει αν οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων έχουν ή όχι το δικαίωμα να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς, προς το παρόν δεν έχει δώσει κανέναν σήμα ενεργοποίησης της διαδικασίας με στόχο την τελεσίδικη απόφαση.


## Στο σφυρί η έπαυλη Βγενόπουλου

Στην ιστοσελίδα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αναρτήθηκε η πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης της έπαυλης του αείμνηστου Ανδρέα Βγενόπουλου στην Εκάλη. Ο πλειστηριασμός γίνεται στο πλαίσιο της εκκαθάρισης της περιουσίας των κληρονόμων του, δηλαδή των δύο παιδιών του Φίλιππου και Μελίνας και της συζύγου του Αρετής Σουβατζόγλου.

Τα χαρακτηριστικά του asset είναι τα εξής: ένα οικόπεδο εκτάσεως 3.533,41 τ.μ. μετά των επ’ αυτού κτισμάτων, δηλαδή παλαιάς διώροφης οικίας συνολικής επιφανείας 402,89 τ.μ., νεότερης διώροφης  οικίας επιφάνειας 573,71 τ.μ. και υπογείου αμφοτέρων των οικιών επιφάνειας 394,94 τ.μ., ενώ περιλαμβάνει και εξωτερική πισίνα 134,28 τ.μ.

Η διενέργεια του πλειστηριασμού έχει οριστεί για την 25η Μαίου2023 με τιμή πρώτης προσφοράς τα 4,2 εκατ ευρώ.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

219 views0 comments
bottom of page