top of page

Οι… τσέπες του Ellington, οι 30 του Γαβριηλίδη, το ξύπνημα του Terra και ο juicy διάλογος του 2015

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα,


Οι φωτιές είναι και πάλι μαζί μας και η κρίση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης (κυρίως Γερμανίας)- Ρωσίας βαθαίνει αλλά όπως έλεγε στην στήλη ένας έμπειρος πολιτικός «το βαθύτερο σκοτάδι είναι πριν την αυγή». Τον βρίσκω αισιόδοξο, αλλά και λογικό. Επιστρέφοντας, στα δικά μας η εβδομάδα που ξεκινά είναι πυκνή σε πολιτική και επιχειρηματική ειδησεογραφία. Έχει, όμως και, επετείους: «μαύρες» όπως το Δημοψήφισμα της επανάστασης του 2015 αλλά και κυβερνητικές όπως το κλείσιμο τριών ετών για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μιας και ανέφερα τον Πρωθυπουργό αύριο θα βρεθεί στο Στρασβούργο και από Τετάρτη στην Βουλή με θέμα την κοινωνική πολιτική. Σας μυρίζουν και εσάς (υποθέτω) κάλπες;


## 26 Ιουνίου 2015: Η ερώτηση και το «ψέμα»


Δεν μπορώ να μην ξεκινήσω την εβδομάδα με το δημοψήφισμα της «επανάστασης» του 2015, η έβδομη επέτειος του οποίου είναι αύριο. Ήταν τότε που όλοι τρέχαμε, ζώντας σουρεαλιστικές καταστάσεις με τη διαφορά ότι το «εργάκι» το πληρώνουμε ακριβά ακόμη και σήμερα. Δεν θα σταθώ στο δημοψήφισμα αυτό καθ` αυτό διότι όλοι το βιώσατε άρα οι μνήμες υπάρχουν. Μετά από επτά χρόνια, η στήλη μιλώντας με πηγές που ήταν την 26η Ιουνίου (Παρασκευή) στις Βρυξέλλες κοντά στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σας μεταφέρει το εξής περιστατικό: Ο κ. Τσίπρας και η παρέα του συναντήθηκαν (τυχαία) λίγο πριν πετάξουν για Αθήνα με τον πρόεδρο της Κύπρου Τάσο Αναστασιάδη. Ο Κύπριος μπήκε στον πειρασμό και ρώτησε τον κ. Τσίπρα αν θα κάνει δημοψήφισμα… Και η απάντηση του Έλληνα (τότε) πρωθυπουργού ήταν: Όχι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα στήσει κάλπες. Λίγες ώρες μετά το βράδυ της 26ης Ιουνίου (γύρω στις 11.00 αν θυμάμαι καλά) ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε το δημοψήφισμα. Είχε, όμως, μια ευκολία στην παραπλάνηση.


## Οι 30 του mr Egon Zehnder για την Attica Bank


Κι ενώ η φημολογία με ένα- δύο ονόματα για τους υποψηφίους CEO της Attica Bank, δίνει και παίρνει η στήλη σας έχει νέα. Λοιπόν, ο επικεφαλής της Egon Zehnder Ανδρέας Γαβριηλίδης πέρασε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας το κατώφλι του ΤΧΣ και τους ενημέρωσε ότι το team του θα καλέσει 30 γενικούς διευθυντές και βοηθούς (αναπληρωτές) γενικούς διευθυντές που εργάζονται στις τράπεζες για να δει τις προθέσεις τους ως προς το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιοι για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Αυτήν την εβδομάδα θα πάει πάλι στο ΤΧΣ για να τους πει την πρώτη λίστα. Όπως καταλαβαίνετε το ζήτημα νέος CEO στην Attica Bank, έχει πολλά επεισόδια ακόμα. Μου είπαν επίσης ότι η αμοιβή για την δουλειά φθάνει γύρω στα 130.000 ευρώ.


## Attica Bank: Η DBRS και οι δύο τσέπες του Ellington

Για αύριο είναι προγραμματισμένη η γενική συνέλευση της Attica Bank και παρά το μικρό μέγεθος της η υπόθεση έχει ένα ενδιαφέρον καθώς μιλάμε για πιστωτικό ίδρυμα, το οποίο δεν είναι κάπου στο… διάστημα αλλά αποτελεί κρίκο της αλυσίδας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Η στήλη δεν γνωρίζει τι θα πουν οι νέοι μέτοχοι, κυρίως ο ιδιώτης το fund Ellington και ποσώς ενδιαφέρει στην δεδομένη χρονική στιγμή καθώς το ζουμί της ιστορίας κρύβεται στην αξιολόγηση της τιτλοποίησης-μαμούθ από την DBRS. Ακούω ότι η αξιολόγηση θα είναι στα χέρια της τράπεζας και των μετόχων σε 10 ημέρες. Όσο για τις προθέσεις του Ellington μου λένε ότι θέλει την τράπεζα διακαώς και γέρνει προς την λύση του μικρού δικτύου καταστημάτων και ολίγον digital, διότι αυτό που τους ενδιαφέρει (τους καίει) είναι η διαχείριση των κόκκινων δανείων της Attica Bank. Κι αυτό γιατί εκεί κρύβονται τα έσοδα εξ ου και είναι διατεθειμένο να βάλει λεφτά, τα οποία επί της ουσίας θα τροφοδοτήσουν την μηχανή της εταιρείας διαχείρισης που ελέγχουν. Κοινώς από την μια τσέπη στην άλλη… Αν παρ` ελπίδα βρεθεί και κανένας partner, ακόμα καλύτερα.


## Ξυπνάει το Terra της Πειραιώς


Με εντατικό ρυθμό μαθαίνω ότι ξεκίνησε το due dilligence του πακέτου project Terra που έχει βγάλει προς πώληση η τράπεζα Πειραιώς. Η αξία των ακινήτων φθάνει τα 820 εκατ. ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι, γνωστοί-άγνωστοι πλέον στην αγορά, είναι οι: Lone Star, Bain, Pimco, Davidson Kempner, Resolute, Brook Line και Dromeus. Δεν ξέρω αν έχουμε deal μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά η διαδικασία προχωρά κανονικά πλέον. Κι σε αυτή τη συναλλαγή, όπως σε αντίστοιχες άλλων τραπεζών, ο αγοραστής θα λάβει δάνειο – για ένα μέρος του τιμήματος που θα καταβάλλει – από την τράπεζα Πειραιώς.


## Η Alpha Bank και ο Άκης Σκέρτσος


Σε εκδήλωση της Alpha Bank σχετική με τη στρατηγική συνεργασία της με τον ιταλικό όμιλο Nexi θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Το αντικείμενο της εκδήλωσης είναι η νέα εποχή πληρωμών για τις Μικρές Επιχειρήσεις. Τον όμιλο Nexi θα εκπροσωπήσουν ο διευθύνων σύμβουλός του Paolo Bertoluzzo και ο CEO της Nexi Greece Διονύσης Γρηγοράτος.## Έβαλε πόδι στην Ευρώπη ο Γκέιτς


Αυτή την φορά η επένδυση του Μπιλ Γκέιτς στην Ευρώπη δεν αφορά την Microsoft αλλά το άνοιγμα του Αμερικανού μεγιστάνα στον ξενοδοχειακό χώρο. Αγόρασε λοιπόν το Palazzo Marini, στην καρδιά της Ρώμης, λίγα μόλις μέτρα από το ιταλικό κοινοβούλιο. Το τίμημα ανήλθε σε 170 εκατ. δολάρια και συνέταιρός του στην επένδυση είναι ο Σαουδάραβας κροίσος Αλ Γουαλίντ μπιν Ταλάλ αλ Σαούντ. Οι δύο τους ελέγχουν τον όμιλο Four Seasons. Άντε και στην Ελλάδα!


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

164 views0 comments
bottom of page