top of page

Οι 12 σελίδες του Μεγάλου, οι κινήσεις Λασκαρίδη, το EOS Capital και τα όνειρα του Δημητριάδη
Καλημέρα σας


Το πινγκ πονγκ μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας που έχει ξεκινήσει έντονα από εχθές το μεσημέρι είναι ανελέητο και ως γνωστόν όταν χτυπιούνται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια. Στην περίπτωσή μας τα βατράχια είναι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βλέπουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και τους φυσικού αερίου να φουσκώνουν σαν γαλοπούλες… Βγήκε και ο πρώην Καγκελάριος ΓκέρχαρντΣρέντερ (σ.σ. να τα… βγάλει κι εκείνος τα λεφτά του) και με τις δηλώσεις του περί δικαιολογημένης εισβολής στην Ουκρανία και οι Γερμανοί έγιναν έξαλλοι. Το παιχνίδι πλέον παίζεται στην τουρμπίνα και το μήνυμα της Μόσχας είναι σαφές: Κυρώσεις ή φυσικό αέριο; Και η Ευρώπη απλά κατεβάζει τους διακόπτες. Στα καθ` ημάς:

 


## Οι 12 σελίδες του Χρ. Μεγάλου


Δώδεκα σελίδες από την παρουσίαση των εβδομήντα δύο σελίδων των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου αφιέρωσε η τράπεζα Πειραιώς για να δείξει την θέση της (σε μια σειρά από κρίσιμα οικονομικά μεγέθη) σε σχέση με τον ανταγωνισμό, δηλαδή με τις υπόλοιπες μεγάλες τρεις τράπεζες του συστήματος. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου στάθηκε ιδιαίτερα στα συγκριτικά στοιχεία, προτρέποντας τους αναλυτές να δώσουν προσοχή…


## Περιμένοντας την ΡΑΕ


Σήμερα, λοιπόν, όσοι πάροχοι παραπλανούν τους πελάτες τους, χωρίς να δίνουν πλήρη στοιχεία για την κρατική επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, θα βρεθούν σύμφωνα με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στα… μανταλάκια. Η ΡΑΕ, πρόεδρος της οποίας είναι ο Θ. Δαγούμας, θα δημοσιοποιήσει στην ιστοσελίδα της όσους προμηθευτές επιδίδονται σε παραπλανητικές αναφορές όσον αφορά την επιδότηση. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει πολλά, μα πολλά όπως μαθαίνω νεύρα με αυτό το θέμα καθώς πολλοί καταναλωτές βλέπουν τα τιμολόγια ρεύματος να έχουν φουσκώσει πολύ και η ενημέρωση από τους παρόχους να είναι ελλιπής.


## Ξύπνησε (;) και το Υπερταμείο


Μετά από έξι χρόνια βαθύ ύπνου αλλά κανονικής αμοιβής για τα στελέχη του το Υπερταμείο προσπαθεί να αλλάξει πίστα και να γίνει, μεταξύ άλλων, Sovereign Wealth Fund. Σιγά παιδιά με το μαλακό γιατί έχει μπει για τα καλά ο Αύγουστος. Ας σοβαρευτώ. Η στήλη διακρίνει από την πλευρά του διευθύνοντος συμβούλου Γρηγόρη Δημητριάδη διάθεση για έργο. Το ερώτημα που θέτει η στήλη είναι το εξής: ο μηχανισμός έχει την ίδια διάθεση (σ.σ. και ικανότητα θα έλεγα) διότι επί έξι χρόνια δεν κουνήθηκε ούτε καρέκλα. Να δεχθώ το επιχείρημα ότι υπάρχει πολιτική βούληση να αρχίσουν να αποδίδουν πλέον αυτά τα…έρμα δημόσια περιουσιακά στοιχεία αλλά όταν η χαρτογράφηση των 500 ακινήτων θα ξεκινήσει τώρα, δεν το λες και πρόοδο. Το ευχάριστο είναι ότι πληροφορούμαι πως η διοίκηση βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με αντίστοιχα Υπερταμεία, τα οποία συμπράττουν διεθνώς για επενδύσεις σε Ισπανία, Μάλτα και Πορτογαλία μη τυχόν μπει στο σχήμα και το δικό μας. Ίδωμεν.


## Οι δύο κινήσεις Λασκαρίδη


Ο ξενοδοχειακός όμιλος πούλησε στους Ισπανούς της Azora το Sheraton Rhodes Hotel και εισέπραξε τίμημα 43, 8 εκατ ευρώ. Με βάση τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας ο δανεισμός της σε ομολογιακά στις 31 Δεκεμβρίου 2021 ανέρχονταν σε 114 εκατευρώ. Το 2019 είχε συνάψει ένα κοινό ομολογιακό δάνειο με τις Alpha Bank, Eurobank και Εθνική ύψους80 εκατ ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας το τίμημα της πώλησης χρησιμοποιήθηκε εν μέρει για την πλήρη εξόφληση του ομολογιακού δανείου της Alpha Bank. Παράλληλα, ο όμιλος Λασκαρίδη (σ.σ. μαζί με SMER και Brown) φέρονται ως φαβορί για την απόκτηση 72 ξενοδοχείων ανά την επικράτεια (projectsTethys). Εξόφληση και επέκταση…  
## Τι ετοιμάζει ο Ταμβακάκης


Η στήλη πληροφορείται ότι το EOS Capital, επικεφαλής του οποίου είναι ο Απόστολος Ταμβακάκης, μέχρι το τέλος του έτους θα προχωρήσει στην πώληση 2 ίσως και 3 συμμετοχών που έχει σε εταιρείες ενώ έχει στα σκαριά σίγουρα μία είσοδο σε επιχείρηση. Το fund μετά και την σύμπραξη με την Bespoke του Σπ. Θεοδωρόπουλου αναμένεται να διεισδύσει έτι περαιτέρω σε υγιείς εταιρείες στον κλάδο των τροφίμων.## BC Partners: Προσώρας επενδύει αλλού… 


Στον παραδοσιακό όμιλο Fedrigoni (luxury paper για συσκευασίες εταιρειών όπως η Hermes, Valentino κλπ) επένδυσε η BC Partnersμαζί με την Bain Capital, η οποία είχε μετοχική συμμετοχή στην ιταλική φίρμα από το 2017. Οι Ιταλοί έχουν ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για το deal, όπως φαίνεται και στο site της εταιρείας, από τις 26 Ιουλίου, ωστόσο η συμφωνία έγινε γνωστή εχθές από την ανακοίνωση της BC Partners. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Fedrigoni το ατού της BC Partners που θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο την ιταλική εταιρεία, είναι η επιχείρηση μηχανών συσκευασίας IMA Group, η οποία ανήκει στον όμιλο που διευθύνει ο Νίκος Σταθόπουλος. Στην Ελλάδα η BC Partners έχει κατεβάσει ταχύτητες στα deals και μετά την παύση των διαπραγματεύσεων με την Intrakat βλέπει, όπως μου μετέφερε έγκυρη πηγή, ευκαιρίες αλλά δεν βιάζεται… Από Οκτώβριο οι όποιες κινήσεις.


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

161 views0 comments
bottom of page