top of page

Το πρώιμο alert στις τράπεζες από την Credit, ο mini πανικός στο ΜΜ και ο SSM στην EurobankΚαλημέρα σας,


Η υπόθεση της Credit Suisse δεν είναι τωρινή και σαφώς δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στα κεφάλια των αγορών και των ευρωπαϊκών τραπεζών. Αντίθετα, η δεύτερη σε μέγεθος ελβετική τράπεζα απασχολεί εδώ και χρόνια καθώς εμπλέκεται σε μια σειρά σκανδάλων, βιομηχανικής κατασκοπείας, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και πολλά άλλα περίεργα.

Τα προβλήματα ρευστότητας, όμως, έγιναν έντονα πριν μερικούς μήνες και τώρα ήρθε η ώρα μηδέν… Το θέμα είναι σοβαρό για ομολογιούχους και καταθέτες (εννοείται για τους μετόχους) αλλά και για τα απόνερα, στο απευκταίο σενάριο της κατάρρευσης, που θα πέσουν στους ισολογισμούς τραπεζών σε παγκόσμιο επίπεδο. Τώρα όλοι περιμένουν τον (νέο) διευθύνοντα σύμβουλό της Ulrich Koerner να παρουσιάσει ένα πειστικό capital plan μη τυχόν και αποφευχθούν τα χειρότερα.

Πάμε τώρα στα καθ` ημάς που έχουν κι ολίγον από Credit Suisse…


## Credit Suisse/ελληνικές τράπεζες: Το alert στο private banking

Το ζήτημα της Credit Suisse άρχισε να χτυπάει alert στις ελληνικές τράπεζες (σ.σ. όχι σε όλες αλλά όσες έχουν δυνατό private banking) από τις αρχές Σεπτεμβρίου καθώς αρκετοί πελάτες της συγκεκριμένης κατηγορίας «τσίμπησαν» και άρχισαν να μετακινούν τα χρήματά τους προς την Credit Suisse γιατί έδινε από τον Αύγουστο και μετά πολύ υψηλά – για τα ευρωπαϊκά τραπεζικά δεδομένα – επιτόκια.

Όπως εξήγησε στην στήλη έγκυρη πηγή όταν άρχισε να συμβαίνει αυτό, το έψαξαν (σ.σ. στην τράπεζα) και κατάλαβαν ότι το υψηλό επιτόκιο που έδινε η ελβετική τράπεζα έκρυβε τον… δράκο της έλλειψης ρευστότητας της.


## Credit Suisse/MM: Ένας μικρός πανικός

Λέτε γι` αυτό ορισμένοι στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, εντός του Μεγάρου Μαξίμου, έπαθαν (εχθές) έναν μικρό πανικό και ρωτούσαν επιμόνως τον Sketch τι γίνεται με την Credit Suisse… Βλέπω να γεμίσουν οι πτήσεις για Ελβετία το Σαββατοκύριακο… διότι αρκετοί θα βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα.


## Fitch: Χαμηλά την μπάλα

Χαμηλά κρατάνε στην κυβέρνηση την μπάλα όταν ερωτώνται να εκτιμήσουν τι θα πράξει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, όποτε είναι προγραμματισμένο το ραντεβού του με την ελληνική οικονομία. Τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όσο και στην κεντρική κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν περιμένουν αναβάθμιση καθώς η ενεργειακή κρίση καταπίνει, προς το παρόν, οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία. Μου μετέφεραν ότι θα ήταν πιο εύκολος ο δρόμος αν η Moody`s είχε προχωρήσει σε αναβάθμιση κι αυτό διότι αποτελεί βαρόμετρο για όλους τους οίκους αξιολόγησης.


## Eurobank/SSM/real estate: Επιτόπια επιθεώρηση

Στην Eurobank μαθαίνω ότι περιμένουν το κλιμάκιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) για την 1η επιθεώρηση του χαρτοφυλακίου commercial real estate. Η διαδικασία του ελέγχου έχει ξεκινήσει εξ αποστάσεως με την ελληνική τράπεζα να έχει στείλει όλα τα data, ωστόσο τώρα τους αναμένουν στην Αθήνα για να γίνει και η επιτόπια επιθεώρηση. Είναι γνωστό ότι ο SSM έχει μια ευαισθησία στα χαρτοφυλάκια ακινήτων που έχουν οι τράπεζες.


## Πρόγραμμα στεγαστικής στήριξης

Λοιπόν, σας έχω φρέσκα κουλούρια για το φιλόδοξο πρόγραμμα στεγαστικής στήριξης με φθηνά στεγαστικά δάνεια που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ακούω ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν πιάσει και πάλι το νήμα της επικοινωνίας και προσπαθούν να βγάλουν άκρη.

Από την μια έχουν δημιουργηθεί ομάδες εργασίας από τις τράπεζες από την άλλη υπάρχει η ομάδα του διοικητή της ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ) και η συζήτηση έχει έρθει όπως μου μετέφεραν στα εισοδηματικά κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι έως 39 ετών. Το επιτόκιο ως γνωστόν των δανείων έχει κλειδώσει το 1% αλλά να δούμε σε ποιος θα απευθύνεται…

Η κυβέρνηση πιέζει το πρόγραμμα να είναι έτοιμο τον Νοέμβριο, οι τράπεζες απαντούν ότι θέλουν χρόνο μέχρι το τέλος του έτους για να το ετοιμάσουν… Καλό πρώτο 3μηνο του 2023.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

164 views0 comments
bottom of page