Τι λέει η αγορά για τον ΑΔΜΗΕ, τι δεν είπαν οι τράπεζες, η πίεση στην ΡΑΕ και το σφυρί σε νησί
Καλημέρα σας
Σήμερα θα ξεκινήσω από τα αθλητικά και όχι από τις μουντές εξελίξεις στην Γηραιά Ήπειρο, οι οποίες κάθε ημέρα έχουν και μια δυσάρεστη έκπληξη όπως για παράδειγμα η χθεσινή είδηση του Bloomberg για την στάθμη των υδάτων του ποταμού Ρήνου. Λοιπόν, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και η Ελλάδα θα διεκδικήσουν από κοινού τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2030. Αν γίνει αποτελεί, πράγματι, μια καλή είδηση και δίνει στην χώρα νέα δυναμική πνοή εξωστρέφειας. Θα προσφέρει, επίσης και έσοδα. Άντε να δούμε… αρκεί να γίνουν όλα όσα πρέπει να σύνεση και ορθολογισμό. Πάμε, τώρα, στα δύσκολα που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες η μία μετά την άλλη. Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αύξησε τα επιτόκιά κατά 50 μονάδες βάσης και το βασικό επιτόκιο ανήλθε, πλέον, στο 1,75%. Στην Γερμανία από την άλλη βλέπουν τις δυσάρεστες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην στάθμη των υδάτων του Ρήνου και προφανώς προσεύχονται να μην υπάρξει σημαντική αρνητική επίπτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα καθώς από το ποτάμι διακινείται ένα σημαντικό ποσοστό του γερμανικού ΑΕΠ. Στα καθ` ημάς μπαίνουμε στην καρδιά των θερινών διακοπών και σιγά-σιγά η τάση πέφτει.
## ΑΔΜΗΕ: Η πώληση του 20% της Αριάδνης
Η πρώτη εκτίμηση της αγοράς για το ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι εν δυνάμει ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση του 20% της Αριάδνης Interconnection που πωλεί ο ΑΔΜΗΕ είναι η εξής: Με δεδομένο ότι το ticket είναι μικρό της τάξης των 100-150 εκατευρώ και με βάση τη φύση του έργου, ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, οι πηγές της στήλης εκτιμούν πως η δουλειά ταιριάζει περισσότερο στα infrastructure funds. Οπότε μην εκπλαγείτε αν στους ενδιαφερόμενους δείτε εταιρείες όπως η Macquarie, η First Sentier, η Abertis κ.α. Μαθαίνω δε ότι η πώληση του 20% δεν είναι τωρινή απόφαση αλλά εξ αρχής και είχε αποτυπωθεί και στο business plan του ΑΔΜΗΕ βάσει του οποίου εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση για το έργο ύψους 400 εκατ ευρώ από την Eurobank.
## ΡΑΕ: Δεύτερη ευκαιρία ή πίεση;
Και αίφνης η διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ενώ έπιασε «με τη γίδα στην πλάτη» σίγουρα τρεις προμηθευτές ενέργειας για όχι και τόσο ευθυγραμμισμένες διαφημιστικές προβολές μας ενημέρωσε ότι τους δίνει προθεσμία μέχρι την Δευτέρα 8 Αυγούστου για να… ευθυγραμμιστούν. Ο πρόεδρος της ΡΑΕ ΑΘ. Δραγούμας έστειλε επιστολή στους «πονηρούς» με την οποία τους καλεί να… ευθυγραμμιστούν αλλιώς θα ανακοινώσει τα ονόματά τους. Η ανακοίνωση ήταν για να γίνει εχθές αλλά όπως πληροφορείται η στήλη έγινε λίγο χαμούλης και έτσι δόθηκε η δεύτερη ευκαιρία…
## Τράπεζες: Τι έλειπε στις παρουσιάσεις;
Και οι τέσσερις τράπεζες στις παρουσιάσεις τους δεν κάνουν αναφορά σε κλείσιμο καταστημάτων. Για την ακρίβεια δεν αναφέρουν καν το δίκτυο. Αυτό δεν κρύβει κάτι καθώς φαίνεται ότι ο μεγάλος όγκος του περιορισμού του δικτύου έχει ήδη επιτευχθεί και όποιες νέες δράσεις επί του θέματος θα είναι μεμονωμένες. Αφήστε που το θέμα σηκώνει και σκόνη από τους βουλευτές, με τη διαφορά βέβαια ότι το ξέχασαν (σ.σ. είχαν κάνει βροχή ερωτήσεων) όταν ο πρωθυπουργός ξέκοψε τις πρόωρες εκλογές…
## Νησί σε τιμή ευκαιρίας
Αν έχετε τουλάχιστον 1,5 εκατ ευρώ, τιμή πρώτης προσφοράς, και υπομονή ως προς τι είναι αξιοποιήσιμο και τι όχι, μπορείτε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 στις 10.00 το πρωί να διεκδικήσετε ένα νησί στην καρδιά του Ιονίου που βγαίνει στον πλειστηριασμό (σ.σ. έχουν γίνει κι άλλες απόπειρες πώλησής του από εταιρείες διαχείρισης καθώς φέρει και τραπεζικά βάρη). Πρόκειται για το νησί «ΜΑΚΡΗ» που βρίσκεται στο σύμπλεγμα των Εχινάδων νήσων και ανήκει διοικητικά στην Ιθάκη. Επισπεύδων αυτή την φορά είναι ιδιώτης και ο ιδιοκτήτης της νήσου είναι ο Χιώτης επιχειρηματίας Στέφανος Λιόβαρος. Ακολουθούν λεπτομέρειες του νησιού και να σας ενημερώσω ότι ένα (τουλάχιστον) από τα νησάκια του συμπλέγματος έχει αγοραστεί από τον Σεϊχη Χαμάνταλ Θάνι. Λοιπόν, έχουμε και λέμε:
«Η νησίδα «ΜΑΚΡΗ», που βρίσκεται στην θαλάσσια περιοχή του Κεντρικού Ιονίου Πελάγους και ανήκει στο σύμπλεγμα των Εχινάδων νήσων, που βρίσκονται στις νοτιοανατολικές ακτές της Αιτωλοακαρνανίας στο Ιόνιο Πέλαγος, διοικητικά δε ανήκει στην Περιφέρεια του Δήμου Ιθάκης, της περιφερειακής ενότητας Ιθάκης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Η έκταση της νησίδας μετά την χάραξη της ζώνης παραλίας και αιγιαλού προσδιορίζεται σε 993.900,00 τ.μ., εκ των οποίων τα 172.700,63 τ.μ. αποτελούν ζώνη αιγιαλού, τα 74.716,53 τ.μ. αποτελούν ζώνη παραλίας και τα 746.482,84 τ.μ. αποτελούν ιδιωτική έκταση δάσους. Από τον καθορισμό της ζώνης αιγιαλού προκύπτει η καθαρή ιδιωτική έκταση συνολικού εμβαδού 746.482,84 τ.μ. που έχει δασικό χαρακτήρα στο σύνολό της. Η εν λόγω νησίδα Μάκρη αποτελεί ιδιωτική κτήση. Επίσης εντάσσεται σε περιοχή Κοινοτικού Ενδιαφέροντος (SCI)και Ζώνης Ειδικής Προστασίας (SPA) στα πλαίσια των κοινοτικών οδηγιών και αποτελεί περιοχή Προστασίας της Φύσης (ΠΦ4) εντός του Εθνικού Πάρκου λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού (ΦΕΚ 477/Δ/2006)».
Υ.Γ.: Μπαίνοντας στην καρδιά του καλοκαιριού η στήλη θα λείψει για μερικές ημέρες. Θα τα ξαναπούμε μετά το Δεκαπενταύγουστο όταν θα έρθουν τα πιο ενδιαφέροντα και… καινούργια. Καλές διακοπές!
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.
