top of page

Το δάνειο 28,7 εκατ ευρώ του ΔΑΑ, το fund που πήγε στην ΤτΕ και το σφυρί ΚυπριώτηΚαλημέρα σας


Η Γερμανία δείχνει το δρόμο της ενίσχυσης των μέτρων στήριξης για τους πολίτες με στόχο την μείωση των συνεπειών της ενεργειακής λαίλαπας ενώ σε επιχειρηματικό επίπεδο έφερε στο επίκεντρο και την επιβολή ανώτατου ορίου στα κέρδη των εταιρειών-παραγωγών ενέργειας πλην αυτών που παράγουν φυσικό αέριο (σ.σ. στην Ελλάδα η παρέμβαση αυτή κόπηκε ως συζήτηση εν τη γενέσει της αν θυμάστε…). Στο σημείο αυτό οι Γερμανοί κάλεσαν τις Βρυξέλλες να υιοθετήσουν το μέτρο ώστε η παρέμβαση να είναι ενιαία… Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν έχουν προηγούμενο και ανεβάζουν το συνολικό πακέτο στα 95 δις ευρώ! Το επόμενο ραντεβού είναι με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντε Λάιεν στις 14 Σεπτεμβρίου με θέμα το πλαφόν και μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις.


## Μέγαρο Μαξίμου: Το πετρέλαιο στο επίκεντρο

Στην Αθήνα η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμο το πακέτο των μέτρων που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο το βράδυ στην ΔΕΘ και περιμένουν το σύνοδο των υπουργών ενέργειας της Ε.Ε. στην Παρασκευή για να μπει η τελευταία πινελιά. Μου μεταφέρουν ότι η Θεσσαλονίκη κρύβει μια έκπληξη που αφορά το πετρέλαιο. Η σφίγγα πηγή της στήλης επιμένει ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν έτοιμο το σχέδιο για (πολύ) φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης. Ίδωμεν…


## ΔΑΑ Ι: Το δάνειο των 28,7 εκατ ευρώ

Η εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ ολοκλήρωσε στις 25 Αυγούστου την αναχρηματοδότηση του εξασφαλισμένου ομολογιακού δανεισμού της ύψους 1.007.843,966 ευρώ με τις τέσσερις (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς) τράπεζες. Την ίδια ημερομηνία (25 Αυγούστου) ολοκληρώθηκε και ο επιπρόσθετος δανεισμός ύψους 28,7 εκατ ευρώ από υφιστάμενο ομολογιακό. Τις νομικές υπηρεσίες παρείχε η δικηγορική εταιρεία Koutalidis Law Firm και οι partners Νίκος Σαλακάς και Ιωάννης Καπτάνης.


## ΔΑΑ ΙΙ: Επενδύσεις σε 5 έργα

Το δάνειο των 28,7 εκατ ευρώ (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΑΑ στις 21 Ιουλίου ενέκρινε την αναχρηματοδότηση των ομολογιακών δανείων και λήψη επιπρόσθετου δανείου μέχρι του ποσού των 320 εκατ ευρώ) θα χρηματοδοτήσει 5 κατασκευαστικά έργα. Ήδη, η ΔΑΑ έχει προκηρύξει 3 διαγωνισμούς:

Την κατασκευή νέου χώρου στάθμευσης ταξί (επένδυση 2,8 εκατ ευρώ), την επέκταση της ανατολικής πτέρυγας του δορυφορικού σταθμού (επένδυση 6 εκατ ευρώ) και την ενεργειακή αναβάθμιση. Επίσης, στα πλάνα της ΔΑΑ είναι και η κατασκευή ενός δεύτερου ξενοδοχείου low budget.


## ΔΑΑ ΙΙΙ: Και στην ΔΕΘ

Ακούω ότι οι εξελίξεις γύρω από το Ελ. Βενιζέλος θα απασχολήσουν και την ομιλία του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.


## Attica Bank: Ξένο fund πήγε στην ΤτΕ

Η στήλη πληροφορείται ότι υπάρχουν funds που θα έβλεπαν με συμπάθεια την συμμετοχή τους στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank. Το αν στο τέλος της διαδρομής επενδύσουν είναι μια άλλη υπόθεση. Προς το παρόν ένα εξ αυτών ζήτησε, όπως μαθαίνω, και πήρε ακρόαση ότι την εποπτική αρχή προκειμένου να ενημερωθεί… «Μάζευε κι ας είναι και ρόγες», που λέει και ο σοφός λαός διότι ποτέ δεν ξέρεις τι ξημερώνει πόσω μάλλον στην Attica Bank. Στο μέτωπο των υφιστάμενων μετόχων (ΤΧΣ και Ellington-ΤΜΕΔΕ) εκκρεμεί η νέα συμφωνία τους… ως προς τη μεταβολή των ποσοστών.


## Κτήμα Πεταλιοί: Γενική Συνέλευση

Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι οι μέτοχοι της εταιρείας «Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ» θα συναντηθούν σε ξενοδοχείο της Αθήνας στην γενική συνέλευση. Η στήλη σας έχει ενημερώσει ότι οι εξελίξεις πέριξ της τουριστικής αξιοποίησης των Πεταλιών τρέχουν και στο παρασκήνιο ένα-ένα το κομμάτια μπαίνουν τη θέση τους. Βέβαια, το project που έχει στο σχεδιασμό της η Grivalia Hospitality απαιτεί χρόνο.


## Το σφυρί της Κηφισιάς

Στην επίσημη ιστοσελίδα των πλειστηριασμών που είναι αναρτημένοι για το επόμενο χρονικό διάστημα βρήκαμε στην κατηγορία «αναρτημένοι» για τις 20 Οκτωβρίου 2022 (το 2019 και το 2021 τελούσαν σε αναστολή) μια σειρά από πλειστηριασμούς που αφορούν περιουσία της συζύγου του ξενοδόχου της Κω, Κ. Κυπριώτη. Πρόκειται για ένα ακίνητο-κατοικία στην Κηφισιά με τιμή πρώτης προσφοράς τα 226.400 ευρώ, 6 αποθήκες και ένα κατάστημα στο Μαρούσι. Επισπεύδουσα τράπεζα είναι η Eurobank. Μου μετέφεραν ότι υπάρχει ανοικτή γραμμή με τους δικηγόρους των δύο πλευρών καθώς η οφειλέτης είχε καταβάλλει 100.000 ευρώ. Όσο για τις επιχειρήσεις του ξενοδόχου και CEO του ομίλου πρόσφατα ανακοινώθηκε συμφωνία με την Hotel Brain για τη διαχείριση των ξενοδοχείων…


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

191 views0 comments
bottom of page