top of page

Πωλείται η Enel Hellas, οι VIP επαφές στους Πεταλιούς, η παράταση της CEPAL, το PIF και το plan bΚαλημέρα σας,


Έχει ενδιαφέρον από πολιτικής, οικονομικής, ιστορικής (και ψυχολογικής θα έλεγα) απόψεως να παρακολουθεί κανείς την ηγεσία της Γερμανίας να μάχεται για την οικονομική αλληλεγγύη στην Ευρώπη. Και αναφέρομαι στην πρόταση του Γερμανού Καγκελάριου να αξιοποιηθούν τα λιμνάζοντα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Η πρόταση είναι σωστή και οι Βρυξέλλες θα έπρεπε ήδη να έχουν κινητοποιήσει τα εν λόγω κεφάλαια προς αυτή την κατεύθυνση. Ίσως τώρα που στο τραπέζι μιλά η Γερμανία ανοίξουν λίγο τους ορίζοντές τους…

Εξάλλου, το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση κρίσεων (σ.σ. πανδημία) και ομολογουμένως η ενεργειακή κρίση αποτελεί μια από τις πλέον ισχυρές που δέχεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ας ελπίσουμε ότι η Σύνοδος Κορυφής την Παρασκευή στην Πράγα θα φέρει θετικά αποτελέσματα…

Στα καθ` ημάς:


## ΥΠΟΙΚ: Έλεγχος… περίπατος

Μέσα στα χαμόγελα και με αίσθημα ανακούφισης είναι οι τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών αλλά και η ηγεσία καθώς για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια (σ.σ. δεν τα λες και λίγα) ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας γίνεται υπό άλλο καθεστώς στο πλαίσιο της εξάμηνης επιθεώρησης όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Τα τεχνικά κλιμάκια πιάνουν από σήμερα δουλειά μέχρι την 7η Οκτωβρίου και οι επικεφαλής τους Paolo Fioretti (ESM), Martin Bijsterbosch (ΕΚΤ) και Julia Lendvai (Ε.Ε) θα βρεθούν στην Αθήνα την Τρίτη 11 Οκτωβρίου.


## CEPAL: Μικρή παράταση

Παράταση πληροφορούμαι ότι θα δοθεί στην πώληση του πρώτου πακέτου ενήμερων (πλέον) στεγαστικών δανείων ύψους 120 εκατ ευρώ που έχει βγάλει προς πώληση η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων CEPAL. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα τοποθετούσε τις δεσμευτικές προσφορές στα μέσα Οκτωβρίου, ωστόσο η ενημέρωση των υποψηφίων επενδυτών δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ενδιαφέρον για το πρώτο πακέτο επαναπατρισμού δανείων (από servicer προς τράπεζα) έχουν εκδηλώσει οι Εθνική, Πειραιώς και Eurobank. Η Alpha Bank από την οποία προέρχονται τα τιτλοποιημένα δάνεια δεν μπορεί εκ του θεσμικού πλαισίου να εκδηλώσει ενδιαφέρον.


## Enel Hellas: Μπήκε πωλητήριο

Σε τροχιά πώλησης εισήλθε όπως πληροφορούμαι η θυγατρική του Enel Group στην Ελλάδα Enel Green Power Hellas. Το mandate για την πώληση της εταιρείας ακούω ότι έχει δοθεί στην γαλλική BNP Paribas και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Η Enel Hellas κατέχει ισχυρή θέση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) με εγκατεστημένη ισχύ 480 MWs. Στο χαρτοφυλάκιό της έχει περισσότερα από 55 αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά έργα διάσπαρτα σε ολόκληρη την επικράτεια. Ένα από τα πιο ισχυρά αιολικά πάρκα της εταιρείας βρίσκεται στον Καφηρέα στην Εύβοια.


## ΕΤΕ: Το PIF και το plan b

Οκτώ εβδομάδες έχει το Public Investment Fund της Σαουδικής Αραβίας να μετρήσει την κατάσταση και να κάνει την προσφορά του για ποσοστό έως 20% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας. Από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μεταδίδουν και δικαίως ότι είναι θέμα τιμής. Πόσα, δηλαδή και με τι premium, θα δώσει το sovereign fund του αραβικού Βασιλείου.

Αν η τιμή δεν ικανοποιεί και δεν είναι δίκαιη τότε μετά την 30η Νοεμβρίου δεν αποκλείεται όπως μαθαίνω να ενεργοποιηθούν άλλες επενδυτικές δυνάμεις, οι οποίες επί του παρόντος παρακολουθούν στενά τη διαδικασία. Επιμένω ότι δεν θα πλήξουμε…


## New NPLs: Προς ώρας ηρεμία

Πράγματι από τις τράπεζες αλλά και από τους servicers μεταδίδεται μια ηρεμία όσον αφορά την εξυπηρέτηση των δανείων. Προς επίρρωση της κατάστασης και η χθεσινή δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank Φωκίωνα Καραβία στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών πως δεν υπάρχουν ακόμη αρνητικές ειδήσεις επ` αυτού.

Οι διοικήσεις εκτιμούν ότι είναι νωρίς ακόμη για να βγάλουν συμπεράσματα και στις κατ` ιδίαν συζητήσεις θέτουν ως κρίσιμη χρονική περίοδο τους χειμερινούς μήνες όταν τα έξοδα των νοικοκυριών θα αυξηθούν λόγω πετρελαίου, φυσικού αερίου κλπ.


## Grivalia Hospitality: Οι επαφές στους Πεταλιούς

Σε ανοικτή γραμμή βρίσκεται η διοίκηση της Grivalia Hospitality με τους VIP κατοίκους των Πεταλιών με στόχο να αγοράσει μεγάλο κομμάτι της έκτασης των νησιών για να δημιουργήσει πολυτελές τουριστικό ξενοδοχειακό βασισμένο στην αειφορία συγκρότημα.

Η στήλη πληροφορείται από έγκυρη πηγή ότι έχουν προχωρήσει αρκετά οι συζητήσεις με του εφοπλιστές (Καρνέζη, Εμπειρίκο) αλλά και με την οικογένεια Δαυίδ μέλος της οποίας διαθέτει 170 στρέμματα στο «Μεγάλο Πετάλι», το νησάκι που σύμφωνα με την έκθεση της Delloitte προσφέρει τη δυνατότητα επένδυσης για τουριστική αξιοποίηση στο σύνολό του. Από τα δέκα νησάκια του εντυπωσιακού από άποψη ομορφιάς νησιωτικού συμπλέγματος τα τέσσερα έχουν χαρακτηριστεί δασική έκταση.

Πέραν των διαπραγματεύσεων με τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων η Grivalia Hospitality καλείται να αντιμετωπίσει και το εξής σοβαρό πρόβλημα: το νησιωτικό σύμπλεγμα πάσχει από βασικές υποδομές και εδώ χρειάζεται η συνεργασία με την Πολιτεία.

Όσο για τον Μπίλ Γκέιτς ακούω ότι μετά την ενημέρωση για τις αδειοδοτικές εκκρεμότητες, τις δασικές περιοχές κλπ απήλθε τρέχοντας…


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

380 views0 comments
bottom of page