top of page

Η επιστολή τράπεζας στο ΤΧΣ για bonus, πως μπήκαμε στο ραντάρ του SSM, ο Στουρνάρας και η ΓερακίναΚαλημέρα σας

Βολές προς την Κίνα έριξε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντε Λάιεν στην ομιλία της στο Κολέγιο της Ευρώπης, καταδεικνύοντας ότι το χάσμα μεταξύ Δύσης και Ανατολής βαθαίνει ακόμη περισσότερο.

Στο πετρέλαιο μεταφέρεται, μετά την απόφαση της Ευρώπης αλλά και του OPEC+, ο ενεργειακός πόλεμος των τιμών.

Η απόφαση των χωρών του OPEC+, στις οποίες ανήκει και η Ρωσία, να διατηρήσουν στα ίδια επίπεδα την παραγωγή δεν ενθουσιάζει τις αγορές και αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές θα πάρουν την ανιούσα.

Στα καθ` ημάς:

## Μπήκαμε στο ραντάρ του SSM

Τα καταφέραμε και πάλι. Πληροφορούμε ότι ο πόλεμος κυβέρνησης-τραπεζών κατάφερε για αρχή το εξής: Μπήκαμε εκ νέου μετά από μια σχετική ηρεμία δύο-τριών ετών, στο ραντάρ του επόπτη, του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).

Για καλό δεν το λες καθώς είναι γνωστό από την πρόσφατη ιστορία πως όταν μια χώρα και το τραπεζικό σύστημα αυτής μπαίνει στο ραντάρ της Φρανκφούρτης το αποτέλεσμα δεν είναι θετικό.

Στην Τράπεζα της Ελλάδος μαθαίνω ότι παρακολουθούν στενά το θέμα και την εξέλιξή του…

## Η επιστολή για τα bonus που άναψε φωτιές

Σε μια προσπάθεια να μάθει η στήλη πόθεν προέκυψε εκ νέου αφού είχε κλείσει το ζήτημα με τα bonus των υψηλόβαθμων στελεχών των τραπεζών έπεσε πάνω σε λαβράκι.

Μου μετέφεραν ότι μια εκ των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών έστειλε επιστολή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), στην οποία ζητούσε από το Ταμείο να εξετάσει τη διάθεση bonus προς τα στελέχη της.

Η επιστολή έπεσε σαν βόμβα και γρήγορα έφτασε στα αυτιά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Έτσι λοιπόν, προέκυψε εκ νέου το θέμα με τα bonus.

Και επειδή καταλαβαίνω ότι καίγεστε να μάθετε ποια είναι η τράπεζα, ένα έχω να σας πω: έχει αριστοκρατικές ρίζες!

## ΒΟΑΚ: Όλα έτοιμα

Την προηγούμενη εβδομάδα η στήλη σας ενημέρωσε για την επιτάχυνση της διαδικασίας με σκοπό να τρέξει η διαγωνιστική διαδικασία για τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης πριν τις εκλογές.

Η διαδικασία πήρε επίσημη μορφή καθώς αναρτήθηκαν στην διαύγεια τα τεύχη δημοπράτησης για την πρόσκληση των ενδιαφερόμενων επενδυτών και την υποβολή προσφορών.

Οι εταιρείες μελετητικές, νομικοί και το γραφείο του υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών Γ. Καραγιάννης εργάζονταν νυχθημερόν επί δύο εβδομάδες για το θέμα.

Όσο για τους μνηστήρες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Vinci, Mytilineos, Ellaktor κ.ά. ετοιμάζονται.

## Τράπεζες: Θύμα της… διαφήμισης των εσόδων

Στο μπρα ντε φερ που συνεχίζεται στους τηλεοπτικούς δείκτες καθώς ο υπουργός Οικονομικών το Σαββατοκύριακο εθεάθη στις πρωινές ενημερωτικές εκπομπές, οι τράπεζες έχουν πέσει θύμα της… πρόσκαιρης επιτυχίας τους.

Η πλευρά του υπουργείου αναφέρει ότι εφέτος οι τράπεζες θα εγγράψουν σημαντικά έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ. Αλήθεια είναι αυτό.

Με τη διαφορά, όμως, ότι πρόκειται για προσωρινά κέρδη που προήλθαν από τις πωλήσεις των POS και από το trading. Που σημαίνει ότι το 2023 δεν θα είναι περίπατος σε αυτό το μέτωπο.

Ψιλά γράμματα όμως όταν διανύουμε ήδη την προεκλογική περίοδο…

## Η σκληρή Isabel Schnabel και ο Στουρνάρας

Σκληρή μάχη εξελίσσεται μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με αιχμή την νομισματική πολιτική που ακολουθεί η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ανήκει (σ.σ. ηγείται των Περιστεριών όπως έγραψε και το Politico) σε εκείνους που υποστηρίζουν με πάθος ότι η ΕΚΤ πρέπει να φρενάρει στις αυξήσεις επιτοκίων.

Απέναντί του, επίσης με πάθος, βρίσκεται το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ η Isabel Schnabel, η οποία ηγείται των Γερακιών και τονίζει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων πρέπει να συνεχιστούν με ένταση.

Η μάχη θα συνεχιστεί μέχρι την 15η Δεκεμβρίου όταν η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την αύξηση του επιτοκίου.

Τα Περιστέρια παλεύουν τις 50 μονάδες βάσης, τα Γεράκια επιμένουν στις 75.

## Ο πλειστηριασμός του Καλοφωλιά

Πιστεύω ότι όλοι θυμάστε το εκδοτικό όμιλο Καλοφωλιά, ναυαρχίδα του οποίου υπήρξε η οικονομική εφημερίδα «Εξπρές».

Η εταιρεία πτώχευσε, τα έντυπα έκλεισαν και οι εργαζόμενοι περιμένουν ακόμη τα δεδουλευμένα.

Στο μεταξύ η doValue προχωρά την 18η Ιανουαρίου 2023 στον πλειστηριασμό σε περιουσιακό στοιχείο της πτωχευμένης εταιρείας «Εξπρές Δ. Καλοφωλιάς Εκδοτική», το οποίο βρίσκεται στην Κερατέα.

Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 559.000 ευρώ και η πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης ενεργοποιήθηκε για επιταγή ύψους 100.000 ευρώ.

Το οικόπεδο είναι 4.878 τ.μ.


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

72 views0 comments
bottom of page