top of page

Το… δύσκολο θέμα ΕΤΕ-SSM, τα road show σε Λονδίνο-Νέα Υόρκη και η κρίσιμη 16η ΣεπτεμβρίουΚαλημέρα σας

Επιτέλους, φθάσαμε στο διά ταύτα! Το Κρεμλίνο από τα πλέον επίσημα χείλη του προεδρικού εκπροσώπου Ντμίτρι Πεσκόφξεκαθάρισε πως αν δεν αρθούν οι δυτικές κυρώσεις το φυσικό αέριο θα δίνεται με το σταγονόμετρο (σ.σ. δεν το κλείνει εντελώς γιατί πρέπει να έχει ένα έσοδο) και η Ευρώπη καλείται να πάρει τώρα τις αποφάσεις της ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα. Φθάσαμε επί της ουσίας στην δημόσια διαπίστωση: «πονάμε και οι δυο»διότι και η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα. Σημείο, στο οποίο αρχίζουν συνήθως οι αμοιβαίες υποχωρήσεις… μόνο που παίρνουν τον χρόνο τους και το κρύο είναι προ των πυλών. Το πιο ανησυχητικό από τις δηλώσεις Πεσκόφ δεν είναι ο εκβιασμός αλλά η αναφορά του στους απλούς πολίτες της Ευρώπης: «οι απλοί άνθρωποι θα έχουν όλο και περισσότερες ερωτήσεις για τους ηγέτες τους». Η προπαγάνδα σε όλο της το μεγαλείο… αλλά και το αυτονόητο. Ακούει η Ευρώπη; Ας πάμε τώρα στα δικά μας.


## Τράπεζες Ι: Όλοι στο Λονδίνο

Το καλοκαίρι πέρασε και αρχίζουν τα road show για τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών καθώς δεν έγιναν τέτοιου τύπου ταξίδια μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου λόγω θερινών διακοπών. Το ημερολόγιο είναι ιδιαίτερα πλούσιο και το tour θα ξεκινήσει από την βρετανική πρωτεύουσα. Έχουμε λοιπόν και λέμε: Στις 7 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί το καθιερωμένο συνέδριο της Goldman Sachs για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στις 16 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνέδριο της HSBC και στις 20 Σεπτεμβρίου το συνέδριο της BofA.


## Τράπεζες ΙΙ: Και μετά στην Νέα Υόρκη

Οι παρουσιάσεις θα συνεχισθούν και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού όπου στις 5 Οκτωβρίου θα γίνει το συνέδριο της Wood. Οι επαφές με τους fund managers έρχονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τις αγορές εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και τα συμπεράσματα τους θα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.  


## ΕΤΕ: Η δύσκολη συζήτηση με τον επόπτη

Σας έχω φρέσκα κουλούρια για το προϊόν κατά της ακρίβειας που όπως σας ενημέρωσε το MorningView σχεδιάζει η Εθνική Τράπεζα. Λοιπόν, η διοίκηση Π. Μυλωνά τα έβαλε στο χαρτί και το προϊόν αφορά στη διευκόλυνση αποπληρωμής δόσεων σε ορισμένα δάνεια, των πιο ζορισμένων εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης νοικοκυριών. Το ζήτημα, όμως, δεν είναι απλό διότι όπως ακούω πρέπει να πειστεί ο επόπτης ότι οι διευκολύνσεις δεν θα κατατάξουν τα δάνεια στα NPEs. Σύνθετο το θέμα και ιδιαίτερα δύσκολο… διότι δεν είναι οι συνθήκες για να ανοίξουν τέτοια μέτωπα. Βέβαια, ο κόσμος ζορίζεται στην αντιμετώπιση των οικονομικών του υποχρεώσεων και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψην.


## ΔΕΘ: Αφιέρωμα στις εξαγωγές

Το τι θα πει ο πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το έχετε χιλιο-διαβάσει. Εμείς εδώ, βασικά οι πηγές μας, επιμένουν ότι θα υπάρξει μια έκπληξη… Μέχρι όμως να την ακούσουμε μαθαίνω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει βάρος στην καλή πορεία των εξαγωγών. Εξάλλου, το θέμα των εξαγωγών το προτάσσει σε κάθε ευκαιρία προς τους επενδυτές και ο οικονομικός σύμβουλός του Αλέξης Πατέλης. Το θέμα όμως είναι να αποκτήσουμε σοβαρή Εθνική Στρατηγική. Βήματα έχουν γίνει πολλά αλλά είναι λίγο σκόρπια…


## Το ραντεβού με την Moody`s

Μπορεί όλοι οι κυβερνητικοί να ζουν στους ρυθμούς της ΔΕΘ αλλά το κρίσιμο ραντεβού είναι προγραμματισμένο για τις 16 Σεπτεμβρίου όπου αναμένεται – μπορεί πάλι να μας την κάνει - η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Moody`s ενώ για την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένο το ραντεβού και με την DBRS. Η ετυμηγορία, αν έρθει ειδικά από την Moody`s είναι κρίσιμη για τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας.

 

 

 Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

164 views0 comments
bottom of page