top of page

Τα γαλλικά του ΜΜ, το τρικ με τα επιτόκια, η Alpha Bank και το happiness στην Costa NavarinοΚαλημέρα σας,


Μια ημέρα πριν την Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα και οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίζουν να διαφωνούν σε βασικά θέματα που σχετίζονται με την ενεργειακή επιβίωση της Γηραιάς Ηπείρου. Το πεδίο της διαφωνίας έχει μεταφερθεί στο γήπεδο της Κομισιόν και της Γερμανίας και ομολογουμένως οι εξελίξεις θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Για την Ελλάδα η Σύνοδος και δη οι σημερινές συναντήσεις, κυρίως αυτή του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, είναι ζωτικής σημασίας για το καυτό ζήτημα μας με την Τουρκία.

Στα καθ` ημάς:


## Γκάφα… ερασιτέχνη

Ένας κακός χαμός έχει γίνει στο κυβερνητικό μέτωπο με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη όσον αφορά τις τοποθετήσεις του ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο τα καταστήματα να λειτουργήσουν με μειωμένο (κατά δύο ώρες) ωράριο. Είναι γεγονός ότι ο λαλίστατος υπουργός όταν τον ρωτούσαν οι εκπρόσωποι του Τύπου (σ.σ. από την Τρίτη το μεσημέρι) επιβεβαίωνε το ενδεχόμενο αυτό.

Η στήλη διερωτάται το εξής: Είναι δυνατόν ο υπουργός Ανάπτυξης να μην γνωρίζει ότι μια τέτοιου τύπου παρέμβαση δεν είναι απλή και απαιτεί νομοθετική ρύθμιση; Και αν συνέβαινε θα είχε επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας και στη λειτουργία της αγοράς. Και σαφώς δεν έχουμε μίνι lockdown... Σωστά, υπουργέ μου…


## Έξαλλο το Μέγαρο Μαξίμου

Όπως ήταν αναμενόμενο η στάση του υπουργού στο συγκεκριμένο ζήτημα προκάλεσε την οργή του Μεγάρου Μαξίμου. Πληροφορούμαι ότι έγινε ένας μικρό χαμός (σ.σ. για να το θέσω ήπια) και σαφώς με μεγαλοπρεπέστατο τρόπο βγήκαν κυβερνητικές πηγές και «άδειασαν» τον υπουργό και Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Μετά από αυτό ο υπουργός ευθυγραμμίσθηκε και έκλεισε και την συμφωνία με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ για συγκράτηση των αυξήσεων σε 40 βασικά προϊόντα.

Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που ο υπουργός πέφτει σε γκάφα. Θυμάμαι ότι και την περίοδο της πανδημίας όταν η κυβέρνηση είχε αποφασίσει lockdown, ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωνε (Ιανουάριος 2021) πως θα ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα για σκι!


## Τράπεζες: Σπαζοκεφαλιά τα επιτόκια

Πάνω που πήγαν να σηκώσουν κεφάλι όσον αφορά στις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων με προτροπή προς τους υποψήφιους δανειολήπτες να επιλέγουν σταθερό επιτόκιο ξεκίνησε (βιαίως λόγω συνθηκών) ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων.

Για να μην τρομάξουν στους νέους δανειολήπτες βρήκαν το εξής εφεύρημα: Αυξάνουν κατά 50 μονάδες βάσης το σταθερό επιτόκιο για 5 χρόνια και πάνω, δεν πειράζουν τα 3ετίας και «ψαλιδίζουν» από 15 έως 20 μονάδες βάσης το κυμαινόμενο (σ.σ. το spread).

Όπως και `χει, όμως, οι απανωτές αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα περάσουν στα δάνεια και δη τα παλιά, οπότε η αύξηση της μηνιαίας δόσης είναι δεδομένη…


## Prodea: Ξενοδοχείο κτήριο της Εθνικής

Η εταιρεία real estate Prodea ακούω ότι προχωρά το σχέδιο μετατροπής κτιρίου που ανήκε στην Εθνική Τράπεζα επί της οδού Μητροπόλεως σε ξενοδοχείο. Με την άνθηση του τουρισμού στην Αθήνα φυτρώνουν στο κέντρο το ένα ξενοδοχείο μετά το άλλο και όπως λένε παράγοντες του κλάδου οι πληρότητες καλά κρατούν ακόμη και μέσα στον Οκτώβριο.


## Alpha Bank: Στο συνέδριο της Wood

Στο συνέδριο της Wood στην Νέα Υόρκη βρέθηκαν εχθές στελέχη της Alpha Bank σε μια περίοδο που το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει αποκτήσει επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι ερωτήσεις των fund managers λίγο-πολύ ήταν οι ίδιες: οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στα εισοδήματα και κατ` επέκταση στα χαρτοφυλάκια δανείων, η πολιτική σταθερότητα, η διατήρηση της ανάπτυξης το 2023 αλλά και οι γεωπολιτικές εξελίξεις.


## ΤΧΣ/Επενδυτές: Αυξημένο ενδιαφέρον για ΕΤΕ

Με την πρόσληψη του συμβούλου (Rothschild) για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες το ενδιαφέρον των επενδυτών, ξένων, εγχώριων έχει όντως αυξηθεί. Διότι εδόθη η εκκίνηση. Μαθαίνω ότι έχουν έρθει σε επαφή με το Ταμείο περισσότεροι από 10 επενδυτές, αξιοπρόσεκτοι ως προς το επενδυτικό τους προφίλ και αρκετοί άλλοι που είναι πιο short term. Μεταξύ των αξιοπρόσεκτων (σ.σ. για την περίπτωση της Εθνικής) και γνωστό ευρωπαϊκό family office...


## Costa Navarino: Η… happiness συνεύρεση

Ως γνωστόν τα υψηλόβαθμα στελέχη της διοίκησης της Εθνικής τράπεζας βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα (σ.σ. προς το τέλος αυτής) στην Costa Navarino όπου συζήτησαν την στρατηγική του ομίλου, την στοχοθεσία και τις επόμενες αναπτυξιακού χαρακτήρα κινήσεις. Τα meetings ξεκίνησαν την Πέμπτη και ολοκληρώθηκαν με τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου το Σάββατο.

Η είδηση είναι αλλού: Στο ξενοδοχείο την ίδια περίοδο διοργανώθηκε ένα διήμερο συζητήσεων του Athens Democracy Forum με τον διακριτικό τίτλο: «Democracy and happiness Weekend». Οι καλεσμένοι μεταξύ των οποίων και ένας ψυχοθεραπευτής αντάλλαξαν εμπειρίες για τη σύνδεση μεταξύ δημοκρατίας και ευτυχίας…

Μαθαίνω ότι ορισμένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας πέρασαν μια βόλτα από το θεματικό event γιατί ό,τι μαθαίνεις κανείς, καλό είναι... Εξάλλου, η Εθνική ανήκει και στους χορηγούς του Athens Democracy Forum.


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

163 views0 comments
bottom of page