top of page

ΤΧΣ/ΥΠΟΙΚ και τούμπαλιν, ο φόρος φέρνει νέες ΑΜΚ, στην ΕΕΤ οι χρεώσεις και το real estate του ΠατσέαΚαλημέρα σας

Γκάφα ή realpolitik; Ο λόγος για την δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την ανάγκη μια «αρχιτεκτονικής ασφαλείας για το αύριο».

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι πρέπει να δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ρωσία ως προς την γεωγραφική κυριαρχία του ΝΑΤΟ.

Προφανώς δεν πρόκειται για γκάφα αλλά για την σκληρή πραγματικότητα. Διότι αν δεν υπάρξει μιας τέτοιας μορφής διαπραγμάτευση με την Ρωσία σε 5 χρόνια θα ξαναζήσουμε το ίδιο έργο.

Το ενδιαφέρον είναι πως η τοποθέτηση του Εμ. Μακρόν ήρθε μετά την συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ήρθε η ώρα της Realpolitik.

Δεν είναι και πολύ αισιόδοξοι οι CEOs σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως προκύπτει από το report CEO Outlook Pulse της EY και βάζουν στην αναμονή τα επενδυτικά τους σχέδια.

Τρεις είναι οι πηγές ανησυχίας: τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι γεωπολιτικές εντάσεις και ο πληθωρισμός.

## Alpha Bank: Νέα έκδοση senior preferred

To mandate εδόθη και η Alpha Bank ανά πάσα στιγμή θα προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγου senior preferred ύψους 300 εκατ ευρώ.

Η στήλη σας είχε ενημερώσει για την έκδοση (GameChanger 14 Νοεμβρίου).

Το ομόλογο θα έχει διάρκεια 4,5 χρόνια με δικαίωμα ανάκλησης στα 3,5 έτη.

Μέρος των κεφαλαίων θα κατευθυνθούν για την επαναγορά ομολόγων που λήγουν την 14η Φεβρουαρίου 2024 και έχουν κουπόνι 3%.

## Αλ. Πατέλης: Κρατά ζωντανό το τραπεζικό story

Ο Οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης μιλώντας στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου κράτησε ζωντανή την επιδίωξη της κυβέρνησης για την αποεπένδυση του δημοσίου από τις τράπεζες.

Ανέφερε ότι ήρθε η ώρα της αποεπένδυσης. Εξάλλου, το story υφαίνεται εδώ και καιρό και καλώς εχόντων των πραγμάτων ίσως αρχίσει να γίνεται από τον Ιανουάριο.

Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι: μπορεί να γίνει μια πώληση ποσοστού τράπεζας μεσούσης της προεκλογικής περιόδου;

## ΤΧΣ, ΥΠΟΙΚ και τούμπαλιν

Η έκθεση για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις τράπεζες ξαναπήγε όπως πληροφορούμε στο υπουργείο Οικονομικών μετά την προσαρμογή των παρατηρήσεων, την οποία έκανε το Ταμείο.

Άρα τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι κλείδωσε ο τρόπος διάθεσης των μετοχών: με ανταγωνιστικές προσφορές.

Όσο για τους Σαουδάραβες προς το παρόν επενδύουν στην Credit Suisse.

Για την Εθνική χλωμό το βλέπω…

## Τράπεζες/χρεώσεις: Σε επίπεδο Ένωσης

Μετά τον κυβερνητικό ξεσηκωμό μαθαίνω ότι οι τράπεζες «ψάχνονται» σε επίπεδο Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) για να κάνουν κάτι με τις χρεώσεις στις απλές συναλλαγές.

Ακούω ότι σύντομα κάτι θα γίνει αλλά κρατήστε ως προς το μέγεθός του μικρό καλάθι.

## Τράπεζες/φόρος: Αν γίνει στο βάθος… ΑΜΚ

Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών να συντηρεί την απειλή για επιβολή έκτακτου φόρου στα έσοδα των τραπεζών, ωστόσο δεν είναι τόσο απλό.

Με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος των εποπτικών κεφαλαίων αποτελεί ο αναβαλλόμενος φόρος και ο δείκτης είναι οριακός (χωρίς τον αναβαλλόμενο), θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες.

Άρα νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου!

Το ξέρουν οι ίδιες, το ξέρει από πρώτο χέρι η ΤτΕ και ο SSM και το γνωρίζει και η κυβέρνηση.

Αυτά!

## Συν Ηπείρου: Κάνει τη διαφορά

Μένοντας για λίγο στο θέμα των χρεώσεων δεν μπορεί η στήλη να παραβλέψει την κίνηση που έκανε η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου.

Στο πλαίσιο στήριξης των πελατών της εξίσωσε την προμήθεια για άμεσες πληρωμές (instant payments) με την προμήθεια εμβάσματος κανονικής προτεραιότητας.

## Πατσέας: Αγόρασε φιλέτο στην Βουκουρεστίου

Σας έχω νέα από το real estate της οδού Βουκουρεστίου. Λοιπόν, έγκυρη πηγή μου μετέφερε ότι ο γνωστός κοσμηματοπώλης Πατσέας αγόρασε κτήριο-φιλέτο στο πιο ακριβό δρόμο της Αθήνας.

Η επένδυση είναι σιγουράκι καθώς πληροφορούμαι ότι στο κτήριο θα ανοίξει κατάστημα η γαλλική φίρμα πολυτελείας Chanel.

## Η βίλα της Κηφισιάς

Μετά την χθεσινή δημοσιοποίηση του πλειστηριασμού του οικοπέδου της κατασκευαστικής εταιρείας Riviera στην Λένορμαν, οι κεραίες της στήλης έπιασαν έναν ακόμη πλειστηριασμό για την οικογένεια Καλύμνιου.

Πρόκειται για έπαυλη στην Κηφισιά, η οποία ανήκει στην χήρα του Γαμβριήλ Καλύμνιου. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί 3,180 εκατ ευρώ και ο πλειστηριασμός θα γίνει στις 22 Φεβρουαρίου 2023. Το σφυρί για την έπαυλη έχει ξαναχτυπήσει και τότε η τιμή πρώτης προσφοράς ήταν στα 5 εκατ ευρώ.

Επισπεύδουσα του πλειστηριασμού είναι η τράπεζα Πειραιώς.


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

82 views0 comments
bottom of page