top of page

ΓΕΚ, ΜΕΤΚΑ, Άκτωρ στα "Αστέρια", το μπαλάκι του "Ηρακλή" και ο Filippo Tantei της Goldman στην Αθήνα
Καλημέρα σας,


Από την Γαλλία μέχρι την Γερμανία και σύντομα μαζί μας, οι κυβερνήσεις ανησυχούν για τη βιωσιμότητα των εταιρειών ενέργειας και αρχίζουν τις εθνικοποιήσεις και τα σχέδια διάσωσης. Οι Γάλλοι πάτησαν το κουμπί για την Electricite de France (EDF), τα χρέη της οποίας ξεπερνούν τα 43 δις ευρώ και θα την κρατικοποιήσουν πλήρως. Σήμερα το κράτος ελέγχει το 84% της εταιρείας ηλεκτρισμού. Οι Γερμανοί από την άλλη είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην διάσωση της Uniper με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι θα χρειαστούν 9 δις ευρώ. Πως το έλεγε ο Ηλιόπουλος στην ταινία: «είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα». Στην Αθήνα πάλι την επικαιρότητα το τελευταίο 24ωρο μονοπώλησε (και δικαίως) η Βουλή αλλά και το Συνέδριο του Economist, το μότο του οποίου ήταν: «πολιτική σταθερότητα, πολιτική σταθερότητα, πολιτική σταθερότητα»!


## Όλοι στα "Αστέρια"


Το ότι η Grivalia Hospitality έχει απλώσει μια σειρά από projects είναι γνωστό όπως και η μεγάλη επένδυση το project Πεταλιοί που πρώτο αποκάλυψε το morningview.gr. Μαθαίνω ότι για την επένδυση στα «Αστέρια» της Γλυφάδας η εταιρεία έχει συμφωνήσει με τους κατασκευαστές και πρόκειται για όλους τους ισχυρούς του κλάδου: ΓΕΚ, ΜΕΤΚΑ, ΑΚΤΩΡ. Το εγχείρημα προβλέπει την κατασκευή πολυτελών βιλών, τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να τις ενοικιάζουν με leasing για 50 χρόνια.


## Η Eurostat και ο "Ηρακλής"


Τα κλειστά δικαστήρια που πάγωσαν τους πλειστηριασμούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η καθυστέρηση από τις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην επιτάχυνση του έργου τους προκάλεσαν μέγα ζήτημα για την σταθερότητα του μηχανισμού εγγυήσεων του δημοσίου επί των τιτλοποιήσεων, του γνωστού ως «Ηρακλή». Η Eurostat είδε ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν για ορισμένα πακέτα τιτλοποιήσεων (λόγω μη ανάκτησης των εσόδων με βάση τους στόχους) και επί ένα εξάμηνο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προσπαθούσε να πείσει τους ξένους ώστε να ο λογαριασμός να μην επιβαρύνει το χρέος. Η στήλη πληροφορείται ότι βρέθηκε μια μέση λύση και η αυστηρότητα (να το πω χονδρικά) της Eurostat θα αφορά τις μελλοντικές τιτλοποιήσεις. Κοινώς σπρώχνουμε το μπαλάκι παρακάτω.## Η άμυνα του Νίκου Σταθόπουλου


Το Συνέδριο του Economist είχε ενδιαφέρον λόγω της χρονικής συγκυρίας (πολιτικής, οικονομικής και γεωπολιτικής). Έδωσε βήμα στους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές (με βάση τα κεφάλαια που έχουν τοποθετήσει σε ελληνικά assets) και τα συμπεράσματα χρίζουν προσοχής. Ο manager της BC Partners Νίκος Σταθόπουλος έβαλε στο κάδρο το γεωπολιτικό ρίσκο, κυρίως όμως τις συνέπειες του πληθωρισμού ενώ υπερτόνισε την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας (εκκωφαντικό το μήνυμα). Εμφανίσθηκε συντηρητικός ως προς την άμεσες επενδύσεις του ομίλου, αναφέρθηκε όμως και σε ευκαιρίες. Κι εδώ όπως είπε ο κλάδος που υπόσχεται ευκαιρίες – και χαμηλές αποτιμήσεις – είναι ο ενεργειακός. Στρέψτε τα ραντάρ προς τα εκεί…


## Το άνοιγμα του CVC


Στο ίδιο Συνέδριο βρέθηκε και ο επικεφαλής του αμερικανικού fund CVC στην ελληνική αγορά Άλεξ Φωτακίδης. Στο ίδιο ύφος αναφέρθηκε στην ανάγκη πολιτικής σταθερότητας και αποκάλυψε ότι οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται για την ναυτιλία (λογικό, καθώς ο κλάδος γνωρίζει ημέρες δόξας) και για τον τουρισμό. Είπε, επίσης, ότι θα επεκτείνει τις δραστηριότητες που ήδη έχει… Κρατήστε ότι η ΔΕΗ είναι η πρώτη στη λίστα αλλά το περαιτέρω βήμα απαιτεί άριστη ισορροπία.## Cenergy: Πλησιάζει η ώρα του deal με τους Δανούς


Στην στήλη «Απελεύθερος» στις 26 Ιουνίου είχατε διαβάσει ότι πλησιάζει η ώρα για την συμφωνία μεταξύ της Cenergy του ομίλου Βιοχάλκο και των Δανών της Orsted για την από κοινού επένδυση στην Αμερική (εργοστάσιο κατασκευής υποβρύχιων καλωδίων). Μαθαίνω ότι η ανακοίνωση της συμφωνίας είναι θέμα λίγων ημερών και με το deal ασχολείται ενεργά εδώ και μήνες ο Γιάννης Στασινόπουλος.


## Στην Αθήνα ο Filippo Tantei της GS

Στην Ελλάδα βρίσκεται και βλέπει κόσμο και κοσμάκη όπως μαθαίνω ο Εκτελεστικός Διευθυντής της GoldmanSachs – Global Investment Research Filippo Tantei. Για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία και βάλε η αμερικανική τράπεζα έχει αποκτήσει γραφεία στην ελληνική πρωτεύουσα οπότε ο επισκέπτης θα είναι πιο άνετος. Πάντως σήμερα το απογευματάκι θα βρεθεί στο Κολωνάκι.

 
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

135 views0 comments
bottom of page