top of page

Το GIC Singapore «πάει» SANI/IKOS, πως βρέθηκε η ΕΤΕ στην Παγκρήτια και το Grand ChaletΚαλημέρα σας

Και την νύχτα θα επιστρατεύσουν στην Ευρώπη προκειμένου να μειώσουν την ενεργειακή κατανάλωση. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντε Λάιεν κάποιες αυτοματοποιημένες βιομηχανικές εργασίες θα μπορούσαν να γίνονται τα Σαββατοκύριακα ή τις νύχτες. Όσο για την Ρωσία το έχει ρίξει στα βιντεάκια θρίλερ, στα οποία δείχνει τους ευρωπαίους πολίτες να τουρτουρίζουν από το κρύο. Στις προτάσεις της Κομισιόν θα περιληφθεί και η έκτακτη φορολόγηση των «αστρονομικών» κερδών των εταιρειών ενέργειας (αυτό θέλω να το δω…). Στην Αθήνα σήμερα θα γίνει η ανακοίνωση των μέτρων εξοικονόμησης στο δημόσιο (διαβάστε τα στον Sketch). Το πόσο έχουν ξεφύγει, σε αστρονομικό επίπεδο, οι τιμές της ενέργειας το αποτυπώνουν οι αναλυτές της Goldman Sachs, οι οποίοι εκτιμούν ότι οι λογαριασμοί ενέργειας για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα αυξηθούν κατά 2 τρις ευρώ μέχρι στις αρχές του 2023. Περαστικά μας…


## Η Παγκρήτια, η ΕΤΕ και οι άλλες…

Δεν σταματούν οι συγκινήσεις από την περίοδο της υπερήφανης διαπραγμάτευσης του 2015, κυρίως όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα. Και εξηγούμαι: τον φθινόπωρο του 2015 οι ελληνικές τράπεζες αποφασίσθηκε να ανακεφαλαιοποιηθούν για μια ακόμη φορά. Όλες συστημικές και συνεταιριστικές, με τη διαφορά ότι οι δεύτερες έκαναν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου λίγο αργότερα προς το τέλος του 2016. Στην περίπτωση της Παγκρήτιας Τράπεζας ο έλεγχος (stress test) έδειξε ότι δεν αντέχει και υπήρξε σοβαρός κίνδυνος resolution.

Τότε λοιπόν εκλήθησαν από την υπερήφανη κυβέρνηση (είχε κάπως ηρεμήσει διότι ψήφισε και μνημόνιο) οι Εθνική, Alpha Bank και Eurobank να βάλουν πλάτη, ενημερώνοντας βέβαια και τον επόπτη. Το έπραξαν και εξ ου διαβάσαμε όλοι στο ενημερωτικό της Παγκρήτιας ότι η Εθνική κατέχει ποσοστό 7,17%. Αν θυμάμαι καλά (που θυμάμαι) τότε ο πολιτικός άρχων του τραπεζικό συστήματος ήταν ο Γ. Δραγασάκης.


## SANI/IKOS: Το exclusivity με το GIC Singapore

Προχωρά η αποεπένδυση των private equity funds από τον ξενοδοχειακό όμιλο SANI/IKOS. Η στήλη πληροφορείται ότι οι μέτοχοι Oaktree Capital Management και Goldman Sachs Asset Management έχουν βρει τον υποψήφιο αγοραστή και μάλιστα έχουν υπογράψει exclusivity. Πρόκειται για το sovereign wealth fund της Σιγκαπούρης GIC, με μακροπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική. Το fund διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους με υψηλές αποδόσεις και με επενδύσεις σε περισσότερες από 40 χώρες διεθνώς.


## ΔΑΑ: Το ΤΑΙΠΕΔ ανοίγει το… IPO

Το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου είχε αφήσει εντός του καλοκαιριού ανοικτό το ενδεχόμενο εισαγωγής της εταιρείας Διεθνές Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μαθαίνω ότι ξεκινά ο διαγωνισμός πρόσληψης συμβούλου με στόχο το IPO όποτε το επιτρέψουν οι συνθήκες.


## Intrum/Tethys: Ο κύβος ερρίφθη

Στην κοινοπραξία του fund SMERC (συμφερόντων Ν. Καραμούζη)- Θ. Λασκαρίζη-Brown περνά ο έλεγχος των 72 ξενοδοχείων (69 εταιρειών) που πούλησε η Intrum Hellas. Την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις και η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Η περίμετρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων του Tethys πλησιάζει τα 250 εκατ ευρώ.


## Νέο σφυρί για το «Grand Chalet»

Το εμβληματικό ξενοδοχείο «Grand Chalet» της Κηφισιάς, που μεσουρανούσε στην παλαιά αστική Αθήνα, βγαίνει εκ νέου στον πλειστηριασμό από την τράπεζα Πειραιώς στις 30 Σεπτεμβρίου 2022. Η τιμή πρώτης προσφοράς περιορίσθηκε στα 4,224 εκατ ευρώ από 5,280 εκατ ευρώ που ήταν στον προηγούμενο άγονο πλειστηριασμό. Επί του ενιαίου οικοπέδου, όπως αναφέρεται στο δελτίο του πλειστηριασμού, υφίσταται τριώροφος ξενώνας - ξενοδοχείο με την επωνυμία «Grand Chalet» με στέγη (δώμα) και υπόγειο και εκτός περιγράμματος ξενοδοχείου, διώροφο υπόγειο γκαράζ και πισίνα. Το ιστορικό ξενοδοχείο της Κηφισιάς που βρίσκεται στην περιοχή «Πάτημα» ή «Επάνω Αμπέλια» ανήκει στην ανώνυμη εταιρεία «Κεφαλάρι Κτηματική-Οικοδομική-Τουριστική-Ξενοδοχειακή και Εκμετάλλευσης Κέντρων Εστίασης». Η συνολική έκταση του οικοπέδου ανέρχεται σε 6.316 τ.μ.

 

 

 Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

155 views0 comments
bottom of page